Sari direct la conținut

Incendiu pe o navă plină cu migranți, provocat de o lumânare aprinsă pentru un ritual voodoo, în largul coastelor Haiti / Cel puțin 40 de oameni au murit

HotNews.ro
Incendiu pe o navă plină cu migranți, provocat de o lumânare aprinsă pentru un ritual voodoo, în largul coastelor Haiti / Cel puțin 40 de oameni au murit
Fotografie ilustrativă / Un echipaj al Gărzii de Coastă a SUA încearcă să salveze o ambarcațiune care se scufunda și care transporta 33 de refugiați haitieni, în largul coastelor statului Haiti, 22 ianuarie 2024. Sursa foto: Uscg/U.S Coast / Zuma Press / Profimedia

Cel puţin 40 de migranţi şi-au pierdut viaţa după ce ambarcaţiunea pe care se aflau a luat foc în largul coastelor statului Haiti, a anunţat vineri o agenţie a ONU, în timp ce martorii spun că tragedia a fost cauzată de un ritual voodoo, scrie AFP.

Acest caz aminteşte încă o dată amploarea crizei economico-sociale cu care se confruntă această ţara săracă din Caraibe, unde domneşte fărădelegea provocată de bandele înarmate şi sute de mii de persoane sunt strămutate, notează Agerpres.

Potrivit supravieţuitorilor, incendiul s-a declanşat după ce o persoană aflată la bordul ambarcaţiunii a aprins o lumânare pentru a desfăşura o ceremonie voodoo, ignorând faptul că pe navă exista benzină.

Această ambarcaţiune, care transporta peste 80 de migranţi, a plecat miercuri din localitatea Labadee, din nordul Haiti, spre Insulele Turks şi Caicos, un arhipelag aflat la 250 de kilometri distanţă, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM).

Paza de coastă haitiană a salvat 41 de migranţi, care au fost preluaţi pentru îngrijiri de către OIM.

Dintre aceştia, 11 au fost transportaţi la spital pentru tratament, în special pentru arsuri, a precizat agenţia din cadrul ONU.

Haiti, sub teroarea bandelor criminale

Haiti, cea mai săracă ţară de pe continentul american, se confruntă de mai mulţi ani cu o criză economică, politică şi de securitate exacerbată de violenţa bandelor care controlează 80% din capitala Port-au-Prince şi principalele drumuri ale ţării.

Aceste bande înarmate sunt acuzate de numeroase crime, violuri, jafuri şi răpiri pentru răscumpărare.

Situaţia s-a înrăutăţit la începutul acestui an, când bandele au decis să îşi unească forţele pentru a-l răsturna de la putere pe premierul de la acea vreme, Ariel Henry.

Aproximativ 600.000 de persoane sunt strămutate intern în Haiti, în timp ce autorităţile de tranziţie încearcă să restabilească ordinea cu sprijinul unei misiuni multinaţionale a ONU conduse de Kenya.

INTERVIURILE HotNews.ro