Sari direct la conținut

AUDIO Jurnalul de mediu RFI – HotNews.ro: Zece zile in balon, de unul singur, la Polul Nord. Peste 400 de tone de deseuri electrocasnice la Marea Debarasare

HotNews.ro

Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale – HotNews.ro

Zece zile in balon, de unul singur, la Polul Nord

Exploratorul francez Jean-Louis Etienne a plecat in prima traversare a Polului Nord realizata de o singura persoana, intr-un balon. Calatoria a inceput din Norvegia, la bordul Generali Arctic Observer – cum se numeste balonul. In timpul expeditiei, care va dura intre sapte si zece zile, francezul va efectua „masuratori stiintifice ale nivelului de dioxid de carbon, precum si cercetari referitoare la campul magnetic si la particulele in suspensie” din zona arctica. La scurt timp dupa decolare, exploratorul a declarat: „Nu am avut o mica emotie, ci una enorma, la plecare. A fost ceva extraordinar”. Jean-Louis Etienne este medic, cercetator si explorator francez, iar Polul Nord nu ii este strain pentru ca a fost primul om care a ajuns de unul singur acolo, pe schiuri.

Peste 400 de tone de deseuri electrocasnice la Marea Debarasare

La prima editie din 2010 a campaniei Marea Debarasare au fost colectate peste 437 de tone de deseuri de echipamente electrice si electrocasnice. Actiunea ecologica a avut loc in toata tara, potrivit Ministerului Mediului. Cele mai multe echipamente electrice si electrocasnice vechi au fost colectate din Regiunea „Sibiu” – peste 120 de tone. Zona „Galati” si zona „Cluj-Napoca” s-au situat pe locurile doi si, respectiv, trei, cu aproape 70 tone fiecare. In clasamentul pe judete, primul loc este ocupat de Harghita – la capitolul colectare. Urmeaza judetele Constanta si Arges. Urmatoarea editie a campaniei „Marea Debarasare” va fi la sfarsitul lunii iunie.

Echipamentele de pescuit ar fi omorat milioane de broaste testoase in ultimii 20 de ani

Asta arata un studiu global facut pe baza inregistrarilor oficiale ale capturilor accidentale din diferite regiuni ale lumii. In perioada 1990-2008, acestea atesta faptul ca 85.000 de broaste testoase au fost capturate in navoadele pescarilor. Cercetatorii atrag atentia ca aceste rapoarte acopera mai putin de 1% din toate flotele de pescuit, asa ca numarul real al broastelor omorate poate fi doar estimat. Studiul a fost publicat in jurnalul Conservation Letters, citat de BBC. Broastele testoase au nevoie sa inoate pana la suprafata apei pentru a respira. Cand sunt prinse intr-un navod sau intr-un carlig, nu mai au cum sa ajunga la aer si se ineaca. Cercetatorii americani militeaza astfel pentru folosirea unor echipamente de pescuit mai sigure. De asemenea testoasele au de infruntat si alte pericole. Deseurile care plutesc in oceane, cum ar fi pungile de plastic, le pot cauza la randul lor inecul, in timp ce proiectele de dezvoltare din regiunile de coasta le afecteaza reproducerea si cresterea puilor.

Benzinariile electrice intra in teste

Capitala Japoniei, Tokio, va fi locul in care se vor testa pentru prima data sisteme de incarcare a masinilor cu motor electric. Cu alte cuvinte, apar benzinariile electrice, unde autoturismele ecologice sunt alimentate in doar cateva minute. Actiunea reprezinta ultimul pas din planul unei companii californiene de a cladi, pana la inceputul anului viitor, cea dintai retea de infrastructura din lume pentru automobilele incarcate electric. La nivel global, autoturismele sunt responsabile pentru circa o cincime din emisiile de dioxid de carbon, pe care introducerea masinilor alimentate electric le-ar diminua considerabil, potrivit unor studii. Cu toate acestea una dintre cele mai mari provocari privind implementarea acestora la scara larga ramane problema infrastructurii pentru reincarcarea bateriilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro