Sari direct la conținut

VIDEO Momentul în care o rachetă lovește spitalul de copii „Okhmatdyt” din Kiev: Ce a concluzionat prima anchetă independentă / Reacții în lanț de la Moscova

HotNews.ro
VIDEO Momentul în care o rachetă lovește spitalul de copii „Okhmatdyt” din Kiev: Ce a concluzionat prima anchetă independentă / Reacții în lanț de la Moscova
Racheta care a lovit spitalul de copii „Okhmatdyt” din Kiev nu pare să fie una de apărare antiaeriană, FOTO: east2west news / WillWest News / Profimedia

Înregistrările video care arată momentul în care spitalul „Okhmatdyt” din Kiev, cel mai mare spital pentru copii din Ucraina, a fost lovit de o rachetă confirmă că aceasta a fost una lansată cel mai probabil de forțele armate ale Rusiei, a concluzionat prima anchetă independentă desfășurată de ONU, relatează Reuters.

Lovitura care a avut loc ziua a făcut parte dintr-o serie de atacuri aeriene lansate de Rusia care au ucis luni 41 de persoane în mai multe regiuni ale Ucrainei, inclusiv copii. Pe rețelele de socializare au apărut fotografii și filmări dramatice cu operațiunile de salvare ale persoanelor prinse sub dărâmăturile spitalului „Okhmatdyt”.

Alte înregistrări apărute încă de luni au surprins momentul în care o rachetă lovește spitalul din Kiev:

„Analiza înregistrărilor video și o evaluare făcută la locul incidentului indică o probabilitate ridicată ca spitalul de copii să fi suferit o lovitură directă decât să fi fost avariat din cauza unei rachete de interceptare a unui sistem de arme (antiaerian)”, a anunțat Danielle Bell, șefa misiunii ONU pentru Monitorizarea Situației privind Drepturile Omului din Ucraina, în timpul unei conferințe de presă pe care a susținut-o prin videoconferință de la Kiev.

Bell a adăugat că echipa ei, care a vizitat spitalul luni după lovitură, nu a ajuns încă la o concluzie definitivă, dar că racheta pare să fi fost lansată de forțele armate ruse.

Șefa misiunii ONU a subliniat că la spitalul pediatric „Okhmatdyt” sunt aduși copii cu afecțiuni medicale grave, precum cancer sau boli renale, și că acesta avea în jur de 670 de pacienți în momentul atacului, pe lângă cei aproximativ 1.000 de angajați.

„Personalul a transferat copiii într-un buncăr ieri dimineața când primele sirene aeriene au fost pornite, altfel numărul victimelor ar fi fost mult mai mare”, a mai subliniat oficialul ONU.

Ce a spus armata rusă despre atacul asupra spitalului de copii din Kiev

„Declarațiile reprezentanților regimului de la Kiev cu privire la presupusa lovitură deliberată cu rachete de către Rusia asupra țintelor civile sunt absolut neadevărate”, a transmis ministerul rus al apărării, primul care a reacționat față de imaginile cu racheta care lovește spitalul, într-un comunicat publicat luni după-amiaza.

„Numeroase fotografii și înregistrări video de la Kiev confirmă în mod clar faptul că [spitalul] a fost distrus din cauza căderii unei rachete de apărare aeriană ucraineană lansată de un sistem de apărare antiaeriană din oraș”, continuă același comunicat.

Ministerul rus al apărării susține de asemenea că „isterii similare ale regimului de la Kiev au loc de câțiva ani și de fiecare dată în ajunul următoarei întâlniri (summit) a patronilor lor din NATO”. 

Anterior, ministerul apărării de la Moscova a declarat de mai multe ori că înregistrări care arată cum rachete rusești lovesc ținte civile din Ucraina au surprins de fapt cum rachete de interceptare lansate de sistemele de apărare antiaeriană ale Ucrainei au căzut pe clădiri.

Negări pe bandă rulantă de la Moscova

„Continuăm să insistăm: nu efectuăm lovituri asupra țintelor civile. Loviturile sunt efectuate asupra infrastructurii critice, asupra țintelor militare care sunt într-un fel sau altul legate de potențialul militar al regimului [de la Kiev]”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în timpul conferinței sale zilnice de presă.

El i-a trimis pe jurnaliștii acreditați pe lângă Kremlin să consulte declarația ministerului rus al apărării, despre care a spus că „exclude absolut că au existat atacuri asupra unor ținte civile și care afirmă că vorbim despre căderea unei rachete de interceptare”, potrivit TASS.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, a făcut comentarii în aceeași notă marți.

„Din nou, așa cum s-a întâmplat în mod repetat cu sistemul de apărare aeriană ucrainean, rachetele sale au deviat de la curs și au lovit clădirile rezidențiale și instituțiile sociale”, a declarat ea în timpul briefingului zilnic cu ziariștii.

Ea a insistat că „numeroși martori” au confirmat că una dintre rachetele din sistemul de apărare aeriană NASAMS a lovit o clădire de pe teritoriul spitalului de copii Okhmatdyt, care se află la Kiev.

Zelenski a acuzat Rusia că nu poate pretinde că nu știe unde zboară rachetele sale

„Spitalul de copii Okhmatdyt din Kiev. Unul dintre cele mai importante spitale de copii nu numai din Ucraina, ci și din Europa. Okhmatdyt a salvat și vindecat mii de copii”, a spus luni președintele Volodimir Zelenski.

„Acum că spitalul a fost avariat de un atac rusesc, sunt oameni sub dărâmături, iar numărul exact al victimelor este încă necunoscut. Chiar acum, toată lumea ajută la îndepărtarea dărâmăturilor – medici și oameni obișnuiți”, a adăugat liderul de la Kiev.

„Rusia nu poate pretinde că nu știe unde zboară rachetele sale și trebuie să fie trasă la răspundere pentru toate crimele sale. Împotriva oamenilor, împotriva copiilor, împotriva umanității în general. Este foarte important ca lumea să nu rămână tăcută acum și ca toată lumea să vadă ce cine este și ce face Rusia”, a subliniat el într-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare „X”.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a spus că atacul asupra capitalei a fost unul dintre cele mai puternice de până acum și că principalul spital pentru copii al orașului, cel mai mare din Ucraina, a fost avariat în timpul atacului.

Urmărește ultimele evoluții din a 867-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

INTERVIURILE HotNews.ro