Protecția Copilului din România spune că autoritățile britanice au avut motive „legale și îndreptățite” să ia cei 4 copii de la care au pornit violențele din Leeds
Autoritățile din România spun că au monitorizat, încă din seara violențelor, cazul familiei de români din Leeds ai cărei copii au fost luați în grija statului britanic, potrivit lui Rareș-Petru Achiriloaie, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA). Acesta spune că înțelege durerea familiei, dar motivele pentru care au fost preluați sunt „legale și îndreptățite”.
„De la primele momente, am reacționat și am intrat în legătură cu colegii noștri de la Consulatul General al României la Manchester, care ne-au informat că sunt în discuții atât cu autoritățile locale, cu românii din comunitate, cu părinții implicați, cât și cu colegii de la Ambasada României la Londra pentru a oferi sprijin, în limita competențelor legale”, spune într-o reacție publică Rareș-Petru Achiriloaie.
„Emoțiile au luat locul rațiunii”
Președintele Protecției Copilului din România spune că ceea ce s-a întâmplat este „trist și cu impact mare atât în comunitatea românească din teritoriu, cât și în societatea britanică”.
„Emoțiile au luat locul rațiunii și, purtați de intenții bune, oamenii au lăsat ca lucrurile să degenereze într-o situație care s-a transformat într-o revoltă”, spune acesta.
Achiriloaie spune însă că ceea ce contează cu adevărat este „interesul superior al copilului”.
Înțelegem durerea familiei și dorința de a-și păstra copiii aproape. Multe lucruri ar fi putut să decurgă mai bine, de ambele părți, însă important este să găsim soluții pentru rezolvarea conflictului pe cale pașnică, cu înțelegere și calm. Înțelegem punctul de vedere al părinților, am înțeles că s-au simțit neputincioși, nedreptățiți și că au reacționat din teamă”, adaugă președintele ANPDCA.
Pe de altă parte, el spune că autoritățile din România înțeleg motivele pentru care autoritățile britanice au acționat.
„Colegii noștri de la oficiul consular au discutat cu autoritățile britanice, am înțeles și motivele lor, legale și îndreptățite de altfel. Însă, am punctat că situația putea fi gestionată mai bine. Reiterez faptul că violența nu este soluția în nicio situație pentru că la final vrem ca toată comunitatea românească să se simtă protejată, la fel cum își doresc și cetățenii britanici să se simtă în siguranță”, spune Rareș-Petru Achiriloaie.
Președintele Protecției Copilului spune că instituția pe care o conduce va continua să monitorizeze cazul, urmând să facă demersuri „concrete” împreună cu Consulatul General al României la Manchester „pentru identificarea celei mai bune variante pentru cei 4 copii, care în acest moment sunt în siguranță, împreună, în grija autorităților britanice”.
9 cetățeni români au fost reținuți după violențele de la Leeds
Nouă cetățeni români au fost reținuți de către polițiștii britanici după răscoala de joi seară din cartierul Harehills, orașul Leeds, a transmis duminică Ministerul Afacerilor Externe.
Presa britanică a relatat despre arestările făcute după violențele care au șocat autoritățile din Anglia, precizând că un bărbat în vârstă de 37 de ani, Iustin Dobre, a fost pus sub acuzare pentru violențe și incendierea unui autobuz.