Sari direct la conținut

VIDEO Furtună în București și Ilfov. Cod galben de vijelie / Zborurile sunt afectate

HotNews.ro
Furtuna București 10 iulie / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Furtuna București 10 iulie / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Mai multe zboruri au fost afectate vineri din cauza furtunilor care afectează Capitala și județul Ilfov. ANM a emis vineri seară atenționări de Cod Galben de vijelie.

Atenționarea Cod Galben pentru București  vizează averse ce vor acumula 20…25 l/mp, vijelie, viteza vântului la rafală de 50…60 km/h, descărcări electrice, grindină.

Ea este în vigoare până la ora 18.45. 

În ceea ce privește județul Ilfov, atenționarea de vijelie este în vigoare până la ora 18.

De altfel, vineri de la ora 12.00 a intrat în vigoarea un Cod Galben de furtuni valabil pentru 10 județe. Avertizarea expiră vineri, la ora 21, potrivit meteorologilor.

În intervalul menționat, în Oltenia, în vestul și nord-vestul Munteniei și în sudul Banatului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Local aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului și vijelii (rafale în general de 55…70 km/h), grindină, descărcări electrice și averse torențiale. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.

Zboruri afectate

Mai multe zboruri au fost afectate vineri din cauza vremii, potrivit BoardingPass. Deși la ora 17.30 avioanele care așteaptau în aer se îndreaptă spre aeroportul de destinație, zece avioane, unele private, care aveau ca destinație aeroporturile „Henri Coandă” (Otopeni) și „Aurel Vlaicu” (Băneasa) din București au așteptat în aer îmbunătățirea condițiilor meteorologice.

Piloții unui avion privat, operat de compania aeriană My Jet pe ruta Dubrovnik – București BBU, au decis să aterizeze pe aeroportul din Craiova.

Amintim că vineri zborurile au fost afectate și de o întrerupere majoră a serviciilor informatice din cauza unei actualizări făcută de compania de securitate cibernetică Crowdstrike. „Este un sistem global SITA care depinde de Microsoft Cloud, iar acesta a căzut și a afectat SITA și companiile aeriene”, a explicat un reprezentant al Aeroportului Otopeni pentru HotNews.ro.

Microsoft a spus că motivul principal al întreruperii serviciilor IT a fost remediată pentru aplicațiile Microsoft, însă „impactul indirect” continuă să afecteze unele servicii.

INTERVIURILE HotNews.ro