Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 867: Planul lui Putin pentru a slăbi sprijinul pentru Kiev / Rusia nu dispune de muniție și trupe pentru o ofensivă majoră – oficial NATO / Ce i-a spus în față Modi lui Putin / Summit important la Washington

Război în Ucraina, Foto: LIBKOS / AP / Profimedia
Război în Ucraina, Foto: LIBKOS / AP / Profimedia

Două substații electrice și un depozit petrolier au luat foc după ce Ucraina ar fi lansat „zeci de drone într-o serie de atacuri „masive” în mai multe regiuni ruse, au declarat marți oficiali ruși. Valul de drone ucrainene a venit după ce Rusia a lansat luni zeci de rachete asupra mai multor orașe din Ucraina, ucigând cel puţin 38 de civili şi avariind semnificativ principalul spital de copii din Kiev. O analiză ONU a arătat că cel mai probabil spitalul Okhmatdyt a fost lovit de ruși, însă Moscova continuă să susțină că a fost vina antiaerienei ucrainene.

SINTEZA ZILEI

Cele mai importante evenimente legate de războiul din Ucraina, ziua 867, LIVETEXT:

CNN: Următorul lider al NATO ştie cum să se descurce cu Trump, dar va fi el capabil să îl ţină în frâu?

În timp ce NATO se pregăteşte să îşi marcheze cea de-a 75-a aniversare la summitul din această săptămână de la Washington, Alianţa Nord-Atlantică se pregăteşte de asemenea să-şi întâmpine primul său lider nou din ultimul deceniu – Mark Rutte: un om cu experienţă în relaţiile cu fostul preşedinte Donald Trump, de la care mulţi speră că poate menţine alianţa unificată în faţa unui vârtej de provocări, inclusiv o potenţială a doua preşedinţie Trump, scrie CNN.

Biden şi Zelenski vor avea o întrevedere joi, în marja summitului NATO

Preşedintele american Joe Biden se va întâlni joi la Washington cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, în marja summitului NATO, a anunţat Casa Albă, potrivit AFP.

„Preşedintele Biden se va întâlni cu preşedintele ucrainean Zelenski, pentru a discuta despre sprijinul nostru neclintit pentru Ucraina, care continuă să se apere împotriva agresiunii ruse”, a declarat purtătoarea de cuvânt Karine Jean-Pierre, marți, într-o conferință de presă.

AIEA convoacă pentru vineri un Consiliul extraordinar după ce Rusia a atacat un spital de copii în Ucraina

O reuniune a Consiliului guvernatorilor al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) va avea loc vineri la solicitarea Kievului, după atacul asupra unui spital de pediatrie care cooperează cu acest organism ONU, potrivit unui document confidenţial consultat marţi de AFP.

„În urma unei scrisori trimise de reprezentantul Ucrainei (…), îi informez pe membri cu privire la organizarea unei reuniuni” vineri, la ora 10:00, la sediul organizaţiei din Viena, a scris în document actualul preşedinte al Consiliului, ambasadorul argentinian Holger Martinsen.

Acest organism, care include 35 de ţări, se întruneşte de obicei o dată la trei luni, dar se poate întruni ocazional la cererea unuia dintre statele membre.

În scrisoarea sa, Ucraina precizează că unitatea medicală are „27 de surse de radiaţii ionizante” legate în special de tratamentul cancerului. Atacul „nu numai că pune în pericol vieţi, ci constituie şi o încălcare flagrantă a principiilor şi valorilor AIEA, subminând fundamentele securităţii nucleare internaţionale”, a declarat ministrul ucrainean al Energiei.

Zelenski a ajuns la Washington pentru summitul NATO

NATO a plasat o comandă de rachete anti-aeriene Stinger în valoare de aproape 700 de milioane de dolari în numele mai multor ţări membre, a declarat marţi, la Washington, Jens Stoltenberg.

Rachetele Stinger care pot fi lansate de pe umăr sunt la mare cerere atât în Ucraina, unde au fost folosite cu succes pentru a opri atacurile ruse aeriene, cât şi în ţările europene vecine care se tem şi ele că ar putea fi puse în situaţia de a se apăra împotriva forţelor ruse pe viitor.

Narendra Modi laudă calităţile de lider ale lui Vladimir Putin și spune că India este „un pilon puternic al noii ordini mondiale emergente multipolare”

Preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul indian Narendra Modi au elogiat relaţiile strânse şi vechi de zeci de ani dintre cele două ţări ale lor, în timpul discuţiilor oficiale purtate marţi la Moscova. „Fiecare indian simte în inima lui că Rusia este prietenă a Indiei”, a spus Modi.

Liderul indian în vârstă de 73 de ani a lăudat totodată calităţile de lider ale lui Putin.

Volodimir Zelenski se află la Washington, pentru summitul NATO

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit marți la Washington pentru a participa la summitul NATO ce se desfășoară până joi, 11 iulie, a anunțat agenția oficială ucraineană Ukrinform.

Șeful statului ucrainean ar urma să țină marți un discurs la Institutul Ronald Reagan din Washington. În ultimele zile, el i-a îndemnat aliații Kievului să consolideze sistemele ucrainene de apărare aeriană și este de așteptat ca el să reia aceste îndemnuri, notează The Guardian.

Rusia emite mandat de arestare pe numele Iuliei Navalnaia

Înalt oficial NATO: Putin a făcut planuri de asasinate și sabotaje / Rusia nu dispune de muniție și trupe pentru o ofensivă majoră în Ucraina

Un înalt oficial NATO a declarat marți că Rusia încă nu dispune de muniții și trupe pentru a lansa o ofensivă majoră în Ucraina și că se așteaptă ca Kievul să își intensifice propriile operațiuni ofensive atunci când proviziile și condițiile meteorologice îi vor permite. Potrivit acestui oficial, Rusia trebuie să obțină provizii semnificative de muniție de la alte țări, în afară de ceea ce are deja.

Dar Rusia recrutează aproximativ 30.000 de soldați pe lună, ceea ce îi permite să suporte pierderi mari pe câmpul de luptă în războiul său din Ucraina.

Rusia emite un mandat de arestare pe numele Iuliei Navalnaia

Rusia a anunțat marți că a emis un mandat de arestare pe numele opozantei în exil Iulia Navalnaia, văduva lui Alexei Navalnîi, decedat în închisoare în februarie, acuzația fiind de „participare la un grup extremist”.

„Iulia Borissovna (Navalnaia) s-a sustras anchetei preliminare și, prin urmare, a fost plasată pe lista persoanelor căutate”, a transmis serviciul de presă al instanțelor din Moscova pe Telegram.

Cum au fost momiți indienii să lupte în armata rusă. Victime au fost racolate și din Nepal și Sri Lanka

India a anunțat, marți, că Moscova a fost de acord să înceapă lăsarea la vatră a cetățenilor indieni care au fost „păcăliți” să se înroleze în armata rusă, decizie luată la capătul discuțiilor dintre premierul Narendra Modi și Vladimir Putin.

Budapesta insistă că „există o singură soluţie” pentru războiul din Ucraina

Un armistiţiu şi negocieri de pace sunt singura soluţie pentru războiul din Ucraina, a afirmat marţi ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, notând totodată că situaţia din războiul Ucraina-Rusia devine din ce în ce mai gravă, cu evenimente „sfâşietoare” în care sunt implicaţi copii, „şi este de aşteptat să se deterioreze în continuare”, a consemnat agenția maghiară MTI.

Orban le explică liderilor UE de ce a mers să îl viziteze pe Putin

Premierul ungar Viktor Orban şi-a justificat vizita neanunţată în Rusia, unde a fost primit la Kremlin de președintele Vladimir Putin, într-o scrisoare adresată liderilor din Uniunea Europeană. Printre altele, el afirmă că Putin se așteaptă ca Ucraina să cadă în câteva luni.

SUA şi Germania sunt principalii oponenţi ai aderării Ucrainei la NATO, spune Macron

Statele Unite şi Germania sunt principalii oponenţi ai aderării Ucrainei la NATO, a susţinut marţi preşedintele francez Emmanuel Macron, înaintea summitului aniversar al NATO de la Washington, ce are loc în perioada 9-11 iulie.

Papa Francisc s-a declarat marți îndurerat de atacurile din ultimele zile împotriva principalului spital pentru copii din capitala Ucrainei și a unei școli care adăpostește familii palestiniene strămutate în centrul Fâșiei Gaza.

„Sfântul Părinte a aflat cu mare durere vestea despre atacurile împotriva a două centre medicale din Kiev, inclusiv cel mai mare spital pentru copii din Ucraina, precum și împotriva unei școli din Gaza. Papa își exprimă profunda sa durere pentru creșterea violenței”, a transmis Vaticanul într-un comunicat. (Reuters)

Modi i-a spus în față lui Putin ce crede despre uciderea de copii nevinovați

Premierul indian Narendra Modi i-a spus în față lui Vladimir Putin, care l-a primit marți la Kremlin, că moartea unor copii nevinovați este „foarte dureroasă”, comentarii venite la o zi după ce o rachetă a lovit cel mai mare spital pediatric din Ucraina.

Liderul indian a făcut comentariul în timpul părții întrevederii care a fost transmisă în direct de televiziunile rusești – VIDEO

Ministerul rus al Apărării a revendicat marți cucerirea unui mic sat din estul Ucrainei, câștigând încă puțin teren pe linia frontului împotriva unei armate ucrainene lipsite de muniție și de oameni, transmite France Presse.

Forțele ruse „au eliberat localitatea Iasnobrodivka din Republica Populară Donețk și și-au îmbunătățit poziția”, a afirmat ministerul rus într-un comunicat.

Al doilea radar de monitorizare a spaţiului aerian va ajunge în Republica Moldova în anul 2025, sistemul fiind acum în proces de asamblare, a anunţat marţi ministrul apărării moldovean, Anatolie Nosatîi, subliniind că acest al doilea radar care va ajunge în țară va fi unul complementar sistemului actual de monitorizare a spaţiului aerian şi va asigura detectarea unor eventuale pericole.

Republica Moldova achiziţionează cel de-al doilea radar de monitorizare a spaţiului aerian cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, graţie programului Instrumentul European pentru Pace, a afirmat ministrul Nosatîi într-o intervenţie radiofonică.

La 20 decembrie, armata Republicii Moldova a primit din Franţa un radar Ground Master (GM) 200 de monitorizare a spaţiului aerian.

După declanşarea invaziei ruse în Ucraina, mai multe fragmente de rachete ruseşti au căzut pe teritoriul Republicii Moldova. În plus, spaţiul său aerian a fost survolat de rachete lansate de Rusia împotriva Ucrainei, amintesc media de peste Prut. (Agerpres)

Spitalul de copii din Kiev a fost lovit de o rachetă rusească – anchetă ONU

Drone ucrainene au atacat o rafinărie de petrol rusească, un aerodrom militar și o substație de electricitate într-o operațiune comună desfășurată azi-noapte de agențiile de securitate și de informații militare ale Kievului, a declarat marți o sursă de securitate pentru Reuters.

Sursa a spus că atacurile au lovit aerodromul Ahtubinsk din regiunea Astrahan din sudul Rusiei, o rafinărie de petrol din regiunea Volgograd și o substație electrică din regiunea Rostov.

VIDEO Momentul în care o rachetă lovește spitalul de copii „Okhmatdyt” din Kiev: Ce a concluzionat prima anchetă independentă / Reacții în lanț de la Moscova

Cancelarul german Olaf Scholz a spus, înainte de summitul NATO de la Washington, că nu are nicio îngrijorare cu privire la starea președintelui american Joe Biden.

„Din numeroasele conversații pe care le-am avut cu președintele american, știu că s-a pregătit foarte bine și în amănunțime cu noi pentru acest summit”, a declarat Scholz. (Reuters)

ONU și Kievul spun că spitalul de copii a fost lovit de o rachetă rusească

Serviciul ucrainean de securitate de stat (SBU) a prezentat marți noi dovezi care, potrivit acestuia, dovedesc că principalul spital pentru copii din Kiev a fost lovit direct de o rachetă de croazieră rusească X-101.

„Concluziile experților sunt fără echivoc – a fost o lovitură directă”, a afirmat SBU pe Telegram.

Acesta a publicat imagini ale unui fragment de motor de rachetă despre care a spus că a fost găsit la fața locului. SBU a adăugat că analiza traiectoriei și a naturii pagubelor provocate demonstrează că a fost o lovitură directă.

Aliații NATO se reunesc la un summit important și simbolic, cu ochii pe Ucraina și cu gândul la Trump. Ce urmărește România.

Summitul care marchează cel de-al 75-lea an de existență al NATO începe marți la Washington și aduce la un loc cel mai mare număr de state membre din istoria alianței militare: 32, după sosirea Finlandei și Suediei. Momentul nu este unul de sărbătoare însă.

Distrugerile de la spitalul de copii Okhmatdyt din Kiev au fost probabil cauzate de o lovitură directă a unei rachete rusești, a declarat marți șeful misiunii ONU de monitorizare a drepturilor omului.

„Analiza înregistrărilor video și o evaluare făcută la locul incidentului indică o probabilitate ridicată ca spitalul de copii să fi suferit o lovitură directă, mai degrabă decât să fi suferit daune din cauza unui sistem de armament interceptat”, a declarat Danielle Bell, șefa misiunii Misiunii ONU de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina.

Ea a adăugat că echipa sa, care a vizitat locul luni, nu a putut trage o concluzie finală, dar racheta pare să fi fost lansată de Federația Rusă.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a susținut marți că a fost vorba despre o rachetă sol-aer NASAMS lansată de Ucraina.

Bilanțul atacului rusesc de ieri a ajuns la 38 de morți

Intensificarea cooperării militare între Rusia şi Coreea de Nord a subliniat necesitatea pentru Japonia de a avea legături mai strânse cu NATO, pe măsură ce ameninţările regionale privind securitatea devin din ce în ce mai interconectate, a declarat premierul japonez Fumio Kishida pentru Reuters.

În declaraţii scrise înainte de participarea sa la summitul NATO de la Washington, Kishida a semnalat totodată îngrijorarea cu privire la presupusul rol al Beijingului în sprijinirea războiului Moscovei în Ucraina, deşi nu a numit în mod explicit China.

„Securitatea euro-atlantică şi cea indo-pacifică sunt inseparabile, iar agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi cooperarea sa militară aprofundată cu Coreea de Nord sunt o reamintire puternică în acest sens”, a mai spus Kishida.

„Japonia este hotărâtă să-şi consolideze cooperarea cu NATO şi partenerii săi”, a adăugat el. (Agerpres)

Zelenski a spus că eforturile de salvare după valul de atacuri cu rachete rusești de luni dimineață continuă. Președintele ucrainean a scris pe platforma X că bilanțul până la acest moment este de 38 de morți, printre care și 4 copii, și 190 de răniți.

Toți pacienții de la spitalul de copii Okhmatdyt au fost transferați în alte unități medicale, a adăugat el.

Țările NATO vor anunța că drumul de aderare al Ucrainei este „ireversibil”

Țările din Asia Centrală au început marți exerciții militare comune terestre, maritime și aeriene, fără participarea Rusiei și Chinei, cele mai influente două puteri din această regiune bogată în materii prime și strategică pentru comerțul mondial, transmite AFP.

„Toate contingentele au sosit”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al armatei kazahe, țara gazdă a acestor manevre între cinci foste republici sovietice, „primele de acest gen”, potrivit aceleiași surse.

Exercițiile militare „Birlestik-2024″ („alianță” în kazahă), care au loc în Marea Caspică, vor reuni până la 17 iulie aproximativ 4 000 de militari, cu nave de război, avioane de luptă, artilerie și tancuri.

Patru țări din Asia Centrală (Kazahstan, Kârgâzstan, Uzbekistan și Tadjikistan, din care lipsește doar Turkmenistanul) participă la aceste exerciții, împreună cu Azerbaidjan, stat din Caucaz.

Relația Indiei cu Rusia se bazează pe încredere reciprocă și respect, a declarat marți prim-ministrul Narendra Modi, în timp ce se adresa diasporei indiene din Moscova.

Vladimir Putin l-a primit pe Modi luni seară și l-a plimbat prin reședința sa din afara Moscovei, înainte de discuțiile oficiale de la Kremlin. (Reuters)

Drumul Ucrainei către aderarea la NATO este descris drept „ireversibil” într-un proiectul de comunicat comun al Alianței, au declarat pentru CNN trei surse care cunosc situația.

Cât de puternică este garanția care trebuie oferită Ucrainei cu privire la viitoarea sa aderare la NATO a fost o element-cheie de discuțiiîntre cei 32 de membri ai alianței înainte de summitul din această săptămână de la Washington.

Comunicatul ar putea suferi modifică înainte de versiunea finală, da folosirea cuvântului „ireversibil” ar fi un semnal important pentru Kiev și Moscova, în condițiile în care războiul din Ucraina continuă și nu sunt indicii că s-ar putea încheia în curând.

Una dintre surse, un oficial american, a declarat că Casa Albă susține utilizarea acestui cuvânt în comunicatul final atât timp cât documentul reafirmă, de asemenea, că acțiunile Ucrainei privind reformele democratice trebuie să continue.

China și Belarus fac exerciții militare la granița cu Polonia

Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 1220 soldați, 7 tancuri, 19 alte blindate de luptă, 49 de piese de artilerie, 62 diferite vehicule și 13 echipamente speciale.

China și Belarus au început luni exerciții militare comune, au informat ministerele apărării din cele două țări, desfășurând exercițiile la doar câțiva kilometri de granița cu Polonia, membră NATO, chiar înainte să înceapă summitul de la Washington al Alianței.

„Evenimentele care au loc în lume sunt alarmante, situația este neliniștitoare, prin urmare vom exersa noi forme și metode de îndeplinire a sarcinilor tactice”, a declarat generalul-maior Vadim Denisenko, șeful comandamentului de operațiuni speciale din Belarus într-o postare pe Telegram.

Exercițiile denumite Falcon Assault, vor dura până la 19 iulie și au loc pe un teren de antrenament din apropierea orașului Brest, a declarat ministerul belarus al apărării. Brest, în sud-vestul Belarusului, se află la granița cu Polonia. (Reuters)

Atac „masiv” cu drone în mai multe regiuni din Rusia

Ministerul apărării de la Moscova a transmis că forțele sale antiaeriene au interceptat azi-noapte 38 de drone ucrainene deasupra mai multor regiuni rusești.

Potrivit contului de Telegram al ministerului rus al apărării, au fost distruse 3 drone în regiunea Belgorod, 7 în Kursk, 2 în Voronej, 21 în Rostov și 5 în Astrahan.

Aeroporturile Astrahan și Volgograd din Rusia au restricționat zborurile marți, după atacul unei drone ucrainene, au informat agențiile de presă ruse.

Un bărbat a murit, alte două persoane au fost rănite și mai multe case au fost avariate în cursul nopții în regiunea Belgorod, a scris pe Telegram Vyacheslav Gladkov, guvernatorul acestei regiuni care se învecinează cu Ucraina.

Un incendiu a izbucnit la o substație electrică din regiunea Rostov după ce Ucraina a lansat „zeci” de drone peste noapte, a declarat Vasili Golubev, guvernatorul regiunii din sudul Rusiei care se învecinează, de asemenea, cu Ucraina.

O serie de explozii au fost auzite în orașul Kalach-pe-Don din regiunea Volgograd din sudul Rusiei, a raportat canalul Telegram Baza, care are surse în cadrul forțelor de ordine ruse.

Andrei Bocharov, guvernatorul regiunii Volgograd, a afirmat că o substație electrică și un depozit de petrol au luat foc din cauza resturilor de la dronele distruse de sistemele ruse de apărare aeriană.

Un atac „masiv” cu drone ucrainene a fost, de asemenea, respins în regiunea Astrahan din sudul Rusiei, a declarat guvernatorul regiunii, adăugând că nu au existat răniți.

Mai multe drone lansate de Ucraina au fost, de asemenea, distruse deasupra regiunii Voronej, a spus guvernatorul acesteia. (Reuters)

Vizita lui Viktor Orban în China, criticată de Casa Albă

Washingtonul îl îndeamnă pe Modi să insiste asupra suveranității Ucrainei în timpul vizitei sale la Moscova

Premierul indian Narendra Modi, care a fost primit de Vladimir Putin, trebuie „să precizeze că orice rezolvare a conflictului din Ucraina trebuie să respecte Carta Națiunilor Unite în ceea ce privește integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomației americane, Matthew Miller.

Vizita lui Viktor Orban în China, criticată de Casa Albă / Ce scrie presa despre deplasarea „președintelui în exercițiu al UE” la Beijing

Statele Unite sunt „preocupate” de vizita premierului ungar în China şi consideră că aceasta „nu este constructivă” pentru eforturile de a se ajunge la o „pace justă” în Ucraina, a declarat luni John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe.

Sinteza celor mai recente evenimente:

–––––––

Cele mai importante informații de luni privind războiul au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro