Sari direct la conținut

Armata israeliană a trimis primele avize de recrutare pentru evreii ultraortodocși / Noua schimbare de politică riscă să inflameze și mai mult tensiunile interne

HotNews.ro
Armata israeliană a trimis primele avize de recrutare pentru evreii ultraortodocși / Noua schimbare de politică riscă să inflameze și mai mult tensiunile interne
Evrei ultra-ortodocși în timpul unui protest față de încorporarea în armată, pe 16 iulie 2024, în Bnei Brak, Israel. Sursa foto: Middle East Images/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Armata israeliană a emis duminică avize de încorporare pentru 1.000 de membri ai comunității ultraortodoxe, într-o măsură menită să întărească rândurile armatei, dar care ar putea inflama și mai mult tensiunile dintre evreii religioși și cei laici, scrie Reuters.

Luna trecută, Curtea Supremă a decis că Ministerul Apărării nu mai poate acorda studenților evrei de la seminar scutiri generale de la recrutarea militară. Acest aranjament a fost în vigoare din momentul înființării statului Israel, în 1948, când numărul ultraortodocșilor (Haredi) era foarte mic.

Noua schimbare de politică s-a lovit de opoziția celor două partide religioase din guvernul premierului Benjamin Netanyahu, punând la grea încercare coaliția de dreapta pe măsură ce războiul din Fâșia Gaza continuă.

Liderii comunității ultraortodoxe, aflată în creștere rapidă, afirmă că obligarea elevilor de seminar de a servi în armată, alături de israelienii laici, inclusiv femei, riscă să le distrugă identitatea de evrei religioși. Unii rabini au îndemnat pe oricine din comunitatea lor care primește ordine de chemare la datorie să le ardă.

Totuși, nu toți haredimii refuză să servească. De asemenea, Forțele de apărare ale Israelului (IDF) au înființat o serie de unități pentru ultraortodocși.

Un număr de noi recruți ultraortodocși, deja în sistem, care nu au solicitat scutiri, s-au prezentat duminică la datorie, chiar dacă speră că se poate ajunge la o cale de mijloc.

„Dacă doriți să recrutați haredimi, învățați mai întâi ce trebuie să faceți pentru a-i recruta pe membrii Haredi. Nu o faceți cu forța”, a declarat Netsach Cohen, în vârstă de 19 ani, înainte de a intra în centrul de recrutare.

Alții din comunitățile Haredi și mai conservatoare au spus că nu ar fi niciodată de acord să servească în armată.

„Cine nu înțelege valoarea studiului nu poate înțelege de ce haredimii nu vor să fie recrutați”, a spus David Mizrahi, în vârstă de 22 de ani, student la seminar din Ierusalim.

Forțarea problemei va agrava disputa, a adăugat el.

În urma primei serii de apeluri, se așteaptă ca în următoarele săptămâni să fie trimise alte notificări pentru un total inițial de 3.000 de recruți ultraortodocși.

Guvernul încă încearcă să adopte o lege privind recrutarea care ar putea crea un compromis limitat și ar putea rezolva problema înainte ca aceasta să amenințe stabilitatea coaliției de guvernare.

Cu toate acestea, având în vedere că trupele israeliene încă luptă în Fâșia Gaza, la mai mult de nouă luni de la asaltul condus de Hamas asupra Israelului, pe 7 octombrie anul trecut, iar amenințarea unui război și în Liban e tot mai mare, presiunea din partea armatei și a israelienilor laici de a distribui povara de a servi în armată a crescut brusc.

Israelienii sunt obligați prin lege să servească în armată de la vârsta de 18 ani timp de 24-32 de luni. Membrii minorității arabe a Israelului, care reprezintă 21% din populație, sunt în cea mai mare parte scutiți, deși unii au acceptat să fie încorporați.

INTERVIURILE HotNews.ro