Sari direct la conținut

O poveste încâlcită: Un copil de un an ar fi traversat neînsoțit Marea Mediterană pentru a ajunge în Italia, la Lampedusa

HotNews.ro
Migranti Lampedusa, Foto: Alberto PIZZOLI / AFP / Profimedia
Migranti Lampedusa, Foto: Alberto PIZZOLI / AFP / Profimedia

Un copil de numai un an a traversat Marea Mediterană neînsoțit înainte de a învăța să meargă. Singur a înfruntat valurile, probabil fără să înțeleagă cât de periculos era. Este prea mic chiar și pentru a-și dezvălui numele și povestea, cel mai tânăr dintre cei peste 500 de naufragiați sosiți cu șapte debarcări diferite în ultimele două zile în insula Lampedusa. Are abia un an, sau cel puțin aceasta este vârsta estimată de medici. Nu era nimeni cu el, care putea să spună mai multe, potrivit Rador care citează La Repubblica.

Uimiți, polițiștii l-au remarcat în mijlocul celor 70 de bărbați sosiți cu o bărcuță, care a ajuns vineri după-amiaza pe insula iepurilor. Şocați, au descoperit că nu era copilul niciunuia dintre ei. „Nu îl cunoaștem, doar l-am însoțit”, le-au explicat migranții salvatorilor. Au fost implorați să o facă de către părinții lui, care trebuiau să urce pe barcă, dar în ultimul moment nu au reușit, sau poate au fost împiedicați. Totuși, martorii au păreri împărțite. Ceea ce confirmă cu toții este că au preferat să-l încredințeze pe micuț unor străini, în speranța de a-i oferi un viitor dincolo de mare.

„O poveste ciudată, totul trebuie verificat”, spun responsabilii din hotspotul de la Lampedusa, unde acel copil a devenit puțin fiul tuturor. Îi este frică, explică dar este bine. Până când tribunalul pentru minori îi va decide soarta, o educatoare va avea grijă de el.

Dar nu este singurul de care trebuie să se ocupe judecătorii pentru minori. La Lampedusa se află și un băiat de 14 ani care avea mamă, se urcase cu ea pe acea bărcuță care urma să-i ducă în Europa și sub ochii lui a văzut-o murind. La aproximativ 15 mile de insulă, barca pe care călătoreau împreună cu alte 25 de persoane s-a răsturnat.

Motivul va trebui clarificat de ancheta deschisă de procurorul Luigi Patronaggio din Agrigento. Când au sosit polițiștii, toți erau în apă, inclusiv o fetiță de puțin peste un an care călătorea cu părinții ei. „Avea hainele ude”, spun operatorii Mediterranean Hope, un program de migranți și refugiați al bisericilor evanghelice din Italia, care i-au primit.

Cu 24 de ore înainte, erau pe debarcaderul Favaloro, când o femeie a coborât dintr-o barcă de patrulare a Căpităniei portului cu mănunchiul de pături roz în brațe, care îi proteja nou-născuta. La puțin peste o lună după ce a născut-o, ea a decis să plece împreună cu celelalte două fiice ale sale și cu soțul ei, deoarece considera Libia mai periculoasă decât Marea Mediterană, care iarna iese din matcă.

Aceeași evaluare a fost făcută și de cele două femei pe care Ocean Viking le-a interceptat joi împreună cu alți migranți pe o barcă care se dezumfla în mijlocul mării. Una născuse în urmă cu câteva zile, cealaltă cu câteva săptămâni în urmă. Deși foarte slăbite fizic, au preferat să se îmbarce și acum luptă să supraviețuiască împreună cu copiii lor, o fetiță de 11 zile care nu ajunge la două kilograme și o fetiță de trei săptămâni, care abia depășește două kilograme.

„Aceasta demonstrează ce este Libia, un loc din care femeile trecute printr-o naștere foarte recentă, preferă să evadeze, pentru că au suferit acolo abuzuri și torturi care, în ochii lor, fac din moarte o preferință”, spune Valeria Taurino, directorul general al Sos Mediterranée Italia.

Violențe pe care trebuie să le înfrunte tineri precum Asante, un adolescent din Eritreea astăzi pe Ocean Viking, care în câțiva ani de viață a experimentat emigrarea, închisoarea și sclavia, frica de a muri. Plecat în căutarea unui loc de muncă, a ajuns în Libia, unde a fost capturat. „Am protestat și ne-au împușcat. Ne-au bătut fără motiv. Nu reușesc să număr nopțile în care mi-au trecut un cuțit pe la gât, amenințându-mă că mă omoară”, povestește. Când a reușit să fugă, să plece pentru el a fost singura opțiune. Chiar și cu prețul morții.

ARHIVĂ COMENTARII
Ismail Paine de circ • 2022-12-19 20:15:21
o fi Austria de vina?
0 18
Sar Castic • 2022-12-19 20:21:45
Si ei vor Schengen... LOL!
0 14
gmb72 • 2022-12-19 20:56:24
Pai cum sa nu vrea ?!? Nu-ti dai seama ca pretul unui pasaport/CI romanesc, cu Romania in spatiul Schengen, va fi de cel putin 3-4 ori mai mare decat pana acum ?! Primul pas, ala de la pasapoarte va face cerere de reincadrare. Ca doar nefiind condamnat, e nevinovat, nu-i asa ?
0 11
AliKimiku • 2022-12-19 20:25:43
Pai sa se duca CCR-ul si sa argumenteze la JAI cum e cu Schengenul! Se pare ca oamenii lui Voiculescu(Felix) au pus mana pe Justitie! Deja incepem sa ii regretam pe aia ai lui Ilici!
1 12
gmb72 • 2022-12-19 20:38:20
Pai sa-i si reincadreze, doar sunt nevinovati in lipsa unei condamnari, sa nu care cumva sa-i prinda intrarea in Schengen fara loc de munca! E aproape un an de la decizia CCR privind neconstitutionalitatea doar a catorva articole din Codul Penal. Incompetentii din șParlament puteau sa corecteze acele prevederi de vreo 5 ori pana acum, ce asteapta ?!? Sa scape de dosare toti nenorocitii care au devalizat tara ?! Probabil vor sa-i readuca la partide, ca deh, banii lor vor fi buni in campanii de prostire a celor catorva care mai ies la vot. Plus ca mai lovim putin in justitie, in CCR, ca populimea nu intelege ca justitia functioneaza DUPA LEGILE votate (sau nu !!) de șParlament = partide.
0 10
sancho • 2022-12-19 20:43:53
De fapt e vorba despre gruparea de tip mafiot care a pus ghearele pe justitia din Romania. Nu exista o altă explicație...
0 12
gmb72 • 2022-12-19 21:05:55
Iar acea grupare poarta un nume foarte simplu: Parlamentul Romaniei, care de peste 8 luni, nu catadicseste sa modifice cateva articole din Codul Penal despre care CCR a decis ca-s neconstitutionale. Si retine ca CCR nu decide de capul ei ci doar cand e sesizata ! In peste 8 luni, șParlamentul nu a fost in stare sa elaboreze si sa adopte o lege care ar incapea pe o pagina A4 !!! Justitia e obligata sa judece DOAR IN BAZA LEGII. Iar daca legile sunt strambe, justitia judeca stramb. Dar NU JUSTITIA face legile, ci cei care-si zic pompos "for legislativ" dar nu numai ca nu mai sunt in stare sa faca vreo lege, nici macar nu-s capabili sa modifice intr-un mod functional, OUG-urile !!!
0 7
cris333 • 2022-12-19 21:42:43
Justitia romana e de mult luata de PSD, cine isi aminteste cum Hotnews avea listate dosare cu hoti PSD, care asteptau intre 8 si 13 ani o solutionare pana s-au prescris. Marea problema a romanilor e ca uita usor cine si cat de mult a furat in cei 30 de ani si cum au scapat fara macar 1 zi de inchisoare doar prin prescriere.
0 7
nick24 • 2022-12-20 05:48:41
Și au rămas si cu banii sau bunurile furate sau primite șpagă!
0 2
tudorr • 2022-12-19 20:54:43
Excelent USL! +70% din voturi le iau astia, MI NU NAT!
0 7
[deleted] • 2022-12-19 21:22:57
Acest comentariu a fost șters.
0 12
nick24 • 2022-12-19 22:34:46
Justitia, magistratii plătiți cu niște salarii supradimensionate pt România și cu pensii speciale mai mari ca salariile lor brute, totuși sunt corupți și au rezultate zero!
0 8
Ibit • 2022-12-20 10:49:30
Procurorii si judecatorii care au " conlucrat " la prelungirea procesului pana la prescriere ar trebui sa fie ei bagati in puscarie .
0 0
INTERVIURILE HotNews.ro