Sari direct la conținut

Condamnări în procesul „furtului secolului” din Irak. Peste 2,5 miliarde de dolari sustrași din contul Fiscului

HotNews.ro
dolari, Foto: Dreamstime
dolari, Foto: Dreamstime

Justiţia irakiană a pronunţat luni mai multe pedepse cu închisoarea, cuprinse între 3 şi 10 ani de detenţie, împotriva unor foşti funcţionari de rang înalt şi unui om de afaceri pentru implicarea lor în „furtul secolului”, respectiv sustragerea a 2,5 miliarde de dolari dintr-un cont al Fiscului irakian în anul 2022, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Un document al Fiscului arată că tranşe din suma de 2,5 miliarde de dolari au fost retrase în perioada septembrie 2021 – august 2022 cu ajutorul a 247 de cecuri încasate de cinci companii. Banii au fost ulterior încasaţi cash de aceste companii, ai căror proprietari sunt majoritatea fugari în prezent şi au fost emise mandate de arestare pe numele lor.

Verdictele pronunţate luni privesc în total 13 persoane, printre care şi zece funcţionari ai Administraţiei generale a Impozitelor, inclusiv fostul director şi adjunctul acestuia, potrivit unei scurte declaraţii a Consiliului Suprem al Magistraturii. O sursă judiciară a declarat pentru AFP că unii dintre funcţionarii condamnaţi acum se află deja în detenţie, fără a preciza numărul acestora.

Omul de afaceri Nour Zouhair, principalul acuzat, a fost condamnat la zece ani de închisoare. Acesta a fost eliberat din arest în noiembrie 2022, după ce a restituit statului suma de 125 de milioane de dolari, o parte din prejudiciu, şi s-a angajat să ramburseze şi alte sume. Nu este clar unde se află el în prezent, după ce presa a relatat că a fost victima unui accident rutier în Liban în luna august.

Un alt acuzat, Haitham al-Joubouri, fost consilier guvernamental şi fost parlamentar, a fost condamnat în contumacie la trei ani de detenţie. Un oficial a declarat pentru AFP, cu condiţia anonimatului, că autorităţile i-au pierdut urma. El a restituit 2,6 milioane de dolari, însă datorează în continuare Statului sume considerabile.

Un alt fost oficial guvernamental de asemenea fugar în prezent, Raed Jouhi, fost şef de cabinet al unui fost prim-ministru, a fost condamnat la şase ani de detenţie, la fel şi mai mulţi funcţionari acuzaţi în acelaşi dosar.

Deşi corupţia este un fenomen răspândit în instituţiile publice irakiene, condamnările penale vizează adesea eşaloanele intermediare sau simpli executanţi, rareori persoanele aflate în vârful piramidei.

INTERVIURILE HotNews.ro