„Rechinii au învins”. Stuf, club simbol din Vama Veche, demolat după 25 de ani. Fondator „Salvați Vama Veche”: „Se încheie o lungă etapă de rezistență în fața turismului industrial”
Operațiunile de demolare au început marți, după ce spațiul pe care funcționa clubul Stuf de pe plaja din Vama Veche a fost pierdut în instanță de proprietari care au fost acționați în judecată de cel care deține hotelul de lângă club. Demolarea este „poate ultima etapă din transformarea dintr-un loc boem, special, într-o stațiune comercială”, a declarat un antreprenor din localitate pentru HotNews.ro. „Acolo sunt zone de conflict pentru centimetri de plajă”, ne-a explicat și activistul Mircea Toma, unul dintre fondatorii asociației Salvați Vama Veche.
„De aici, de unde am fost cei mai frumoși, cei mai liberi, cei mai noi. Aici vor rămâne toate poveștile noastre. Aici se încheie o eră. Mulțumim! Am sperat până în ultima clipă că nu vom fi nevoiți să vă dăm o astfel de veste. N-a fost suficient. Oficial, povestea Stuf-ului din Vamă, așa cum îl știam și îl iubeam cu toții, se va încheia marți”, a fost anunțul proprietarilor, făcut pe pagina de Facebook a clubului.
„Ne vor rămâne amintirile. În fond, nimeni nu ne poate lua asta. În natură, peștii mici vor fi întotdeauna vânați de peștii mari. La fel și în fața justiției din România, se pare. După două decenii de luptă, rechinii au învins. Nu ne rămâne decât să ne dăm bătuți. Și să vă mulțumim că ați fost aici”, au mai scris.
Aceștia subliniază că „se vor odihni”, apoi „se vor reorienta și o vor lua de la capăt”
De ce se dărâmă Stuf
Terenul pe care se află Stuf a fost motivul unui proces, inițiat de proprietarul hotelului din spatele clubului.
„Eu am cumpărat în 2003, apoi am luat autorizație de construcție. Contractul vechi cuprindea și terenul unde e Stuf și și-au luat autorizații de construcții de la Consiliul Județean, provizorii și sezoniere. Tot Stuf-ul era doar o ciupercă din stuf și niște mese, asta în 2003. În timp, doamna s-a extins”, a spus proprietarul hotelului, Ciuciu Gheorghe, pentru publicația locală Ziua de Constanța.
După aproximativ 15 ani „ne-am luptat să eliberăm o parte din plajă, ocupată abuziv. De-a lungul timpului aici s-au făcut, pe baza unor autorizații provizorii inițiale, niște construcții provizorii din lemn, care ulterior, s-au extins peste noapte. Autoritatea locală a transformat terenul într-un teren proprietate al comunei Limanu, l-au vândut, iar după 15 ani a obținut recunoașterea dreptului de a arăta că acest teren este plajă”, a transmis avocatul hotelului, Narcis Sofianu.
„Astăzi am ajuns la faza finală, de a elibera plaja din fața hotelului de aceste construcții insalubre, gunoi, WC-uri și alte asemenea”, a adăugat el, citat de Ziua de Constanța.
Reporterii HotNew.ro au contactat primăria comunei Limanu pentru a afla detalii despre decizia de demolare, însă aceștia nu au răspuns solicitărilor.
Mircea Toma: „Acolo sunt zone de conflict pentru centimetri de plajă”
Unul dintre fondatorii asociației Salvați Vama Veche, activistul Mircea Toma, crede că „evenimentul pare să marcheze simbolic încheierea unei lungi perioade de rezistență a zonei în fața dezvoltării unei forme de turism industrial, față de care atunci (n.a. când au înființat Salvați Vama Veche), naivi și optimiști speram că putem să apărăm Vama”.
Pentru el, Stuf a reprezentat „o marcă” pentru „vamaioții de rit vechi”, în care „se consuma un ritual de răsărit de soare, era foarte legat de viața prietenoasă cu spațiul plajă-soare-natură. Era o structură de lemn, ușoară, mai puțin clădire decât teritoriu”.
În perioada 2006-2008, spune Mircea Toma, a existat o înțelegere între autorități, Agenția Națională Apele Române și antreprenorii locali pentru protejarea plajei din Vama Veche.
„Această relație s-a încheiat după doi ani, când s-a schimbat conducerea ANAR, s-a spart înțelegerea, iar din momentul acela fiecare a făcut cum a putut, ceea ce a deschis pârtie pentru evenimentele de acum”, a spus activistul.
„Acolo sunt zone de conflict pentru centimetri de plajă, e minat terenul, plin de dosare mai vechi sau mai noi”, a conchis el.
Salvați Vama Veche a fost fondată în 2003, după ce autoritățile locale au decis interzicerea campării pe plajele din Vama Veche și 2 Mai și a continuat cu activități de protejare a Vamei și a spațiului natural.
„Era ultimul bastion”
Dărâmarea Stuf va afecta și alte afaceri din zonă, spun antreprenorii din Vama Veche.
„Era ultimul bastion. Stuf se deschidea primul, pe 1 mai și rămânea deschis, iar asta mă încuraja și pe mine să țin deschis. Și era și ultimul care închidea. Era un loc emblematic pentru Vama Veche, nu e o decizie bună. Eu acolo mi-am cunoscut soția, toată lumea are foarte multe amintirii acolo. E printre puținele locuri unde puteai să vii de pe plajă, să dansezi în picioarele goale. Restul vor rămâne încet, încet într-un format de club, cu bodyguarzi la intrare”, a spus pentru HotNews Andrei Ghiță, proprietarul unui spațiu de cazare de pe strada principală din Vamă.
Ideea că Stuf era ultimul element care menținea Vama Veche diferită față de alte stațiuni este întărită și de alți afaceriști din zonă.
Dispariția Stuf este „poate ultima etapă din transformarea dintr-un loc boem, special, într-o stațiune comercială, fără repere, fără personalitate”, a spus Tudor Maxim, care deține un spațiu de cazare.
„E un simbol, e printre primele locații care au apărut acolo, cel mai cunoscut și cel mai vechi, a fost un șoc pentru toată lumea. Sunt mulți nostalgici, era un loc de referință, care nu cred că poate să fie înlocuit, pentru că făcea parte din imaginea Vămii Vechi”, a declarat într-o discuție cu HotNews, proprietarul unei terase și club din stațiune.
Una dintre cele mai emblematice locații din Vama Veche, Stuf funcționa pe plajă de 25 de ani.