Ce boli poate să provoace aerul condiționat – de la alergii la pneumonii
Cele mai frecvente boli cauzate de expunerea la aer condiționat afectează aparatul respirator. În cazuri rare, se poate instala o formă de pneumonie care lasă sechele după vindecare și poate duce la deces, în lipsa tratamentului.
În cazuri mai rare, aerul condiționat poate provoca și urticaria la frig, o reacție alergică la nivelul pielii, care poate declanșa și șocul anafilactic, o urgență medicală.
Dr. Ana Maria Bucur, medic primar medicină de familie, cu competență în ecografie, homeopatie și fitoterapie, ne-a explicat ce neplăceri poate cauza aerul condiționat și cum pot fi evitate cu câteva măsuri simple.
Rinite, sinuzite, bronșite
În această perioadă, folosim cu toții aerul condiționat atât acasă, la serviciu, cât și în mașină. În multe cazuri, îl ținem pornit continuu, inclusiv noaptea. Ne poate declanșa probleme de sănătate?
Dr. Ana Maria Bucur: Standardul crescut de viață a făcut ca prezența aparatelor de aer condiționat să fie o normalitate atât acasă, cât și la serviciu, cel puțin, așa pretind persoanele mai tinere. Aceste persoane parcă nu pot face adaptarea la aerul natural cald sau rece și doresc să stea într-o cameră cu aer condiționat.
Numai că acest aer prelucrat, trecut prin filtre și îmbogățit cu freon nu este complet inofensiv, nu e prea prietenos. Foarte frecvent, expunerea la aer condiționat poate favoriza apariția unor boli ca: rinita alergică, sinuzitele, pneumonia, îndeosebi cu agentul patogen Legionella pneumophila și bronșite de etiologie diversă.
Citiți continuarea articolului pe www.smartliving.ro.