Sari direct la conținut

Cum s-a destrămat totul pentru Joe Biden, în mai puţin de o lună de la dezbaterea catastrofală cu Trump

HotNews.ro
Cum s-a destrămat totul pentru Joe Biden, în mai puţin de o lună de la dezbaterea catastrofală cu Trump
Președintele SUA, Joe Biden, la Summit-ul G7 din Borgo Egnazia, Italia, pe 13.06.2024. Sursa foto: Presidential Office of Ukraine / imago stock&people / Profimedia

Joe Biden s-a retras duminică din cursa pentru Casa Albă, după numeroase gafe şi numeroase apeluri ale democraţilor de a renunţa la candidatura pentru un nou mandat de președinte. Totul s-a destrămat pentru Joe Biden în mai puţin de o lună, iar primul pas l-a reprezentat dezbaterea televizată din 27 iunie cu Donald Trump, când actualul lider de la Casa Albă a avut o prestație dezastruoasă.

Iată cum a decurs ultima lună din campania electorală de până acum, potrivit News.ro:

27 iunie Dezbatere prezidenţială în cadrul căreia răspunsurile deseori incoerente ale lui Biden îi fac pe mulţi să se întrebe dacă este apt pentru funcţie.

28 iunie Biden speră să pună capăt îndoielilor cu un discurs de campanie în Carolina de Nord, în care spune: „Nu mai vorbesc la fel de bine ca înainte. Nu mai dezbat la fel de bine ca înainte. Dar ştiu ce ştiu: Ştiu cum să spun adevărul”.

2 iulie Lloyd Doggett este primul reprezentant democrat care cere ca Biden să se retragă – şi în curând i se alătură şi alţii.

5 iulie Într-un interviu cu George Stephanopolous de la ABC, Biden spune că numai „Domnul Atotputernic” l-ar putea convinge să se retragă şi că nu va face un test cognitiv.

8 iulie După un weekend de dezacorduri în interiorul partidului, Biden declară la emisiunea Morning Joe „Nu plec nicăieri” şi trimite democraţilor o lungă scrisoare în care pledează pentru unitate.

10 iulie Fostul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi declară pentru Morning Joe că „depinde de preşedinte să decidă dacă va candida”, precizând că problema nu este rezolvată. George Clooney îi cere să renunţe într-un editorial, iar Peter Welch devine primul senator democrat care îi cere să se retragă.

11 iulie La sfârşitul unui summit NATO la Washington, Biden îl numeşte pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski „preşedintele Putin”, iar pe vicepreşedinta Harris „Trump”.

13 iulie Lumina reflectoarelor se mută pentru scurt timp de la Biden, Trump fiind împuşcat în ureche în timpul unei tentative de asasinat.

17 iulie Biden este testat pozitiv pentru Covid şi întrerupe campania electorală pentru carantină. Democratul de top Adam Schiff îi cere lui Biden să „predea ştafeta”. Alţi parlamentari preiau mesajul.

18 iulie Un clip devine viral în care Biden uită numele secretarului Apărării, Lloyd Austin, într-un interviu în care spune, de asemenea, că ar renunţa dacă ar apărea o „condiţie medicală”. Se scurg informaţii despre lideri ai Congresului care vorbesc despre părăsirea cursei, Obama afirmând că are şanse reduse de a câştiga.

19 iulie Biden anunţă că va reveni în campanie săptămâna următoare. Numărul democraţilor din Camera Reprezentanţilor care îi cer retragerea ajunge la 30, iar principalii donatori îşi intensifică eforturile.

20 iulie Trump le reproşează democraţilor că nu ştiu cine este candidatul lor.

21 iulie Într-o scrisoare adresată națiunii, Biden se retrage din cursa prezidenţială. El a anunțat că o susţine pe vicepreşedinta Kamala Harris pentru a candida, în locul său, la Casa Albă.

INTERVIURILE HotNews.ro