Sari direct la conținut

Joe Biden se retrage din cursa prezidențială și își anunță sprijinul pentru Kamala Harris / Val de susținere pentru nominalizarea vicepreședintei drept candidată la Casa Albă

HotNews.ro
Joe Biden se retrage din cursa prezidențială și își anunță sprijinul pentru Kamala Harris / Val de susținere pentru nominalizarea vicepreședintei drept candidată la Casa Albă
Joe Biden. FOTO: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Președintele american Joe Biden și-a anunțat duminică retragerea din cursa prezidențială, după ce colegii democrați și-au pierdut încrederea în sănătatea sa cognitivă și capacitatea de a-l învinge pe Donald Trump. Totodată, Biden și-a făcut publică susținerea pentru Kamala Harris.

Retragerea lui Biden din cursă îi lasă pe democrați în incertitudine. Acum marea întrebare este cine îi va lua locul pentru nominalizarea oficială de candidat al Partidului Democrat în august. Vicepreședinta Kamala Harris a fost prima care și-a anunțat candidatura la nominalizare, după ce președintele american în funcție s-a retras din cursă, însă deși a existat un val inițial de susținere din partea democraților, unii dintre cei mai importanți democrați încă păstrează tăcerea.

Și posibilii contracandidați ai Kamalei Harris la nominalizarea democrată s-au abținut să își anunțe candidatura imediat după retragerea lui Biden, preferând să aștepte să vadă cum decurg lucrurile și care este gradul de susținere pentru actuala vicepreședintă.

Unii dintre dintre ei, inclusiv guvernatorul California Gavin Newsom și guvernatorul Roy Cooper din Carolina de Nord, au spus chiar că o susțin pe Harris.

Potrivit CBS News, și senatoarea Amy Klobuchar din Minnesota a făcut același pas ca ceilalți doi.

Cele mai importante importante informații legate de retragerea lui Joe Biden din cursa pentru Casa Albă, LIVETEXT:

Președintele american Joe Biden s-a retras din cursa electorală și și-a anunțat susținerea pentru ca vicepreședintele Kamala Harris să fie nominalizarea Partidului Democrat la Casa Albă. Este Biden încă președintele SUA, este Kamala Harris candidatul democraților la președinție? Sunt întrebări la care BBC răspunde într-o analiză publicată luni, în care explică ce ar urma să se întâmple în continuare.

Nancy Pelosi, fosta președintă a Camerei Reprezentanților, și guvernatoarea din Michigan, Gretchen Whitmer, și-au anunțat susținerea pentru Kamala Harris drept candidat al Partidului Democrat la alegerile prezidențiale.

„Susținerea mea entuziastă pentru Kamala Harris pentru funcția de președinte este oficială, personală și politică. Să nu faceți o greșeală: Kamala Harris, ca femeie-politician, este strălucitor de abilă și am deplină încredere că ne va duce la victorie în noiembrie”, afirmă Nancy Pelosi, citată de Reuters.

Prima apariție publică a Kamalei Harris după retragerea din cursa prezidențială a lui Joe Biden a reprezentat un elogiu adus de vicepreședintele SUA președintelui în funcție. Harris a afirmat că Biden a realizat într-un singur mandat mai mult decât au făcut-o președinți cu două mandate.

„Joe Biden lasă o moștenire de neegalat în istoria modernă. Într-un singur mandat a depășit moștenirea multor președinți cu două mandate”, a spus vicepreședintele în discursul susținut odată cu primirea la Casa Albă a sportivilor de top din colegiile americane.

Este de aşteptat ca vicepreședinta Kamala Harris să-şi facă luni prima apariţie publică de când Joe Biden a renunţat la campania electorală şi a anunţat că o susţine pe ea pentru a fi candidatul democraţilor la alegerile prezidenţiale.

Vicepreşedinta SUA va saluta la Casa Albă echipele din campionatul NCAA din sezonul 2023-2024. Evenimentul va avea loc la ora locală 11.30 (18.30, ora României), pe peluza de sud a Casei Albe și, potrivit The Guardian, este de aşteptat ca ea să se adreseze presei.

Dolarul s-a depreciat ușor luni față de un coș de valute, investitorii concentrându-se pe decizia de retragere din cursa electorală a lui Biden dar și pe ce va face Rezerva Federală în următoarea perioadă.

„Există un consens din ce în ce mai amplu că dolarul va fi mai puternic dacă Trump câștigă datorită reducerilor de taxe și tarifelor, dar este mai complicat de atât, deoarece Trump nu dorește un dolar puternic”, a declarat Athanasios Vamvakidis, șeful departamentului global de cercetare forex la BofA, citat de Reuters.

Unii analiști au spus că este prea devreme pentru a evalua impactul deciziei lui Biden, deoarece piețele financiare așteaptă să vadă sondajele electorale din următoarele zile și săptămâni, dar și că dolarul este menit să rămână puternic indiferent cine câștigă alegerile prezidențiale.

„Pentru ca o astfel de acțiune (o declarație menită să ducă la slăbirea dolarului) să fie eficientă, trebuie să fie însoțită de o intervenție foarte amplă pe piețele financiare, de controale de capital care ar fi extrem de costisitoare sau de erodarea independenței Fed”, a declarat George Saravelos, șeful pentru piețe valutare la Deutsche Bank.

Ce șanse are Kamala Harris în lupta cu Donald Trump pentru Casa Albă. Realitatea complicată dezvăluită de sondajele de opinie.

Kremlinul a afirmat luni că nu a fost prea surprins de faptul că Joe Biden a renunțat la campania pentru un nou mandat la Casa Albă și a spus că vicepreședintele Kamala Harris nu a contribuit până acum cu nimic la relațiile ruso-americane.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că volatilitățile politicii americane nu sunt o prioritate pentru Moscova, care se concentrează pe atingerea obiectivelor „operațiunii militare speciale” din Ucraina.

Kamala Harris a strâns 49,6 milioane de dolari pentru campania sa prezidențială în mai puțin de o zi după ce Biden s-a retras din cursă și a anunțat că o susține, a declarat luni un purtător de cuvânt al echipei electorale a lui Biden.

„De ieri după-amiază, de când președintele a anunțat cî o susține pe vicepreședinta Harris, americanii obișnuiți au făcut mici donații în valoare de 49,6 milioane de dolari pentru campania ei”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Cristian Tudor Popescu, reacție tranșantă după retragerea lui Joe Biden. Ce spune despre Kamala Harris și câteva cuvinte dure despre Trump

Ultimele 48 de ore ale candidaturii lui Joe Biden. Ce s-a întâmplat înaintea anunțului dramatic al retragerii din cursa pentru Casa Albă

Majoritatea consilierilor președintelui Joe Biden au aflat că acesta va renunța la candidatura pentru un nou mandat cu doar un minut înainte ca el să facă anunțul către întreaga lume, pe rețelele sociale, duminică.

Vicepreședinta Kamala Harris, pe care Biden a anunțat că o va susține în cursa pentru Casa Albă, a aflat de această decizie tot duminică.

Echipa lui Donald Trump se pregătea de săptămâni pentru o luptă contra Kamalei Harris / Au pregătit două linii de atac.

Mai multe surse au declarat pentru Reuters că echipa de campanie a lui Trump se pregătește de câteva săptămâni pentru scenariul în care Biden renunță și Harris câștigă nominalizarea partidului său. „Harris va fi mai ușor de învins decât ar fi fost Joe Biden”, a declarat Trump

Trump a cerut ca a doua dezbatere prezidențială să aibă loc pe canalul Fox News, care este considerat mai prietenos cu el, în loc de ABC, acum că Biden a renunțat.

Fostul președinte a afirmat într-o postare pe rețeaua sa de socializare că oricine devine candidatul democrat ar trebui să se confrunte cu el pe acest canal „mai degrabă decât pe foarte părtinitorul ABC”.

Trump și Biden conveniseră anterior să se întâlnească într-o a doua dezbatere pe 10 septembrie, găzduită de ABC. (AP)

Donald Trump a declarat că este de părere că vicepreședinta Kamala Harris va fi mai ușor de învins în alegerile din noiembrie decât Joe Biden.

„Harris va fi mai ușor de învins decât ar fi fost Joe Biden”, a declarat Trump la CNN.

Mai mulți consilieri și aliați ai lui Trump au declarat presei că nu sunt îngrijorați de confruntarea cu Harris, deoarece o pot asocia în campania electorală de rezultatele mandatului lui Biden, în special în ceea ce privește imigrația și inflația.

Ei spun că vor încerca să o prezinte pe Harris, precum și pe oricare dintre ceilalți candidați propuși ca alternative pentru democrați, ca fiind la stânga lui Biden în ceea ce privește diverse politici. (Reuters)

Platforma democrată de strângere de fonduri ActBlue spune că a strâns 27,5 milioane de dolari în donații în cele cinci ore după ce președintele Joe Biden s-a retras din cursă și a anunțat susținerea pentru vicepreședinta Kamala Harris, relatează CNN.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat luni că respectă decizia „dură, dar puternică” a președintelui american Joe Biden de a pune capăt campaniei acestuia pentru obținerea unui nou mandat la Casa Albă, informează Reuters.

Aliații lui Donald Trump lansează atacuri la adresa vicepreședintei Kamala Harris în urma retragerii președintelui Joe Biden din cursa prezidențială din 2024, anticipând critici aspre.

Un nou spot de 30 de secunde, distribuit pentru prima dată pe rețelele de socializare de MAGA Inc., o arată pe Harris explodând și pe fundal se aude o voce care spune că ea „a ascuns declinul mental evident al lui Joe Biden”. Grupul a anunțat, de asemenea, că intenționează să difuzeze clipul în statele Arizona, Georgia, Nevada și Pennsylvania.

Președinții Partidului Democrat ai celor 50 de state o susțin pe vicepreședinta Kamala Harris pentru a fi noul candidat la președinție al partidului, potrivit unor surse familiare cu problema, relatează Reuters.

Președinții au susținut o conferință telefonică duminică, după ce președintele Joe Biden a anunțat că se va retrage din funcția de candidat al partidului.

A existat „sprijin deplin” pentru ca Harris să fie nominalizată, a spus o sursă.

Guvernatorul Roy Cooper din Carolina de Nord, care era văzut ca posibil candidat la nominalizarea democrată, și-a anunțat susținerea pentru Kamala Harris

Senatorul Joe Manchin are în vedere o candidatură la președinte, scrie CNN pe surse.
Surse apropiate senatorului Joe Manchin, independent din Virginia de Vest, spun că se gândește să se reînregistreze ca democrat și să-și arunce pălăria în ring pentru a candida la președinție.
Joe Manchin a fost în Partidul Democrat până în 2024.

Cine va fi următorul vicepreședinte al SUA, dacă Hamala Harris candidează și devine președinte. Iată principalele 7 nume luate în calcul de democrați

Dacă vicepreședinta SUA Kamala Harris va obține nominalizarea democrată la alegerile prezidențiale, ea se va confruna cu republicanul Donald Trump, însă în trecut miliardarul a fost unul dintre donatorii săi de campanie, relatează CNN.

Casa Albă a transmis că preşedintele Joe Biden are de gând să îşi ducă mandatul până la capăt, după ce unii republicani din Congres i-au cerut lui Biden să renunţe şi la funcţia de preşedinte

Oficialii de campanie, aliații și susținătorii vicepreședintei SUA Kamala Harris au început să facă apeluri pentru a obține sprijinul delegaților pentru nominalizarea ei înainte de Convenția Națională Democrată din august, au declarat mai multe surse, relatează Reuters.

Sensibilizarea, care a început la scurt timp după ce președintele Joe Biden a renunțat duminică la candidatura sa pentru un nou mandat, ar fi esențială pentru a se asigura că Harris îl înlocuiește pe Biden la scrutinul din 5 noiembrie ca rival al republicanului Donald Trump.

„Mulți oameni lucrează la asta chiar acum”, a spus o sursă familiarizată cu problema. „Ea a spus clar că va lucra pentru a le câștiga sprijinul”, a spus sursa.

Aproximativ 4.000 de delegați democrați, reuniți la Chicago în perioada 19-22 august, vor alege candidatul Partidului Democrat. Cei mai mulți sunt fideli lui Biden. După anunțul lui brusc, ei nu sunt obligați de nicio lege sau reguli de partid care să susțină pe cineva.

Biden a fost candidatul prezumtiv al partidului, dar el nu are nicio putere directă asupra alegerii nominalizatului oficial al delegaților.

Harris are nevoie de sprijinul a 1.969 din cei 3.936 de delegați democrați pentru a-și asigura nominalizarea la convenția din august.

J.D. Vance, senatorul republican de Ohio, care va candida în tandem cu Donald Trump la Casa Albă, a comentat duminică retragerea lui Joe Biden din cursa prezidenţială, atacând-o pe vicepreşedinta SUA, Kamala Harris, favorită să devină candidata democraților pentru cea mai înaltă funcție din țară.

„Joe Biden a fost cel mai prost preşedinte din viaţa mea, iar Kamala Harris a fost alături de el la fiecare pas”, a scris J.D. Vance, într-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare X.

Republicana Nancy Mace spune că intenționează să introducă luni o rezoluție care solicită vicepreședintei Kamala Harris să invoce al 25-lea amendament și să își asume atribuțiile președintelui Joe Biden.
„Dacă Joe Biden nu are capacitatea cognitivă de a căuta realgerea, el nu are capacitatea cognitivă de a-și servi restul mandatului”, a spus ea într-o postare pe X.

Vicepreședintele Kamala Harris are sprijinul președintelui Joe Biden pentru a deveni următoarea candidată democrată la președinție, dacă s-ar concretiza printr-o nominalizare oficială ea ar putea deveni prima femeie de culoare și prima americană asiatică care să intre în cursa pentru Casa Albă. Mulți democrați și-au anunțat deja susținerea pentru ca aceasta să candideze împotriva lui Donald Trump, în timp ce alții, precum fosta președintă a Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, păstrează încă tăcerea, observă Reuters.

Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Extern, Maria Zaharova, a reacționat rapid după ce președintele SUA, Joe Biden, a anunțat că se retrage din cursa pentru Casa Albă.

„Următorul pas ar trebui să fie o anchetă privind complicitatea dintre mass-media și cercurile politice din SUA, care au ascuns adevărata stare de fapt cu privire la starea sa mentală, manipulând opinia publică și făcând jocul unui partid politic”, a declarat pentru presa rusă de stat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Kamala Harris și-a anunțat candidatura la nominalizarea democraților pentru funcția de președinte al SUA

Vicepreședintele Kamala Harris a declarat că este „onorată” să primească susținerea lui Joe Biden și că intenționează să „să câștige” nominalizarea democrată la alegerile prezidențiale, în prima sa reacție.

Barack Obama a lăudat decizia președintelui american Joe Biden de a renunța duminică la cursa pentru Casa Albă, spunând că este o dovadă a „iubirii de țară” a liderului american, dar a avertizat cu privire la „ape neexplorate” înaintea alegerilor din 5 noiembrie, relatează AFP.

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a afirmat, duminică seară, că, după retragerea lui Joe Biden din cursa electorală, Convenţia Democrată de luna viitoare va fi ”cu totul şi cu totul excepţională” şi a menţionat că evaluarea sa este că vicepreşedintele Kamala Harris are cele mai multe şanse de nominalizare.
”Din punctul meu de vedere, în acest moment se rescrie cu totul campania pentru alegerile prezidenţiale. Vom avea o Convenţie Democrată cu totul şi cu totul excepţională. Practic este preşedintele în exerciţiu care se retrage cel mai târziu din cursă, au făcut-o şi Harry Truman, au mai făcut-o şi alţii, dar niciodată nu au făcut-o cu patru luni înainte de alegeri. Deci vom avea o Convenţie Democrată în luna august care începe pe 19 august la Chicago cu totul excepţională care va rescrie cu totul regulile de aici şi care va imprima un alt curs acestei campanii pentru alegerea preşedintelui în noiembrie. Evaluarea mea este că vicepreşedintele Kamala Harris are cele mai multe şanse şi în scrisoarea preşedintele care a fost făcută public se vorbeşte explicit despre vicepreşedintele său. Deci din punctul meu de vedere, aşa vor sta lucrurile”, a explicat Andrei Muraru.

Care sunt reacțiile din străinătate la decizia președintelui american Joe Biden de a se retrage din cursa pentru alegerile prezidențiale din noiembrie din SUA

Senatorul Bernie Sanders l-a lăudat pe Joe Biden pentru că a servit țara cu „onoare și demnitate”.

Cum s-a destrămat totul pentru Joe Biden, în mai puţin de o lună de la dezbaterea catastrofală cu Trump

Soții Clinton susțin nominalizarea Kamalei Harris la prezidențiale

Bill și Hillary Clinton și-au anunțat sprijinul pentru candidatura Kamalei Harris.

„Suntem onorați să ne alăturăm președintelui pentru a o susține pe vicepreședinta Harris și vom face tot ce putem face pentru a o sprijini”, au spus soții Clinton într-o declarație comună.

Textul integral al scrisorii în care Joe Biden renunță la cursa pentru Casa Albă

Retragerea candidatului democrat din cursa pentru Casa Albă şi nominalizarea altuia este un proces în care Partidul Democrat trebuie să urmeze mai mulţi paşi, explică agenţia spaniolă de presă EFE, într-o analiză. 

Preşedintele Joe Biden planificase sâmbătă seară să rămână în cursa prezidenţială din 2024, dar duminică după-amiază a comunicat stafului său că se retrage, a declarat o sursă familiarizată cu această chestiune, citată de Reuters.

„Seara trecută, mesajul a fost să continuăm totul, cu viteză maximă”, a declarat sursa pentru Reuters, vorbind sub rezerva anonimatului.

„Astăzi, în jurul orei 13:45: preşedintele a comunicat echipei sale de conducere că s-a răzgândit”, a precizat sursa citată.

În timp ce președintele Joe Biden și-a oferit sprijinul pentru vicepreședintele Kamala Harris ca înlocuitor al său la alegerile prezidențiale, un înalt oficial democrat a spus pentru CNN că cred cel mai probabil și alți membri de partid vor urma exemplul acestuia.
Oficialul a spus că democrații pot „utiliza acest moment pentru a reuni partidul” și pentru a prelua avansul în fața lui Donald Trump.

Liderul majorității din Senatul Statelor Unite, Chuck Schumer, l-a lăudat pe președintele Joe Biden pentru că a pus „partidul său și viitorul nostru pe primul loc”, relatează CNN. 

„Joe Biden nu a fost doar un mare președinte și un mare lider legislativ, dar este o ființă umană cu adevărat uimitoare. Decizia lui, desigur, nu a fost ușoară, dar și-a pus din nou țara, partidul și viitorul nostru pe primul loc”, a spus Schumer.

„Joe, astăzi arată că ești un adevărat patriot și un mare american”, a adăugat el.

Biden și-a anunțat sprijinul pentru Kamala Harris la alegerile prezidențiale

Biden a anunțat că sprijină nominalizarea Kamalei Harris pentru cursa prezidențială

„Prima mea decizie ca nominalizat al partidului în 2020 a fost să o aleg pe Kamala Harris ca vicepreședinte. Și a fost cea mai bună decizie pe care am luat-o. Astăzi vreau să ofer întregul meu sprijin pentru ca Kamala să fie nominalizata partidului nostru în acest an. Democrați – este timpul să ne unim și să-l învingem pe Trump”, a scris Biden pe X.

Prima reacție lui Donald Trump după anunțul privind retragerea lui Joe Biden: „de departe cel mai prost preşedinte din istoria ţării noastre”.

Biden a anunțat că se retrage din cursa pentru Casa Albă


Biden, într-o postare pe X, a spus că va rămâne în rolul său de președinte până la încheierea mandatului său în ianuarie 2025 și că se va adresa națiunii săptămâna aceasta.

„A fost cea mai mare onoare din viața mea să fiu președinte. Și, deși intenția mea a fost să caut realegerea, cred că este în interesul partidului meu și al țării să mă retrag și să mă concentrez exclusiv pe îndeplinirea îndatoririlor mele de președinte pentru restul mandatului meu”, a scris Biden.

Anunțul lui Biden vine după un val de presiuni publice și private din partea parlamentarilor democrați și a oficialilor de partid pentru a renunța la cursă după performanța sa șocant de slabă într-o dezbatere televizată de luna trecută împotriva rivalului republican Donald Trump.

Deşi în trecut au mai existat preşedinţi democraţi (Harry Truman în 1952 şi Lyndon B. Johnson în 1968) care au decis să nu candideze pentru al doilea mandat, este pentru prima dată  când acest lucru s-ar întâmpla atât de târziu în procesul electoral, când au rămas mai puţin de patru luni până la alegeri.

Vicepreședinta SUA, favorită pentru a-l înlocui pe Biden, ar fi prima femeie de culoare care candidează la prezidențiale

Renunțând la candidatură, el deschide calea pentru ca vicepreședintele Kamala Harris să preia rolul de candidat la prezidențiale, devenind prima femeie de culoare care face lucru din istoria țării, relatează Reuters.

Democrații ar fi început deja să strângă fonduri pentru o eventuală candidatură a Kamalei Harris.

Nu era clar dacă alți democrați de rang înalt vor încerca să intre în competiție cu Harris la nominalizarea drept candidat la prezidențiale, însă vicepreședinta a fost văzut pe scară largă drept alegerea cea mai bună.

„Este aproape imposibil să câștigi nominalizarea în fața vicepreședintelui”, afirmă și Michael Trujillo, un strateg democrat din California care a lucrat și pentru campaniile electorale ale lui Hillary Clinton în 2008 și 2016.

Donna Brazile, fosta președintă a Comitetului Național Democrat, a vehiculat, după dezbaterea dezastruoasă dintre președintele american și Donald Trump, posibilitatea unei candidaturi a lui Harris la președinție doar cu condiția retragerii benevole a lui Biden, ceea ce s-a și întâmplat astăzi.

Mai mulți strategi ai democraților au declarat pentru Reuters că Harris ar fi favorita să obțină nominalizarea în cazul retragerii lui Joe Biden și fiindcă este prima femeie și prima persoană de culoare care ocupă funcția de vicepreședinte a SUA. Strategii se tem că alegerea unui alt candidat dintre cei vehiculați ar duce la un efect de recul în rândul alegătorilor afro-americani și de sex feminin, două grupuri demografice cheie pentru orice victorie democrată.

Patru dintre sursele consultate de Reuters afirmă că Harris a fost până acum într-o anumită măsură ignorată în detrimentul altor potențiali înlocuitori ai lui Biden din cauza faptului că mai mulți democrați influenți nu cred că ea îl poate învinge pe Trump.

Statele Unite nu au ales niciodată o femeie președinte iar Trump a câștigat în mod faimos în 2016 învingând-o pe Hillary Clinton, pe care toate sondajele de opinie o dădeau câștigătoare înaintea scrutinului respectiv. Iar Harris a petrecut o bună parte din mandatul ei de vicepreședinte zbătându-se să iasă în evidență într-un rol care este prin definiție unul de susținere.

INTERVIURILE HotNews.ro