Sari direct la conținut

Cod roșu de caniculă: Avem tendința să setăm aerul condiționat la 18-20 de grade, dar un medic ne explică de ce este greșit și care e diferența optimă de temperatură față de afară

HotNews.ro
Cod roșu de caniculă: Avem tendința să setăm aerul condiționat la 18-20 de grade, dar un medic ne explică de ce este greșit și care e diferența optimă de temperatură față de afară
caniculă/Photo 98636270 © Tomislav Pinter | Dreamstime.com

Suntem în cele mai calde zile de până acum ale acestui an. Temperaturile depășesc aproape zilnic 40 de grade Celsius și avem cod roșu de caniculă în cea mai mare parte a țării. În această perioadă, aerul condiționat este unul dintre cei mai importanți aliați în lupta cu gradele. Medicii ne avertizează însă că, pentru a nu risca să ne facă mai mult rău decât bine, e nevoie să învățăm să folosim corect aerul condiționat.

Principala problemă cu aparatul de aer condiționat este că, fiind foarte cald afară, avem tendința să îl reglăm la temperatura minimă – undeva la 18 – 20 de grade. Însă diferența dintre aerul exterior și temperatura pe care setăm aerul condiționat nu ar trebui să fie mai mare de 10 grade, subliniază dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie, într-un dialog cu HotNews. Unii medici recomandă chiar o diferență de doar 5 grade, spune Gindrovel Dumitra. 

De ce este important acest lucru? Pentru că în momentul în care trecem de la o temperatură mai mică la o temperatură foarte ridicată, organismul mobilizează mecanisme active de adaptare. Ceea ce duce la un consum energetic crescut, spune medicul.

Iar în cea mai delicată situație se află persoanele vulnerabile – atât din punctul de vedere al vârstei, cât și al afecțiunilor cronice. În multe cazuri, organismul acestor persoane nu are o capacitate suficient de puternică și nu reușește să facă adaptatea.

Risc de insolație și de lipotimie

Din această cauză, există riscuri să apară insolația sau chiar pierderea temporară a cunoștinței, din cauza lipotimiei.

Trecerea bruscă poate, de asemenea, să aducă și alte probleme de sănătate: pielea se adaptează greu, apar probleme respiratorii.

Un alt truc este că trecerea de la interior la exterior sau invers în zilele caniculare nu ar trebui să fie bruscă: este necesară o mică perioadă de trecere, care poate dura de la câteva minute până la jumătate de oră. Spre exemplu, dacă suntem în interior și ne pregătim să ieșim, putem deschide pentru câteva minute geamurile, pentru a ne obișnui cu căldura, timp în care oprim aerul condiționat.

Nu în ultimul rând, esențială este și curățarea aparatului de aer condiționat: la cel de acasă trebuie curățate filtrele, iar la cel pe centrală, din clădiri mari, inclusiv mall-uri, unde același aer se recirculă de mai multe ori, e necesar să existe firmă de mentenanță și filtre anti-bacteriene.

Putem dormi cu aerul condiționat pornit?

Multă lume se întreabă, în această perioadă, și dacă este sănătos să doarmă cu aerul condiționat pornit.

„Depinde foarte mult și de modul în care îl folosim și unde este amplasat. În niciun caz nu trebuie să bată aerul condiționat și să ducă curenții de aer pe corpul persoanei respective”, arată dr. Gindrovel Dumitra.

În momentul în care aerul condiționat bate toată noaptea pe corpul persoanei respective, există riscul ca, din cauza curenților de aer, să apară fenomenul de răcire excesivă a extremităților corpului.

Persoana respectivă poate să simtă acest lucru, dar, din cauza oboselii, se poate întâmpla și să nu simtă, în timpul somnului, și să se instaleze chiar hipotermia.

„Ideal este să reușim să răcim casa înainte de a ne culca, pentru ca, în momentul în care persoana respectivă se așează în pat și adoarme, să fie geamul deschis, iar aerul condiționat să fie închis”, este sfatul medicului Gindrovel Dumitra.

foto: 98636270 © Tomislav Pinter | Dreamstime.com

INTERVIURILE HotNews.ro