Sari direct la conținut

Coreea de Nord: China cere Statelor Unite „sinceritate” și „flexibilitate” dacă vor să deblocheze criza

HotNews.ro
Consiliul de Securitate al ONU, Foto: AGERPRES
Consiliul de Securitate al ONU, Foto: AGERPRES

Statele Unite „ar trebui să dea dovadă de mai multă sinceritate și flexibilitate” dacă vor să deblocheze criza cu Phenianul, a declarat vineri ambasadorul chinez la ONU Zhang Jun, în timp ce, potrivit diplomaților, Washingtonul nu a reușit să obțină o declarație comună a Consiliului de Securitate privind această problemă.

Washingtonul a propus celor 14 parteneri ai săi un text de condamnare a ultimelor teste cu rachete nord-coreene, dar „China, Rusia, africanii și alții” au refuzat să-l adopte, au declarat acești diplomați pentru AFP.

Statele Unite „ar trebui să vină cu abordări, politici și acțiuni mai atractive și practice, mai flexibile și să răspundă preocupărilor Coreei de Nord”, a declarat Zhang Jun reporterilor înainte de începerea unei reuniuni. Urgența Consiliului de Securitate a fost convocată la cererea Washingtonului.

După inițiativele fostului președinte american Donald Trump cu privire la Coreea de Nord, „am văzut suspendarea testelor nucleare, am văzut suspendarea lansării de rachete balistice intercontinentale”, a argumentat ambasadorul chinez.

În ultimele luni, dimpotrivă, „am asistat la un cerc vicios de confruntări, condamnări, sancțiuni”, a deplâns Zhang Jun, a cărui țară a blocat luna trecută adoptarea de sancțiuni individuale care vizau mai mulți lideri nord-coreeni.

În urmă cu mai bine de un an, China, împreună cu Rusia, a propus Consiliului de Securitate să adopte o rezoluție care vizează relaxarea sancțiunilor economice internaționale impuse Coreei de Nord, a amintit diplomatul chinez. Din cauza lipsei de sprijin, acest proiect nu a făcut până acum obiectul de negocieri sau supus la vot.

„Am făcut cel puțin ceva pentru a facilita o îmbunătățire și pentru a evita escaladarea tensiunii”, a spus Zhang Jun.

Reuniunea de vineri a Consiliului de Securitate este a treia în mai puțin de o lună. Pe 20 ianuarie, sesiunea s-a încheiat cu o declarație comună a opt țări (Statele Unite, Regatul Unit, Albania, Franța, Irlanda, Norvegia, Emiratele Arabe Unite, Brazilia) cărora li sa alăturat Japonia.

Șapte membri ai Consiliului de Securitate au refuzat să se alăture inițiativei Washington: Rusia, China, India, Mexic, Gabon, Kenya și Ghana.

Coreea de Nord a trimis vineri „felicitări calde” aliatului său chinez pentru Jocurile Olimpice de la Beijing, un mesaj pe care experții îl consideră un semnal probabil pentru oprirea lansărilor de rachete în timpul evenimentului sportiv.

Șeful diplomației americane Antony Blinken a programat o întâlnire tripartită la Hawaii pentru weekendul viitor cu Coreea de Sud și Japonia dedicată Coreei de Nord.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro