Sari direct la conținut

Cartea Faţă către faţă. Întâlniri şi portrete, de Andrei Plesu lansata joi la Librăria Humanitas Kretzulescu

HotNews.ro
Faţă către faţă. Întâlniri şi portrete, de Andrei Plesu, Foto: Editura Humanitas
Faţă către faţă. Întâlniri şi portrete, de Andrei Plesu, Foto: Editura Humanitas

O noua carte sub semnatura lui Andrei Plesu va fi lansata joi, 13 octombrie, de la ora 17.30 la Libraria Humanitas Kretzulescu. Cartea „Fata catre fata. Intalniri si portrete.” a aparut recent in Seria de autor a Editurii Humanitas. La evenimentul de lansare vor fi prezenti si vor vorbi Andrei Plesu si criticul Dan C Mihailescu.

„Am invatat multe din carti – spunea cineva – dar am invatat totul de la cativa oameni.

Suntem, in buna masura, suma intalnirilor de care am avut parte. In ce ma priveste, am fost norocos. Parcursul de-a lungul caruia s-a alcătuit biografia mea privata si publica mi-a prilejuit o sumedenie de contacte umane, a căror „urma“ m-a modelat, intr-un fel sau altul, de la croiala pana la cusatura. Si ma simt indemnat sa dau seama de aceasta sansa. Am, in plus, convingerea ca portretele care urmeaza pot fi, dincolo de ceea ce inseamna ele pentru mine, si foarte utile documente de epoca.” Andrei Plesu

Potrivit editurii Humanitas, din cuprinsul cartii se desprind capitolele:

Marginali, puşcăriasi, maeştri: Alexandru Dragomir, Constantin Noica, Petre Ţuţea, Alexandru Paleologu, Andrei Scrima, Şora, Corneliu Coposu, Marin Tarangul, Ion Frunzetti, Alice Voinescu, Toto Enescu, Radu Bogdan

Aproapele de departe: Soljeniţîn, Václav Havel, Helmut Kohl, Bronisław Geremek

Oamenii Dilemei: Cosaşu, Mircea Vasilescu, Tita Chiper, Zigu, Lena, Leo, Adrian Cioroianu

Gazetărie de tranziţie: Emil Hurezeanu, Ion Cristoiu, Cu laptopul pe maidan, O impostură, O meserie ingrată: analist politic, Omul nepotrivit, Moderator, Tehnici ale interviului

Politicieni în tranziţie: Monica Macovei, Mihai-Răzvan Ungureanu, Un politician second-hand, Portrete fără chip, Adrian Păunescu, Sfătuitorii de campanie, „Intelectuali“ şi „politicieni“, Manele şi politică

Exil românesc: Emil Cioran, Monica Lovinescu şi Paul Miron, Mircea Eliade, Neagu Djuvara, Herta Müller, Exil românesc

Câţiva prieteni: Gabriel Liiceanu, Petru. Petru Creţia, Wolf Lepenies, Adam Michnik, Dan Setlacec, Dan Sluşanschi, Edmund Pollak, Victor Rebengiuc, Johnny Răducanu, Profesorul Cajal, Mihai Botez, Mircea Dinescu

Textele cuprinse in volumul Faţă către faţă. Întâlniri şi portrete au mai apărut fie în prefeţele sau postfeţele cărţilor celor portretizaţi, fie prin Dilema, Dilema Veche şi Adevărul, fie prin alte culegeri de texte.

Trei portrete sunt inedite: Mihai Şora, Gabriel Liiceanu şi primul text despre Noica.

Iata un fragment din portretul cunoscutului actor Victor Rebengiuc:

[…]

„Primul lucru care îmi vine în minte când încerc să‑mi explic admiraţia faţă de Victor Rebengiuc este că n-are aerul (şi aerele) unui actor. Nu „i se citeşte pe faţă“ meseria, nu are ticurile, fasoanele, „marca“ profesională caracteristică. Cred, îndeobşte, că ceva nu e în regulă când fizionomia cuiva trădează, instantaneu, o ocupaţie. Prefer masca generică a umanităţii „specializării“ caricaturale a trăsăturilor. A avea figură de „filozof“, de „popă“, de „profesor“, de „scriitor“, de „pictor“, de „inginer“ în­seamnă, pur şi simplu, a dispărea îndărătul unei cate­gorii, a nu avea chip. Dacă trebuie să semeni cu ceva, trebuie să semeni cu viaţa ta lăuntrică, cu firea ta şi cu ceea ce ai reuşit să-i adaugi, în timp, prin efort tenace şi dramă asumată. Altfel, capeţi inexpresivitatea unui portret func­ţional, a unei dexterităţi impersonale. Nu vreau să spun că îmi plac gânditorii care au figură de chelneri sau criticii literari care au figură de contabili. Dar în întâlnirea faţă către faţă înclin să caut mai degrabă autenticitatea, ideea proprie, emoţia, „obrazul“, decât schema unei activităţi de rutină. Victor Rebengiuc poate juca strălucit orice rol, pentru că nu joacă niciodată rolul „artistului“. Singurul „semnal“ al angajării sale specifice e, poate, cristalinitatea inconfundabilă a rostirii, dicţia tranşantă, atenţia înnăscută faţă de limpezimea emisiei vocale şi a mesajului. Şi nu e vorba de afectarea obişnuită a scenei, de grija pedantă, artificială, pentru efectul sonor, pentru impostaţia virilă a vocii. E vorba de respectul pentru text, pentru interlocutor şi pentru limbă. Talentul lui Victor Rebengiuc decurge, înainte de toate, dintr-un anumit cult pentru adevăr (un adevăr care nu ţine de metafizică, ci de cuviinţă) şi dintr‑o rarisimă înzestrare pentru firesc. Miracolul e că, fiind mereu el însuşi, acelaşi în film sau în teatru ca şi în viaţa zilnică, Rebengiuc reuşeşte să nu se repete niciodată, ci, dimpotrivă, să fie, în fiecare personaj, altfel, şi anume fidel personajului. Cu alte cuvinte, performanţa e întotdeauna previzibilă (şi, de aceea, garantată), în vreme ce stilul e mereu proaspăt, nou, plin de surpriză. De aceea, nu te poţi sătura, ca spectator, de Victor Rebengiuc, nu-i poţi anticipa soluţiile. Asta nu înseamnă că e vreodată „căutat“, ingenios de dragul originalităţii, histrionic. Pare să facă totul simplu, fără efort, fără obsesia vanitoasă a succesului. E excepţional pentru că nu cultivă excepţionalismul, pompa „creatoare“, chinul retoric. Nu are aura glamoroasă a vedetei, superstiţia cearcănului excedat de povara vocaţiei, uşoara absenţă a geniului dezadaptat. E ca toată lumea. Ceea ce e din ce în ce mai rar…

Refuzul instinctiv al „înrolării“ convenţionale face ca Victor Rebengiuc să fie, la ora actuală, un soi de „instrument“ universal. E bun şi pe scenă şi pe ecran, e bun şi în dramă şi în comedie, e bun şi pentru generaţiile mai coapte şi pentru cele mai fragede. De la o vreme, constat cu satisfacţie că o sumedenie de regizori tineri şi foarte tineri apelează la el pentru lucrările proprii. Fenomenul e semnificativ de ambele părţi. E impresionant şi că tinerii îl aleg, şi că el acceptă. Înseamnă că nou-veniţii simt lipsa de morgă, disponibilitatea, cordialitatea superioară a unui actor cu care se poate lucra profitabil. Şi înseamnă, de asemenea, că Victor Rebengiuc nu vrea şi nu poate să încremenească într-o reuşită datată, de generaţie. Nu e „şaizecist“, „optzecist“ sau „nouăzecist“. E bun. E foarte bun. Cu oameni ca el, cultura trece dincolo de clasa­mente belfereşti şi dincolo de calendare.”

ARHIVĂ COMENTARII
PentruRomania • 2023-09-24 15:17:52
„Italia nu poate fi penalizată de alţi parteneri europeni...". Nici Romania si totusi se intampla.
9 95
Landser • 2023-09-24 15:29:01
Pai tu compari Italia cu Romania?!
66 8
Master-Blaster • 2023-09-24 19:06:31
Italia s-a dus in jos mult ; dar tot este mai bine ca în austria
0 18
bogdan1477 • 2023-09-24 16:56:24
Pai si Romania ar trebui sa faca la fel. Doar ca e o diferenta intre lipsa acordului Schengen, cu greu dovedibila ca ilegala, din pacate, si blocarea unilaterala a unui drum, care e dovedibila ca ilegala.
7 38
pehash • 2023-09-24 17:00:34
De ce este ilegală? Este ilegal să închizi Calea Victoriei in weekend?
29 7
JohnnyBrav0 • 2023-09-24 18:49:59
Sa vezi procese daca afla salvini ca noi inchidem Transfagarasanul 8 luni pe an. Oare ne mai lasa italienii sa intram in Schengen?
6 3
aladdin • 2023-09-25 06:11:49
Îl închidem doar pentru mașinile cu număr de Italia?!
2 4
Bila • 2023-09-25 14:24:00
Daca nu stii de ce e ilegala, odata ce ai intrat in Schengen, poate ca alte site-uri ar trebui sa frecventezi alte site-uri prima data. Pt inceput ti-l propun pe cel al Comisiei Europene, pe site-ul ei sunt trecute conditiile aplicarii si obligatiile statelor membre Schengen.
0 0
H2SO4 • 2023-09-24 19:11:45
Austriecii or să spună că de fapt ei se protejează de migranți, prin restricționarea circulației în pasul Brenner. Mai ales acum cu asaltul dat Italiei de migranți care visează și la lebedele austriece.
3 2
Mistrelutz • 2023-09-24 16:56:28
diferenta e ca noi permitem. italia,nu.
6 36
demaGOGU • 2023-09-24 15:27:41
Schengen e mort.
71 14
AliKimiku • 2023-09-24 16:39:44
Rusia e moarta si ingropata!
9 55
bogdan1477 • 2023-09-24 16:57:32
Ai vrea tu si cu stapanii tai sa fie asa. Totusi, inafara de Austria care se comporta ca o sluga a Rusiei, restul tarilor vor Schengen. Inclusiv Italia, condusa de extrema dreapta.
5 59
pehash • 2023-09-24 17:14:57
Ce legatura are cu Schengen? Si noi avem restrictii de trafic greu in weekend pe Valea Prahovei. Bine ca nu are rosofilul salvini prieteni camionagii prin Romania sa se ne dea in judecata la UE.
32 4
Idealistu • 2023-09-24 15:43:07
Asta este scopul imigratiei masive in UE, sa dezbine si in final sa distruga UE. In UE sunt destui tampiti de stanga care nu vad pericolul, fiind spalati la creier de o ideologie criminala. Iar in spate sta mana lunga a rusiei.
18 73
JohnnyBrav0 • 2023-09-24 16:21:16
Corect. Dezinformarea este cheia strategiei orcilor si idioti utili se gasesc peste tot, din pacate. Este vorba de o limitare pe timp de noapte a traficului greu de orice fel (nu doar italian) printr-o zona montana din Tirol care sufera din cauza aglomeratiei si poluarii. Practic, salvini (care anul trecut vroia sa plece la moscova pe banii rusilor) spune ca e dreptul italienilor sa-si plimbe camioanele noaptea pe la ferestrele satenilor austrieci din pasul Brenner. Eu zic sa-i intrebam pe amaratii aia care locuiesc la intersectia Colentina cu dna Ghica ce parere au despre subiect.
24 21
Lenor • 2023-09-24 17:26:20
Casele sătenilor austrieci nu se află direct la autostradă, ci la distanţă de ea. Pe de altă parte nu camioanele care transportă marfa îi deranjează pe austrieci, ci migraţia. Cetăţenii statelor africane se bucură că au fost "eliberaţi" de ruşi. De ce nu-şi consolidează "democraţia" în ţările proprii? Iar dacă vor să emigreze o pot face în Rusia, China, etc. nu în Vestul decadent.
4 42
JohnnyBrav0 • 2023-09-24 18:46:20
Ce legatura are migratia cu articolul asta? Migrantii sunt transportati noaptea de italieni cu camionane de marfa?? "restricţii impuse vehiculelor de marfă". Da, casele nu se afla pe autostrada. Se afla la cateva zeci de metri. In pasul Brenner, o vale cu versanti abrupti si ecouri. Trebuie sa fii ultimul tampit sa nu intelegi care e rezultatul..
4 5
civism • 2023-09-24 18:53:19
Vedeti ca migratia aia masiva se intampla si in Romania. Si noi aducem din Pakustan, B
7 13
Alecsey • 2023-09-24 22:21:34
Ai habar mah de ce aducem? Iti dau un exemplu clar din acest week-end! Am avut nevoie de oameni ptr munca la o casa finalizata (la rosu), plateam 200 lei cu pachetul de tigari, apa si 3 mese. Nu a venit nici un satean... Ei nu muncesc la asa ceva. De asta prefer sa angajez asiatici: sunt harnici, stiu meserie, punctuali si seriosi. Nu precum romanasul tarus.
9 9
ScrlLk • 2023-09-25 09:30:10
Ca și la noi și la asiaticii ăștia sunt oameni și oameni, unii harnici alții puturoși. La firmă închiriem des pentru lucru în depozit și niciodată nu vin aceiași, știi de ce? Pentru că ei văd România doar ca punct de tranzit, scopul lor final fiind țările din vest unde să poată primi ajutoare. Austria are o oarecare dreptate cu migranții de la noi.
2 1
civism • 2023-09-25 11:32:36
Asta e comentariu de “afacerist” roman. Deci tu nu le oferi un loc de munca stabil, cu carte de munca, de pe urma caruia sa primeasca o pensie, sa aiba o asigurare medicala, ci le dai bani la negru 200 ( asa ai stabilit tu pretul pietei), tigari si mancare. Daca au un accident de munca ii tratezi cu tigari sau cu mancare? Oare de ce nu s-ar inghesui oamenii la asa un chilipir?
0 3
civism • 2023-09-24 19:01:15
Vedeti ca migratia aia masiva se intampla si in Romania. Si noi aducem muncitori necalificati din Pakistan, Banglades, Sri Lanka, Nepal, India. Cum or fi fost alese aceste tari? O fi inexistenta apropiere culturala? Nu aduci macar oameni cu calificari inalte, ci muncitori necalificati pe minim pe economie si salarii mici, pentru restaurante, saormerii si constructii. Astea sunt locurile de munca a caror creare este incurajata de Statul Roman?
8 3
Scarface1000 • 2023-09-24 22:56:47
Deci Viktor Orban avea dreptate in 2015 cand a zis ca imigratia ilegala este o gresala care o sa distruga Europa?!
7 5
[deleted] • 2023-09-24 15:55:58
Acest comentariu a fost șters.
4 29
Conjectura • 2023-09-24 16:12:10
Deci austriecii sunt măgari şi cu alții (cu scuzele de rigoare simpaticelor patrupede). Măcar attack consolare să avem..
4 29
Scarface1000 • 2023-09-24 22:57:58
Da, doar ca cu Italia nu le merge, aia stau pe capu lor zilnic pana o sa cedeze nehammer!
2 6
NituCt • 2023-09-24 16:15:03
Hai sa scapam de migrantii invadatori (precum si de progresistii cu studii in stiinte sociale) si am erzolvat problema. Apoi, nu cumva Italia e cea care NU extradeaza persoane condamnate in alte tari ?
9 25
Nyk1 • 2023-09-24 16:39:40
Este datoria noastră ca popor să ne sprijinim frații latini!
29 10
JohnnyBrav0 • 2023-09-24 17:18:35
Clar.. postacii kremlinului sar sa sprijine fratii latini ;)
10 22
Tanchistul • 2023-09-24 16:49:07
Romania aprove this .
5 17
mmmircea • 2023-09-24 18:54:10
Ma uit la marcaje si vad ca le-a fugit asfaltul austriecilor cum le-a fugit si italienilor la podul de la Braila.
10 1
seria5 • 2023-09-24 19:38:49
Austria sluga Rusiei
1 5
elysyum • 2023-09-24 20:34:42
Numai aderarea la NATO, poate curata sub bocanc dur, haznaua filorusa din coasta Italiei.
1 5
Bbb24 • 2023-09-24 23:38:06
Pai daca nu sunteti in stare sa va aparati frontiera v-a apucat umanitatea normal că Austria nu vrea sa intre tiruri pline cu imigranti pe teritoriul ei si bine face. Aparati-va granita si nu ii lasati sa debarce tractati-i inapoi. La mine la usa daca vin cinci arabi, pakistanezi etc si spun ca au fugit din tara lor si mor de foame eu ce fac ii primesc in casa ca asa vrea ONU? Pai in cateva zile ma dau ei afara din casa. Lasati vrajeala si prosteala care o vindeti oamenilor. Schenghen ar trebui suspendat pana cand afumatii astia extremisti de stanga de la Bruxelles nu inteleg ca asa nu se mai poate.
8 2
StoianCo • 2023-09-25 10:11:31
Inca putin si o dam toti in extreme de genul elvetienilor, unde noaptea nu ai voie sa tragi apa la toaleta ca deranjezi vecinii! Mereu m-am intrebat... ce faci acolo in caz de flatulenta excesiva? Chemi repede salvarea, inainte sa cheme vecinul politia?
3 2
INTERVIURILE HotNews.ro