Sari direct la conținut

Staff-ul lui Donald Trump ia în râs criticile lui Macron la adresa NATO şi avertizează că UE nu se poate autoapăra

HotNews.ro
Membrii NATO, Foto: Wikipedia
Membrii NATO, Foto: Wikipedia

Statele Unite au condamnat criticile lui Emmanuel Macron la adrsa NATO şi i-au avertizat pe liderii Uniunii Europene că nu pot răspunde pe cont propriu ameninţărilor la adresa securităţii mondiale. Miercuri, Kay Bailey Hutchinson, ambasadoarea SUA la NATO, a declarat că Washingtonul „respinge cu fermitate” afirmaţiile preşedintelui francez potrivit cărora alianţa transatlantincă s-ar afla în „moarte cerebrală”. Ea a spus că nu este „raţional” ca liderii UE să considere că se pot autoapăra în faţa numărului crescând de pericole apărute pe plan internaţional. Vorbind înaintea unei reuniuni a miniştrilor din cadrul NATO, dna Hutchinson a declarat: „Aş vrea să încep prin a mă referi la problema cu preşedintele Macron şi doresc să spun că respingem cu fermitate afirmaţiile preşedintelui Macron legate de NATO. Şi cred că NATO este absolut esenţial dacă ne gândim la pericolele cu care noi toţi ne confruntăm”, potrivit Rador, care citează Daily Express.

Preşedintele francez a ridicat din sprâncene atunci când a pretins că alianţa militară transatlantică se află în „moarte cerebrală”.

Într-un interviu, el s-a îndoit că Statele Unite ar mai respecta angajamentul prevăzut în Articolul 5 – apărarea reciprocă pe care se bazează NATO – şi a pledat pentru o forţă de apărare a Uniunii Europene.

În revista „The Economist”, el a spus că, în opinia sa, Donald Trump se află în spatele recentelor derapaje ale NATO din cauză că abordarea sa este unilaterală.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat că, înaintea reuniunii la vârf a orgnizaţiei, programată luna viitoare, se va întâlni cu dl Macron la Paris pentru a discuta despre comentariile acestuia.

Dl Stoltenberg le-a spus reporterilor că cel mai bun mod de aplanare a tuturor diferendelor „este să ne aşezăm şi să le discutăm ca să înţelegem întru totul mesajele şi motivaţiile. Voi pleca la Paris săptămâna viitoare, iar acolo intenţionez să discut aceste probleme cu preşedintele Macron – cred că cel mai bun mod prin care ne putem aplana diferendele este să stăm să le discutăm”, a reitrat el.

„Mesajul meu este acela că NATO se adaptează, NATO are agilitate, NATO reacţionează”.

Comentariile dlui Macron au provcat şi reacţia altor importanţi aliaţi europeni, precum Angela Merkel. Cancelarul german a deplâns „opiniile superficiale” ale liderului francez, afirmând totodată că NATO este indispensabil pentru securitatea europeană.

O serie de ţări est-europene, animate de temerile legate de Rusia şi de amintirea Uniunii Sovietice, s-au declarat indignate de aceste comentarii.

Marţi, premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat că recentele critici la adresa NATO „ne slăbesc securitatea, ameninţând totodată viitorul UE şi pe cel al NATO”. El a afirmat că Polonia va continua „să apere alianţa dintre Europa şi SUA”.

Înaintea sărbătoririi celei de-a 70-a aniversări, Stoltenberg a recunoscut că organizaţia trebuie să facă mai mult pentru a soluţiona problemele de ordin intern, dar el s-a arătat totodată încrezător, afirmând că alianţa celor 29 de state va putea depăşi agravarea crizei politice.

El a declarat următoarele: „Se pun întrebări legate de forţa relaţiilor transatlantice. Într-adevăr, există nişte diferende între aliaţi sub mai multe aspecte, cum ar fi comerţul, clima, acordul nuclear cu Iranul, iar, mai recent, situaţia din nord-estul Siriei. Dar aceste diferende şi dubii între aliaţi nu sunt ceva nou. În pofida lor, în ultimii 70 de ani, NATO nu a făcut decât să se întărească în continuare”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro