Sindicat: Dispar din administrarea Institutului pentru Protectia Mediului 2,5 ha de teren
Un teren de 2,5 hectare ce valoreaza aproximativ 10 milioane de euro dispare din adminstrarea Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Protectia Mediului (INCDPM) prin reorganizarea prevazuta intr-o hotarare adoptata miercuri de Guvern, potrivit Sindicatului ICH, potrivit Mediafax.
Potrivit hotararii de Guvern adoptate miercuri, prin reorganizarea INCDPM, care isi va inceta activitatea, vor fi reinfiintate Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Protectia Mediului Bucuresti, Institutul de Cercetare Marina Constanta si Institutul de Cercetare-Dezvoltare Tulcea.
Sindicalistii INCDPM protestaza, intr-o scrisoare deschisa adresata presedintelui Iohannis, Guvernului si Ministerului Educatiei, fata de desfiintarea institutiei, infiintate in decembrie 2009, prin comasarea celor trei institute de cercetare din domeniul mediului.
„Mentionam faptul ca, unul din cele trei institute, respectiv INCDPM – ICIM Bucuresti, fusese adus in prag de faliment de catre vechea conducere, astfel incat la nivelul lunii iulie 2010 se implinisera sapte luni de cand se inregistrau restante salariale. Incepand cu luna august 2010, cand s-a pus in aplicare, de catre noua conducere, Hotararea de Guvern nr. 1442/2009 privind infiintarea Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Protectia Mediului si aprobarea regulamentului de organizare si functionare a acestuia, prin inregistrarea Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Protectia Mediului la Agentia Nationala de Administrare Fiscala in data de 16 august 2010, pana in prezent nu au mai fost inregistrate restante sau intarzieri salariale, fiind recuperate si cele restante”, a precizat Sindicatul Independent ICH.
Sindicalistii mai spun ca prin promovarea proiectului de HG se constata lipsa a aproximativ 2,5 ha de teren din domeniul public al statului din suprafata de teren care figureaza in prezent in administrarea Institutului National de Cercetare si Dezvoltare pentru Protectia Mediului.
„Ne intrebam cine doreste ca, prin adoptarea priectului de Hotarare de Guvern, sa dispara din administrarea Institutului National de Cercetare si Dezvoltare pentru Protectia Mediului aproximativ 2,5 ha de teren in valoare de aproximativ 10 milioane euro”, mai spun sindicalistii in comunicat.
Potrivit angajatilor, INCDPM este recunoscut atat pe plan national cat si international, existand premise favorabile de a deveni un institut de elita in domeniul mediului in sud-estul Europei.
Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Protectia Mediului Bucuresti, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Marina „Grigore Antipa” Constanta si Institutul National de Cercetare-Dezvoltare „Delta Dunarii” Tulcea isi vor desfasura activitatea in coordonarea Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica si Inovare, aflata in subordinea Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, potrivit HG citate.
„Practic, cele trei institute nationale vor reveni la modul de organizare si functionare anterior aprobarii Hotararii Guvernului 1.442/2009, prin care s-a decis comasarea lor intr-o singura institutie: Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Protectia Mediului. Actul normativ a fost adoptat de Guvern in conditiile in care Raportul de control si Decizia Curtii de Conturi emisa in 2014, ca urmare a actiunii de control desfasurata la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Protectia Mediului, mentioneaza o serie de deficiente privind situatiile si raportarile financiare. In aceste conditii, Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice a propus Hotararea de Guvern privind reinfiintarea celor trei institute nationale de cercetare-dezvoltare, asa cum au functionat inainte de promovarea HG 1.442/2009. Decizia este de natura sa eficientizeze activitatea acestor institute nationale de cercetare-dezvoltare”, arata Guvernul.