Sari direct la conținut

Brexit: Boris Johnson acumulează înfrângeri în Camera Lorzilor

HotNews.ro
Boris Johnson, Foto: Captura YouTube
Boris Johnson, Foto: Captura YouTube

Camera Lorzilor i-a adus premierului britanic Boris Johnson două înfrângeri, marți, în procesul adoptării acordului său Brexit, privind reunificarea familiei copiilor refugiați și consultarea Scoției și a Țării Galilor. În total, șeful guvernului conservator a suferit cinci eşecuri de când camera superioară a Parlamentului britanic, unde nu are majoritate, a început să-i examineze proiectul de lege privind ieșirea din Uniunea Europeană, relatează La Libre Belgique, potrivit Rador.

Așa cum a fost modificat de Lorzi, textul va trebui să se întoarcă în Camera Comunelor, unde Boris Johnson are o majoritate mare. Dacă nu vor exista surprize uriașe, el ar trebui să revină la versiunea sa inițială.

Cu 300 de voturi contra 220, camera superioară a Parlamentului britanic a adoptat un amendament introdus de lordul laburist Alf Dubs, care vizează păstrarea dreptului la reîntregirea familiei pentru minorii refugiați neînsoțiți după Brexit. Acest drept este garantat în cadrul UE.

Proiectul de lege privind retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană, în versiunea adoptată de deputați, nu mai menționează angajamentul guvernului anterior de a păstra reîntregirea familiei pentru minorii refugiați. Guvernul se angajează doar să îi informeze pe parlamentari cu privire la evoluția discuțiilor cu Bruxelles-ul pe acest subiect.

„Nu știu dacă este incompetență totală sau dacă este rea-voinţă, dar semnalul pe care îl transmit este că nu le plac copiii refugiați”, a declarat, luni, pentru AFP laburistul Alf Dubs, în vârstă de 87 de ani, despre guvernul conservator Boris Johnson, care a obţinut o victorie istorică la alegerile din decembrie.

La rândul ei, o purtătoare de cuvânt a guvernului lui Boris Johnson a dat asigurări că „protejarea copiilor vulnerabili va rămâne (prioritatea lui) după Brexit”.

După un vot strâns (239 pentru, 235 contra), Camera Lorzilor a adoptat, de asemenea, marți, un amendament pentru a se asigura că Scoția și Țara Galilor pot avea un cuvânt de spus în negocierile post-Brexit cu UE. Luni, ei votaseră deja, în special, un amendament menit să le permită cetățenilor europeni rezidenți în Regatul Unit să aibă o dovadă scrisă a dreptului lor de a rămâne după Brexit.

Odată adoptat definitiv de Regatul Unit după acordul Reginei Elisabeta a II-a, textul va trebui apoi ratificat de Parlamentul European.

După data oficială a Brexitului, programat pentru 31 ianuarie, se va deschide o perioadă de tranziție în care Regatul Unit și Uniunea Europeană vor negocia relația lor viitoare.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro