Alegeri prezidențiale 2024. Factual: Minciunile candidaților din timpul dezbaterii prezidențiale / Despre ce au mințit Lasconi, Geoană, Simion și Kelemen
Site-ul de fact-checking Factual a descoperit câte trei minciuni spuse de Elena Lasconi (USR) și Mircea Geoană (independent) în timpul dezbaterii prezidențiale de la Digi24 de luni. În cazul lui George Simion (AUR) au fost identificate două afirmații false, iar în cazul lui Kelemen Hunor (UDMR) una.
Echipa Factual a verificat declarațiile făcute de candidații care au participat la dezbatere în timp real.
Cu ce a mințit Elena Lasconi: un citat din Winston Churchill, NATO și fondurile europene
Elena Lasconi nu a spus adevărul în momentul în care i-a atribuit un citat lui Winston Churchill.
„Mi-am amintit că la un moment dat se făcea bugetul în timpul războiului și Churchill a fost criticat pentru că spunea: unii au pus prea mulți bani pentru cultură. Și el a dat o replică care mi-a rămas în minte și sper să rămână în mintea multora: «Pentru ce mai luptăm?»”
Echipa Factual explică faptul că „afirmația conform căreia Winston Churchill ar fi rostit cuvintele «Pentru ce mai luptăm?»” ca răspuns la presiunile de a tăia finanțarea culturii pe timpul războiului este falsă”, pentru că a fost demontată de site-ul american de fact-checking PolitiFact.
Elena Lasconi a greșit și când a spus că în cazul activării articolului 5 din tratatul NATO ar trebui să „rezistăm cel puțin 30 de zile”.
„Articolul 5 din Tratatul Nord-atlantic nu menționează nicăieri termenul de 30 de zile de așteptare în cazul în care România ar fi atacată militar de o altă țară. Articolul 5 se referă la ajutorarea imediată de către țările membre NATO în cazul unui atac armat din partea unei alte țări”, punctează Factual.
Elena Lasconi a mințit și când a spus că a atras fonduri europene pentru Câmpulung Muscel „cât bugetul orașului pe 40 de ani”.
„E o informație pe care Lasconi a mai spus-o și cu alte ocazii. După cum am arătat, în timpul mandatelor Elenei Lasconi, primăria condusă de ea a primit efectiv fonduri europene în valoare de 35,6 milioane de lei (35.627.822,67 lei). Cheltuielile înregistrate la buget în perioada analizată sunt mai mari decât totalul fondurilor UE extrase din execuțiile bugetare și decât suma contractată pe care ne-a transmis-o Primăria. Evident, volumul fondurilor europene atrase este semnificativ mai mare decât în perioadele anterioare, însă este o exagerare majoră afirmația că această valoare ar fi cât bugetul municipiului pe o perioadă de 40 de ani”, conform Factual.
Mircea Geoană a dat informații greșite când a vorbit despre educație, criterii de performanță și corupție
Mircea Geoană a spus că „școala românească astăzi produce, de fapt, copii care nu sunt pregătiți pentru meseriile viitorului”.
„Trebuie o discuție cu sectorul privat. Și, așa cum se întâmplă în Canada, învățământ dual nu doar la nivel preuniversitar, ci și la nivel universitar, cum se întâmplă în țările dezvoltate. Învățământ dual, inclusiv universitar, în care sectorul privat să lucreze cu tinerii noștri, să le ofere joburi și diplome care să aibă sens, nu niște bucăți de hârtie fără valoare”, a continuat el.
Factual arată că, în realitate, România are deja implementat învățământul dual la nivel superior.
„Metodologia de funcționare a învățământului dual superior a fost adoptată și publicată în Monitorul Oficial chiar anul acesta. De asemenea, prima formă de învățământ dual superior a fost deja inaugurată la Oradea (avem implicate atât licee cât și Universitatea din Oradea) în baza apelului lansat de către Ministerul Educației”, explică echipa Factual.
Geoană a spus și că „România este singurul stat european care n-are un criteriu minim de performanță în sectorul public”.
Factual explică că este o afirmație falsă, pentru că în România Ordonanța de Urgență 57/2019 „stabilește o serie de criterii de performanță”.
Mircea Geoană s-a aflat în eroare și când a afirmat că „Modelul polonez este interesant (…) au terminat cu… cu corupția”.
În realitate, scrie Factual, într-un barometru al corupției, realizat de Transparency.org, Polonia se afla, în 2023, pe locul 47 din 180 în clasamentul celor mai corupte state din lume.
„Această poziție arată că Polonia este departe de a eradica corupția. România, în același an, ocupa într-adevăr un loc și mai slab, respectiv locul 63 din 180”, punctează Factual.
George Simion a mințit când a vorbit despre școlile din Caracal și despre sistemul de urgență din România
George Simion a spus că sunt o serie de localități „uitate”, unde nu sunt școli și spitale.
„Și văd realitatea din Caracal, din Jibou, din Săcălaz și din Babadag. și vreau să vă zic că, într-adevăr, aceste… localități sunt uitate, nu avem școală, nu avem spital. Nu avem profesori, nu avem cadre medicale”, a spus Simion.
În realitate, cei de la Factual arată că în Caracal sunt două licee tehnologice și o creșă, dar și un spital municipal. Și în Jibou există două licee și o școală gimnazială și funcționează un spital municipal.
În Săcălaj sunt trei școli și o grădiniță, un centru de permamență, două cabinete medicale și un stomatolog, iar în Babadag este un spital orășenesc, dar și un liceu, o grădiniță și două școli.
Vorbind despre sistemul de sănătate, Simion a spus că acesta „trebuie regândit în ceea ce priveşte ambulanțele. Trebuie să ne hotărâm ce vrem pentru că nu sunt în subordinea Ministerului Sănătăţii”.
O afirmație falsă, conform Factual, pentru că atât serviciile de ambulanță județene, cât și serviciul de ambulanță București-Ilfov, se află în subordinea Ministerului Sănătății.
„George Simion confundă serviciul de ambulanță cu SMURD, care nu este în subordinea Ministerului Sănătății, ci în subordinea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, care la rândul său, este în subordinea Ministerului Afacerilor Interne”, explică Factual.
Kelemen Hunor a făcut afirmații false pe același subiect ca Elena Lasconi
Și Kelemen Hunor a vorbit despre declarațiile lui Churchill.
„Haideți să clarificăm chestiunea cu Churchill totuși. Când se făcea bugetul de război, Churchill îl chema pe ministrul de finanțe și îl întreba de unde tăiem banii. Și el a zis de la cultură. Și zice Churchill: Atunci de ce mai facem război?”, a spus candidatul UDMR.
„La câteva secunde după ce Elena Lasconi a menționat un citat atribuit în mod fals lui Winston Churchill, conform site-ului de fact-checking PolitiFact, Kelemen Hunor a reprodus aceeași informație falsă sub o formă modificată”, explică Factual.
De-a lungul dezbaterii de luni seara, Factual a descoperit și afirmații adevărate sau trunchiate ale candidaților la prezidențiale. Vezi AICI verificarea declarațiilor făcute de politicieni, cu explicațiile complete, pe Factual.ro.