Sari direct la conținut

Conflictul din Gaza se extinde: Rebelii houthi au atacat orașul israelian Eilat, după lovitura de sâmbătă asupra Al Hudaydah / Israelul spune că a interceptat o rachetă

HotNews.ro
rezervoare cu petrol arzand in Al Hudaydah din Yemen dupa atacul israelian / FOTO: AP / AP / Profimedia
rezervoare cu petrol arzand in Al Hudaydah din Yemen dupa atacul israelian / FOTO: AP / AP / Profimedia

Israelul a declarat că apărarea sa antiaeriană a interceptat o rachetă sol-sol lansată din Yemen duminică, iar mișcarea Houthi, susținută de Iran, a declarat că a tras mai multe rachete asupra orașul israelian Eilat de la Marea Roșie, relatează Reuters. Totodată, potrivit unor surse medicale citate de Reuters, în urma atacului israelian cu avioane de sâmbătă asupra Al Hudaydah, șase persoane au murit, iar 80 au fost rănite.

Atacul vine după o escaladare a violenței dintre Israel și Houthi, care a început vineri, când grupul yemenit a lansat o dronă care a lovit centrul Tel Avivului, ucigând un bărbat și rănind alte patru persoane.

Avioane de război israeliene au efectuat sâmbătă un raid aerian în apropierea portului Al Hudaydah din Yemen, lovind ceea ce Israelul a spus că sunt ținte militare Houthi. Șase persoane au fost ucise și alte 80 au fost rănite în atac, au declarat duminică surse medicale din Yemen pentru Reuters, spunând că toți erau civili.

Imaginile de la fața locului au arătat un incendiu puternic și un fum dens care se ridică de la locul atacului.

Armata israeliană a declarat că sistemul său de apărare antirachetă Arrow 3 a doborât proiectilul lansat din Yemen duminică, înainte ca acesta să treacă pe teritoriul israelian.

Înainte de interceptare, în Eilat s-au auzit sirenele de raid aerian, atenționând locuitorii să alerge la adăpost.

Houthi, represalii pentru războiul Israelului împotriva Gaza

Atacurile reciproce fac parte din escaladarea războiului din Gaza, care se derulează de peste nouă luni și care a atras în conflict puterile regionale și mondiale.

Grupuri aliniate Iranului, inclusiv houthi, au lansat rachete spre Israel, spunând că fac acest lucru în sprijinul palestinienilor și al grupării militante islamiste Hamas care controlează Gaza. Statele Unite și aliații săi sprijină Israelul și îi oferă arme.

Războiul a început pe 7 octombrie după un atac condus de Hamas asupra sudului Israelului, în care aproximativ 1.200 de oameni au fost uciși, potrivit autorităților israeliene. De atunci, Israelul a bombardat și invadat Gaza, ucigând aproape 39.000 de oameni, potrivit oficialilor din domeniul sănătății din enclavă.

Houthi, care controlează o mare parte din nordul Yemenului și alte centre mari de populație, au susținut anterior că au vizat Israelul cu alte atacuri, spunând că acționează ca represalii pentru războiul Israelului împotriva Gaza.

Grupul a atacat, de asemenea, rutele maritime de la Marea Roșie de luni de zile.

Aliații Hamas includ grupuri susținute de Iran, cum ar fi houthi, Hezbollah și paramilitari irakieni.

INTERVIURILE HotNews.ro