Sari direct la conținut

În Israel, Benjamin Netanyahu conduce cel mai de dreapta guvern din istoria țării

HotNews.ro
Benjamin Netanyahu, Foto: GIL COHEN-MAGEN / AFP / Profimedia
Benjamin Netanyahu, Foto: GIL COHEN-MAGEN / AFP / Profimedia

Prim-ministrul israelian a fost forțat să facă concesii majore aliaților săi de extremă dreapta, în special naționalistului Itamar Ben Gvir.

După șapte săptămâni de negocieri, miercuri, 21 decembrie, Benjamin Netanyahu a anunțat în sfârșit, cu 20 de minute înainte de expirarea termenului acordat de președintele Isaac Herzog, că are un guvern. Un cabinet care, pentru prima dată în istoria Israelului, va fi compus exclusiv din partide de dreapta, scrie Le Monde, citat de Rador.

Ar fi trebuit să fie o formalitate. Dar, ca orice afacere de familie, s-a prelungit în tensiune și neîncredere. Abținându-se să ceară un nou termen limită, Netanyahu încearcă să limiteze cererile aliaților săi și ale membrilor partidului său Likud, care îi cer angajamente scrise înainte de a-l lăsa să revină în funcție.

Partidele evreiești ultraortodoxe și extrema dreaptă religioasă, care i-au asigurat victoria la alegerile legislative din 1 noiembrie, au arătat puțina încredere pe care o au în acest prim-ministru, pe care cei mai în vârstă l-au urmat timp de cincisprezece ani la putere, începând cu anii 1990. Mai multe propuneri politice trebuie să fie decise înainte de un vot de încredere în Knesset și de depunerea jurământului de către miniștri până la sfârșitul anului.

Creșterea bugetului poliției

Liderul Otzma Yehudit, Itamar Ben Gvir, primește un minister al securității naționale extins. Condamnat în 2007 pentru incitare la ură și susținerea unei organizații teroriste, el a negociat o creștere a bugetului poliției. El dorește să aducă șeful poliției sub autoritatea sa directă, pentru a stabili politica privind investigațiile și pentru a defini durata acestora. El urmează să elimine controlul armatei asupra poliției de frontieră, care este activă în teritoriile palestiniene ocupate din 1967.

Acest lucru necesită o lege, pe care Knesset-ul urmează să o voteze în a treia lectură săptămâna viitoare. Procurorul general al țării, Gali Baharav-Miara, a avertizat la 15 decembrie împotriva unei „politizări a forțelor de poliție” care ar putea duce la „o încălcare gravă a principiilor fundamentale ale statului de drept: egalitatea, absența arbitrariului și absența parțialității”. Ben Gvir i-a opus suveranitatea poporului și a aleșilor, spunând că „greșește când se crede prim-ministru al statului Israel”.

Bezalel Smotrich, liderul extremei drepte religioase din colonii, va primi Ministerul de Finanțe. De asemenea, partidul său primește un al doilea minister în cadrul Ministerului Apărării. Acest post fără precedent, pentru care parlamentarii trebuie să adopte și o lege, i-ar permite lui Smotrich să influențeze administrarea teritoriilor palestiniene ocupate și a coloniilor. Spre marea nemulțumire a militarilor, cărora li se dă un fel de proconsul.

Reglementarea intrărilor și ieșirilor în Cisiordania

Sub aspectul său provocator, teocratic și voit rasist, Smotrich este un operator eficient. El este susținut de coloniști, care sunt obișnuiți să influențeze instituțiile statului. El încearcă să obțină autoritate asupra planurilor de dezvoltare a coloniilor și asupra demolării locuințelor palestiniene, care sunt ilegale în conformitate cu legislația israeliană. Aceasta ar putea facilita punerea în aplicare a unui vast program, deja în curs de desfășurare sau planificat, de construire a infrastructurii în așezări (drumuri, apă, electricitate). El ar ajuta la reglementarea intrării și ieșirii palestinienilor și a străinilor din Cisiordania. Consilierii săi juridici, „ca orice funcționar civil [nu militar], vor fi obligați să promoveze interesele cetățenilor israelieni, nu pe cele ale palestinienilor”, avertizează avocatul și expertul în drepturile omului Michael Sfard. Smotrich intenționează să creeze un birou juridic pentru a transforma legile adoptate în parlament în ordine militare.

Partidele evreiești ultraortodoxe, pe de altă parte, intenționează să consolideze autoritatea exclusivă a rabinilor asupra comunității lor. Ei cer subvenții egale cu cele ale școlilor publice pentru instituțiile lor religioase, care exclud matematica și istoria. Aceștia doresc o lege care să scutească studenții ortodocși de serviciul militar, fără cote sau sancțiuni.

Aceasta este o provocare la adresa Curții Supreme, care apără egalitatea împotriva discriminărilor de orice tip. Aceștia cer ca primăriile să nu îi poată împiedica să separe bărbații și femeile în cadrul evenimentelor lor publice.

Și ei pregătesc deja un proiect de lege în parlament. Este vorba de a-i permite deputatului lor, Aryeh Deri, să intre în guvern, în ciuda condamnării sale din 2021 pentru fraudă fiscală. Curtea Supremă ar putea să se opună prin veto. „Acest amendament propus la legea fundamentală a țării [care servește drept constituție] are ca scop rezolvarea problemei unui singur individ, Aryeh Deri. Acest lucru nu se poate face într-un stat de drept”, spune avocatul Mota Kremnitzer.

Scandal de la peste o sută de primari

În cele din urmă, Avi Maoz, singurul deputat al micului partid ultraortodox și homofob Noam, a obținut, în cadrul biroului primului ministru, controlul unui vast buget dedicat asociațiilor care lucrează în sistemul școlar. Acest acord a provocat un scandal rar din partea a peste o sută de primari, inclusiv membri Likud.

Netanyahu se teme să nu jignească alegătorii din dreapta moderată, cărora le este greu să se identifice cu acest guvern puternic ideologizat. El se împotrivește aliaților săi în problema limitării imigrației evreiești din Rusia și Ucraina. Săptămâna trecută, la NPR, el a reamintit publicului că el va fi cel care va stabili liniile politice, nu partenerii săi: „Ei sunt cei care mi se alătură, nu eu lor”.

Membrilor aleși ai propriului partid, Netanyahu le rezervă afacerile regale: apărarea, afacerile externe. Dar nu le poate satisface toate cererile.

O a patra lege la care se lucrează în Knesset ar trebui să-i descurajeze pe cei mai înverșunați să se scindeze, prin creșterea numărului de deputați necesar pentru a forma o facțiune autonomă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro