Sari direct la conținut

China și-a redus întârzierea tehnologică față de SUA prin „furt” și contestă supremația americană în domeniu (informațiile americane)

HotNews.ro
Dan Coats, Foto: Wikipedia
Dan Coats, Foto: Wikipedia

China a „compresat” întârzierile în dezvoltarea de noi tehnologii „furând” proprietatea intelectuală americană, ceea ce îi permite acum să conteste supremația Statelor Unite în acest domeniu, afirmă o sursă de rang înalt din comunitatea informațiilor americane (DNI), citat de AFP.

„Suntem confruntați cu un evantai de amenințări dintre cele mai diverse și mai complexe cu care ne-am confruntat vreodată”, a afirmat marți directorul Informațiilor Naționale, Dan Coats, în prezentarea noii „strategii de informații naționale” a Statelor Unite.

Printre sursele acestor amenințări, acesta a citat adversarii tradiționali ai SUA, precum Rusia, China, Coreea de Nord și Iranul, dar și grupările teroriste și alți actori non-statali.

„Cea mai mare îngrijorare a noastră e legată de aceste amenințări care fuzionează, deoarece adversarii noștri își vor uni forțele”, a subliniat el.

China a recuperat întârzierile tehnologice față de SUA grație „capacității sale de a fura proprietatea noastră intelectuală”, a declarat un înalt oficial al Direcției de Informații, pentru presă.

China și Rusia sunt tentate de un parteneriat în inteligența artificială iar acest lucru este „o sursă de îngrijorare”, a precizat acest înalt oficial, care a preferat să-și păstreze anonimatul.

„Adversarii tradiționali vor (…) profita de schimbările în mediul mondial, în special slăbirea ordinii internaționale de după al Doilea Război Mondial, reculul dominației idealurilor democratice occidentale, tendințele din ce în ce mai izolaționiste ale Vestului și evoluțiile economiei mondiale”, se arată în noua strategie, un document de 30 de pagini.

20 de ziariști au fost invitați să participe la această prezentare a comunității americane de informații, care numără 17 agenții militare și civile. Un eveniment rar, chiar dacă au privit la discursul lui Coats pe un ecran imens, într-o cameră separată.

Direcția informațiilor americane vrea să se arate mai transparentă, pentru a câștiga încrederea publicului american, într-un context de „fake news” și ingerințe.

Misiunea comunității de informații este să „caute adevărul și când l-a găsit, să spună adevărul”, a subliniat Coats.

„Cu mai multă transparență, întărim încrederea Americii în faptul că comunitatea de informații caută adevărul și spune adevărul”, a adăugat el, fără a-l menționa pe președintele Donald Trump, cunoscut pentru afirmațiile sale eronate sau înșelătoare.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro