Sari direct la conținut

Cel mai mare rival al lui Benjamin Netanyahu promite să îi salveze guvernul dacă încheie un armistițiu în Fâșia Gaza

HotNews.ro
Yair Lapid, Foto: Gil Cohen Magen / Xinhua News / Profimedia
Yair Lapid, Foto: Gil Cohen Magen / Xinhua News / Profimedia

Fostul premier israelian Yair Lapid, liderul celui mai mare partid de opoziție din Israel, a anunțat că va salva guvernul condus de Benjamin Netanyahu de o eventuală moțiune de cenzură în parlament, dacă acesta va încheia un armistițiu în Fâșia Gaza care să garanteze eliberarea ostaticilor ținuți de Hamas, relatează Reuters.

Săptămâna trecută Netanyahu a autorizat reluarea negocierilor pentru o posibilă înțelegere cu Hamas care să ducă la eliberarea ostaticilor israelieni în schimbul opririi acțiunilor militare ale Israelului în Fâșia Gaza.

Însă unii dintre partenerii săi de extrema dreaptă cu care guvernează după alegerile din noiembrie 2022 au amenințat deja că vor părăsi coaliția guvernamentală dacă Israelul oprește războiul din Gaza înainte de „eradicarea” Hamas.

Yair Lapid, liderul formațiunii politice Yesh Atid, a declarat la o întâlnire a grupului parlamentar al partidului său că „pe masă există o înțelegere privind ostaticii”.

„Nu este adevărat că Netanyahu trebuie să aleagă între înțelegerea privind ostaticii și continuarea mandatului său de prim-ministru. Lăsați-l să facă înțelegerea”, a adăugat el.

„I-am promis o plasă de siguranță și îmi voi respecta acea promisiune”, le-a spus el deputaților din partidul său, referindu-se la scenariul în care coaliția lui Netanyahu se destramă și foștii săi aliați încearcă apoi să îi dea jos guvernul.

Lapid a mai spus că i-a fost greu să ia această decizie, având în vedere opoziția sa față de Netanyahu, dar că „lucrul cel mai important este să aducem acasă ostaticii”.

Autoritățile israeliene estimează că Hamas deține în continuare în jur de 120 de ostatici luați în timpul atacului fără precedent asupra teritoriului Israelului din data de 7 octombrie a anului trecut.

Cele două partide de extrema dreapta din coaliția lui Netanyahu care se opun vehement încheierii oricărui acord cu Hamas au în total 13 mandate în Knesset, parlamentul unicameral al Israelului. Partidul Yesh Atid al lui Yair Lapid are în schimb 24 de deputați.

INTERVIURILE HotNews.ro