Sari direct la conținut

Comisia Europeană a suspendat plăți de 53 milioane euro din PNRR pentru România. Motivul: nu au fost făcute unele investiții în energie

HotNews.ro
Comisia Europeana, Foto: Hotnews
Comisia Europeana, Foto: Hotnews

Comisia Europeană a efectuat luni plăți în cadrul programului de redresare și reziliență către Cehia, Germania, Italia, Portugalia și România, în valoare totală de 26,8 miliarde euro sub formă de împrumuturi și granturi. România a primit doar 37 milioane de euro, fără prefinanțare, ca parte a celei de-a doua cereri de plată, potrivit Comisiei.

Pe 15 decembrie 2022, România a depus a doua cerere de plată, pentru 51 de jaloane și ținte. Comisia a adoptat o evaluare preliminară pozitivă a tuturor etapelor, cu excepția a două, în septembrie 2023. Jaloanele 129 și 133, referitoare la investițiile în energie, nu au fost îndeplinite în mod satisfăcător, ceea ce a dus la o suspendare de 53,4 milioane euro, a precizat Comisia Europeană.

Explicațiile Comisiei Europene

„După ce România a furnizat informații suplimentare și a făcut progrese cu privire la aceste etape, Comisia a deblocat acum o sumă brută de 42,59 milioane EUR. Aceasta include 17,78 milioane euro aferente jalonului 133, care a fost atins pe deplin, și 24,8 milioane EUR aferente jalonului 129, în care au fost recunoscute progrese, deși obiectivul de referință nu este încă considerat îndeplinit în mod satisfăcător”, a transmis Comisia.

„Plata către România este de 37,05 milioane de euro, după deducerea prefinanțării. În paralel, din cauza nerespectării în totalitate a jalonului 129, Comisia a redus suma totală a împrumutului disponibil României cu 10,77 milioane EUR”, a mai arătat Comisia Europeană.

Până în prezent, România a primit un total de 9,4 miliarde de euro, din cele 28,53 miliarde de euro alocate planului de redresare și reziliență al României.

Jalonul 129 a vizat investiții în capacități de electrolizoare noi de cel puțin 100 MW, iar Jalonul 133 a vizat investiții în cogenerare de înaltă eficiență pe gaz și încălzire centralizată.

INTERVIURILE HotNews.ro