La aeroportul din Kabul, femeile se reîntorc la muncă în ciuda fricii / „Am nevoie de bani pentru a-mi întreține familia”
La aproape o lună după ce talibanii au preluat puterea în Afganistan, Rabia, în vârstă de 35 de ani, a luat o decizie dificilă: să-și depășească teama față de noii conducători ai țării și să se întoarcă la muncă la aeroportul din Kabul, potrivit AFP.
Această mamă a trei copii, machiată și îmbrăcată într-un costum albastru, este foarte conștientă de pericolul de la atentatul sinucigaș din fața aeroportului din 26 august, în timpul evacuărilor haotice a străinilor și afganilor care fugeau de noua putere. Dar ea spune că nu are altă opțiune.
„Am nevoie de bani pentru a-mi întreține familia”, a declarat ea pentru AFP. Din 2010, a lucrat la terminal pentru GAAC, o companie din Emiratele Arabe Unite, responsabilă cu serviciile de asistență și managementul securității. „Am fost stresată acasă, mi-a fost frică, nu puteam vorbi”, continuă ea. „M-am simțit foarte rău. Acum mă simt mai bine.”
Femeile angajate la aeroport înainte ca talibanii să preia puterea la 15 august sunt printre puținele femei afgane cărora islamiștii le-au permis să se întoarcă la muncă. Dar dintre cele peste 80 de angajate de pe aeroportul din Kabul, doar 12, inclusiv Rabia, au fost de acord până acum să se întoarcă.
Sâmbătă, șase dintre ele vorbeau și glumeau la intrarea principală a aeroportului, în timp ce așteptau să verifice pasagerele care călătoreau cu zborurile interne rare.
„Mi-a fost foarte frică”
Qoudssiya Jamal, sora Rabiei, spune că a fost „șocată” de revenirea talibanilor la putere. „Am fost foarte speriată”, a declarat ea pentru AFP.
La 49 de ani, își asigură singură nevoile gospodăriei. „Familia mea a fost îngrijorată pentru mine, mi-au spus să nu mă întorc (să muncesc), dar sunt fericită acum. Până acum nu au existat probleme.”
Talibanii s-au angajat să respecte drepturile femeilor, care au fost încălcate în timpul primei lor veniri la putere din 1996 până în 2001.
Au făcut un pas înainte permițând femeilor săptămâna aceasta să continue studiile la universitate, lucru pe care îl interziceau anterior. Dar prin stipularea că studentele ar trebui să poarte o abaya neagră, cu un niqab care acoperă fața, cu excepția ochilor, și să studieze în clase de sex unic sau separate de bărbați printr-o perdea. Dar aceste promisiuni se luptă să convingă, mai ales în străinătate.
Talibanii asigură „că drepturile femeilor vor fi respectate în cadrul Islamului, dar în fiecare zi primim rapoarte de recul”, a declarat miercuri Alison Davidian, reprezentantul adjunct în Afganistan al ONU.
„Du-mă la Paris”
La aeroport, care așteaptă următoarea reluare a zborurilor comerciale, Rabia spune că va continua să lucreze până va fi obligată să se oprească. Noul regim taliban a declarat că femeilor li se va permite să lucreze „în conformitate cu principiile islamului”, fără a explica exact ce înseamnă asta.
„Visul meu este să fiu cea mai bogată femeie din Afganistan. Cred că sunt în continuare cea mai norocoasă (…) Voi face ceea ce îmi place până când norocul nu va mai fi de partea mea”, asigură ea.
Colega ei Zala are un vis complet diferit. Tânăra de 30 de ani, care lua lecții de franceză la un institut din Kabul, a trebuit să renunțe la ele și a rămas acasă trei săptămâni după ce talibanii au preluat puterea.
„Bună, du-mă la Paris”, spune ea într-o franceză ezitantă, în fața colegilor ei care au izbucnit în râs. „Dar nu astăzi. Astăzi, sunt una dintre ultimele femei (care lucrează) la aeroport.”