Institutul Cultural Roman la Salonul International de Carte Bookfest 2013
Institutul Cultural Roman va fi prezent la Salonul International de Carte Bookfest 2013, organizat in perioada 29 mai – 3 iunie la Complexul Expozitional Romexpo, cu un stand in cadrul caruia vor fi disponibile aparitiile de la Editura ICR, revista Lettre Internationale si celelalte publicatiile ale ICR, precum si informatii despre programele derulate de Institut, anunta comunicatul ICR remis Hotnews.ro.
Vizitatorii standului (B20, Pavilion C2) vor putea beneficia de o reducere de 30% pentru orice titlu din oferta Editurii ICR.
Miercuri, 29 mai, la ora 18.00, la standul ICR va fi lansat albumul Corneliu Michailescu. Calatorie prin imposibilul cotidian. Volumul va fi prezentat de Ruxandra Dreptu, istoric si critic de arta, autoarea lucrarii monografice, si de Adrian Silvan Ionescu, istoric si critic de arta, directorul Institutului de Istoria Artei „G. Oprescu“. Pictor, grafician, sculptor, scriitor, artistul Corneliu Michailescu (1898-1964) este o figura emblematica pentru una dintre cele mai puternice miscari artistice interbelice: Avangarda romaneasca. Prieten cu dadaistiii Tristan Tzara si Marcel Iancu, Michailescu este considerat primul pictor roman care creeaza in spiritul artei cubiste. Cautator frenetic al propriei constiinte artistice, el parcurge mai multe etape creatoare la finalul carora ni se dezvaluie o opera inedita, amestec de expresionism si suprarealism, cu puternice accente onirice. „Si-a petrecut tineretea ca un adevarat rentier, la Florenta si Paris, a fost un obisnuit al Jokey Club-ului din Bucuresti si s-a retras la tara, la Cernica, unde a sfarsit modest, sub comunism, uitat de lume. A pictat, a scris, a fost un creator.“ – Ruxandra Dreptu
Vineri, 31 mai, de la ora 18.00, standul ICR va gazdui lansarea albumului Covoare basarabene/Bessarabian Carpets (editie bilingva romana – engleza) realizata de Varvara Buzila. Vor vorbi despre lucrare Varvara Buzila, Eugen Bazgu, Muzeul National de Etnografie si Istorie Naturala, Republica Moldova si Georgeta Rosu, Muzeul National al Taranului Roman. Autoarea prezinta, intr-un studiu documentat, o parte importanta din zestrea culturala a Republicii Moldova – covoarele basarabene, selectate din patrimoniul Muzeului National de Etnografie si Istorie Naturala din Chisinau. Prefata albumului este semnata de Petre Guran, conceptia grafica ii apartine lui Romeo Svet iar traducerea in limba engleza a fost facuta de Jean Harris si Monica Voiculescu.
Printre noutatile Editurii ICR disponibile la stand se mai numara studiul Avant-gardes et modernités: Brancusi, Duchamp, Brauner, Voronca, Tzara & comp. de Cristian Velescu si antologia La Roumanie vue par les français d’autrefois, coordonata de Paula Romanescu.