Klaus Iohannis participă miercuri și joi la Consiliul European informal de la Salzburg
Preşedintele Klaus Iohannis participă miercuri şi joi la reuniunea informală a Consiliului European de la Salzburg, pe agendă aflându-se teme privind migraţia, securitatea internă a UE, precum şi ultimele evoluţii referitoare la procesul de retragere a Marii Britanii din Uniune.
Potrivit unui comunicat transmis marți de Administraţia Prezidenţială și citat de Agerpres, Klaus Iohannis va pleda pentru continuarea discuţiilor privind Regulamentul Dublin în vederea obţinerii unei soluţii consensuale, care să asigure un echilibru între solidaritatea şi responsabilitatea statelor membre, cu păstrarea caracterului voluntar al oricărei forme de relocare a persoanelor aflate în nevoie de protecţie internaţională.
De asemenea, în vederea implementării concluziilor Consiliului European din iunie, şeful statului va sublinia că România este deschisă să contribuie constructiv la dezbaterile privind cele două noi concepte – „platformele regionale de debarcare” şi „centrele controlate”.
În ceea ce priveşte securitatea internă, cele trei teme prioritare abordate în cadrul reuniunii vor fi protecţia frontierelor externe, securitatea internă a Uniunii Europene şi securitatea în spaţiul cibernetic, precizează sursa citată.
Klaus Iohannis va arăta că România susţine demersurile de consolidare a coordonării dintre statele membre şi instituţiile europene pentru o gestionare eficientă a numeroaselor provocări de securitate cu care se confruntă UE. De asemenea, precizează sursa citată, Iohannis va evidenţia că România acordă o atenţie deosebită securităţii cibernetice, atât din perspectiva caracterului său global, care necesită consolidarea cooperării în interiorul Uniunii şi cu partenerii internaţionali, dar şi din perspectiva nevoii de creare a unui ecosistem european cibernetic fiabil, sigur şi deschis.
Cu privire la discuţiile despre Brexit, sursa amintită arată că acestea au scopul de a evalua stadiul negocierilor şi modalitatea de organizare a fazei finale a acestora.
În acest context, preşedintele Iohannis va reitera importanţa menţinerii unei voci unitare şi coerente a Uniunii Europene în procesul de negociere cu partea britanică pentru obţinerea unui acord de retragere echitabil pentru toate părţile. Klaus Iohannis va arăta că, pentru România, este prioritară protejarea drepturilor şi a intereselor cetăţenilor săi care locuiesc în Regatul Unit. Totodată, şeful statului român va pleda pentru o relaţie cât mai strânsă între UE şi Marea Britanie după Brexit.