Sari direct la conținut

Cat de important este pentru Romania Festivalul George Enescu si cum poate deveni acesta imaginea tarii in lume? 

Festivalul George Enescu, Foto: www.festivalenescu.ro
Festivalul George Enescu, Foto: www.festivalenescu.ro

Scriitorul Horia-Roman Patapievici, criticul muzical Dumitru Avakian si Mircea Vasilescu, redactor-sef al saptamanalului „Dilema Veche” sunt invitatii Duminicilor muzicale ale Festivalului „George Enescu” in Libraria Humanitas Cismigiu pe 28 aprilie, de la ora 11.00.

Avem nevoie de Festivalul „George Enescu”? De ce iubim Festivalul „George Enescu”? Cum poate un festival de muzica clasica sa devina brand cultural de tara? , sunt cateva dintre intrebarile de la care va incepe dezbaterea.

Discutia va fi urmata de microrecitalul violonistilor Mihai Alexandru si Irina Barbu, bursieri in programul Tinere talente 2013 al Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei. Acestia vor interpreta lucrari de Heinrich Biber, Fritz Kreisler si Joseph Haydn.

Festivalului International George Enescueste cel mai mare eveniment cultural international organizat in Romania si unul dintre cel mai puternice evenimente de gen din lume. Concureaza cu prestigioase productii precum Festivalul de la Salzburg, dupa cum remarca presa straina inca din anul 2007. Cat de important este pentru Romania si pentru imaginea de tara sa organizeze un asemenea Festival si sa intareasca prestigiul lui George Enescu in lume? Care sunt marile nume de talie internationala care vor fi prezente in editia din 2013 pe scenele bucurestene si in alte orase? Ce putem descoperi citind carti despre marile figuri musicale ale secolelor trecute? Cum se simte Festivalul din sala, din perspectiva publicului pasionat de muzica clasica si ce bucurii ne aduce? Sunt cateva dintre intrebarile la care invitatii vor raspunde la aceasta intalnire.

Librariile Humanitas gazduiesc, la finalul fiecarie luni, Duminicile muzicale ale festivalului „George Enescu”, in Libraria Humanitas de la Cismigiu.

Editura Humanitas a strans in colectia Contrapunct cateva rememorari remarcabile ale vietii marilor compozitori, studii in profunzime ale biografiilor si operelor unor creatori extraordinari. Ca prioritate editoriala, colectia Contrapunct, coordonata de Vlad Zografi, a urmarit si coordonatele importante din programul fiecarei editii a festivalului, selectand pentru publicare titluri si autori de marca. Au fost traduse, printre altele, George Enescu. Viata si muzica, o carte scrisa de Noel Malcolm, elev al lui George Enescu si cel mai bun cunoscator britanic al operei compozitorului roman, si 1971. Ultimul an al lui Mozart, semnata de H. C. Robbins Landon, poate cel mai mare specialist in Mozart de acum.

Pentru editia din 2013 a festivalului, cu un concert important dedicat bicentenarului Richard Wagner, editura Humanitas a publicat in colectia Contrapunct eseul lui Thomas Mann, Patimirile si maretia lui Richard Wagner. Marea literatura face o apologie marii muzici, intr-un eseu aparut ca protest impotriva deviatiilor unui regim politic care il va forta pe Thomas Mann sa emigreze si va redefini pentru multa vreme in constiinta publica intentiile si opera lui Richard Wagner.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro