Context.ro: Încep să iasă la iveală finanțatorii lui Mircea Geoană: „Eu i-am băgat 50.000 de euro, din păcate mi i-a băgat înapoi”
- Andrei Georgescu
ONG-ul care rulează campania lui Mircea Geoană, candidat independent la președinția României, a primit, în luna mai, 50.000 de euro de la o firmă fantomă din Bulgaria, controlată de un om de afaceri condamnat pentru înșelăciune, potrivit unei investigații a jurnaliștilor de la Context.ro. După două luni, banii au fost restituiți, a spus șeful organizației non-profit pentru sursa citată.
Mircea Geoană a primit și în nume personal un împrumut de la controversatul om de afaceri Nelu Varga, scriu jurnaliștii platformei de investigații Context.ro, care amintesc faptul că fostul șef adjunct al NATO a declarat că toate finanțările primite pentru campanie respectă legea.
Potrivit Context.ro, deși Geoană a susținut că a început campania pentru prezidențiale abia pe 11 septembrie, el a avut parte de o precampanie implementată de Asociația Mișcarea Țara Renaște. Este vorba de același ONG în contul căruia au ajuns, în luna mai, 50.000 de euro, printr-o firmă bulgărească fantomă, și același ONG de pe mailurile căruia fostul liberal Rareș Mănescu organiza, în aprilie anul acesta, activități cu scop electoral pentru fostul șef adjunct al NATO.
În Bulgaria, firma care i-a transferat 50.000 de euro ONG-ului din spatele lui Mircea Geoană este înregistrată la sediul unei firme de contabilitate, în aceeași clădire cu SRL-ul bulgăresc folosit de gruparea Murfatlar, acuzată într-un mega-dosar de un prejudiciu de 47 de milioane de euro, scrie Context.ro.
Compania, care se numește Ausenco Ltd, a devenit recent proprietatea Gabrielei Știube. SRL-ul bulgăresc a ajuns ulterior pe mâna lui Mahmoud Lakkis, un libanez cercetat penal, și a lui Ionel Știube, condamnat la închisoare pentru înșelăciune, scriu jurnaliștii platformei de investigații.
Mahmoud Lakkis este implicat într-un dosar de evaziune alături de finul fostului ministru al Justiției, Florin Iordache. El a scăpat de acuzațiile de implicare într-un grup infracțional organizat și evaziune fiscală după ce faptele s-au prescris. Dosarul a implicat firme fantomă bulgărești și are ramificații în politica de top.
ONG-ul a restituit banii după două luni
Conform unor documente consultate de Context.ro, firma bulgărească controlată de Gabriela Știube a procesat plata pe 28 mai, ora 16:07. Asociația Mișcarea Țara Renaște a returnat cei 50.000 de euro la două luni distanță, pe data de 24 iulie.
Șeful ONG-ului, Dumitru Borțun, a declarat că banii au fost returnați pentru că nu exista un contract. El a pus la dispoziție o poză cu extrasul bancar prin care banii au fost returnați în Bulgaria.
Asociația a precizat și că banii nu au fost utilizați în campania lui Mircea Geoană. ONG-ul susține că are surse de finanțare curate, dar a refuzat să pună la dispoziție datele solicitate de Context.ro încă din luna septembrie.
Mircea Geoană a transmis, prin intermediul unei purtătoare de cuvânt, că a solicitat clarificări de la ONG și a aflat că banii din Bulgaria au fost returnați. El a mai precizat că toate finanțările primite pentru campanie respectă legea.
“Eu i-am băgat 50 de mii de euro, din păcate mi i-a băgat înapoi”
Ionel Știube este un alt nume care apare în documentele Ausenco. El a fost condamnat la 6 ani de închisoare cu executare pentru înșelăciune, dar nu mai poate fi încarcerat pentru că a intervenit prescripția.
Contactat de Context.ro, Ionel Știube, care a devenit manager al firmei din Bulgaria în luna august, a precizat că el este cel care controla de fapt firma bulgărească, nu Gabriela Știube.
“Eu i-am băgat 50 de mii de euro, din păcate mi i-a băgat înapoi și am fost un pic supărat, pentru că chiar am vrut să câștige Mircea Geoană”, a precizat Știube, care a menționat că banii din firma bulgărească i-a transferat din Israel.
Mircea Geoană a primit un împrumut de sub 100 de mii de euro de la omul de afaceri Nelu Varga. El le-a spus jurnaliștilor de la Context.ro că Geoană i-a promis că îi va returna banii în decembrie și că l-a împrumutat în virtutea prieteniei pe care o au de zeci de ani.
Afaceristul clujean Nelu Varga, cunoscut drept finanțatorul CFR CLuj, a fost implicat în mai multe scandaluri. A fost achitat în dosarul privind retrocedarea a 40.000 de hectare de pădure, în care Viorel Hrebenciuc a fost condamnat inițial la doi ani de închisoare cu executare. Ulterior, dosarul a fost închis de ICCJ pentru că faptele s-au prescris.
Despre împrumutul acordat de Nelu Varga, Mircea Geoană a transmis un răspuns pentru Context.ro în care spune că toate împrumuturile pentru campania electorală respectă legea.
Investigația integrală pe Context.ro.