Sari direct la conținut

Șoferii testați pozitiv la Drugtest nu vor avea dosar penal până nu vin rezultatele de la Medicină Legală, explică Poliția Română

HotNews.ro
Șoferii testați pozitiv la Drugtest nu vor avea dosar penal până nu vin rezultatele de la Medicină Legală, explică Poliția Română
Drug Test Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Polițiștii vor întocmi un act administrativ dacă un șofer este pozitiv în urma testului Drugtest, iar dosarul penal va fi deschis doar dacă rezultatele sunt confirmate de analizele întocmite de medicii legiști în termenul legal de 72 de ore, transmite sâmbătă Poliția Română într-un comunicat de presă.

„În situaţia unui rezultat pozitiv, în urma testării cu aparatul Drager5000, poliţiştii întocmesc o lucrare (este vorba de actul de sesizare, iar nu de un dosar penal), care rămâne la unitatea de poliţie, pe parcursul celor 72 de ore, în care instituţiile de medicină legală trebuie să transmită rezultatul probelor biologice aferente. Dacă în interiorul termenului de 72 de ore, poliţiştii primesc de la medicină legală un rezultat negativ, acesta se anexează lucrării de bază, iar documentele se înaintează de către Poliţie, unităţii de parchet competente, cu propunere de închidere a procedurii, pe cale administrativă”, informează IGPR.

Propunerea de închidere pe cale administrativă, într-o astfel de situaţie, are la bază rezultatul negativ al probelor biologice, emis de medicina legală, şi nu presupune o propunere de clasare în accepţiunea Codului de Procedură Penală, ci închiderea pe calea administrativă a lucrării, menţionează Poliția.

Astfel, persoana testată, cu rezultat negativ de la medicină legală, nu este cercetată de organele de poliţie, sub nicio formă, în cadrul unui dosar penal, mai arată IGPR.

În situaţia în care rezultatul de la medicină legală este pozitiv, acesta se anexează lucrării de bază şi documentele se transmit unităţii de parchet competente, unde lucrarea primeşte un număr unic, respectiv aceasta devine „dosar penal”, în care se continuă cercetările şi se administrează probe, conform Codului Penal şi Codului de Procedură Penală.

„Prin urmare, măsura retragerii/reţinerii permisului de conducere, pentru 72 de ore, este de natură a înlătura un potenţial pericol din traficul rutier, până la primirea rezultatelor de la medicină legală”, arată sursa citată.

Ordonanţa de urgenţă care prevede reţinerea permisului de conducere pentru şoferii ce refuză testarea sau ies pozitiv la testul pentru alcool ori substanţe psihoactive şi restituirea lui dacă nu primesc rezultatul analizelor în termen de 72 de ore de la recoltare a fost publicată luni, 15 iulie, în Monitorul Oficial.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, în scopul reducerii timpilor de aşteptare a rezultatelor analizelor toxicologice, se stabileşte un termen de maximum 72 de ore pentru realizarea acestora în vederea constatării prezenţei sau absenţei substanţelor psihoactive în organism sau a alcoolului în sânge şi comunicarea acestora de către instituţiile de medicină legală către structurile Poliţiei Române. Se are în vedere calcularea termenului de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice.

INTERVIURILE HotNews.ro