„La liceu, mereu era ierarhia asta, pe care o hrăneau și profii: proștii și deștepții.“ Cum presiunea liceului bun poate declanșa atacuri de panică
Oana Arsenoi are 28 de ani. La 14 ani a intrat la liceu și, tot atunci, a început să ajungă tot mai des la spital cu ambulanța. Avea atacuri de panică. După ce au exclus problemele de sănătate fizică, medicii i-au recomandat să meargă și la psihiatru. De atunci, au început tot felul de diagnostice prin spitale, drumuri pe la șamani sau preoți. La 23 de ani s-a lămurit. Are tulburare afectivă bipolară. După anul 2018, care a fost cel mai greu din viața ei, acum se simte mai bine și încearcă să trăiască firesc. Firescul ei.
O seară de toamnă din 2018. Oana e agitată și simte că nu poate să stea singură în casă, așa că vorbește cu o prietenă și decide să meargă în vizită la ea. Oana stă la Piața Muncii, prietena – la Obor. Două stații de metrou distanță. E târziu, pe peron mai sunt doar doi oameni. Deodată, Oanei îi vine în minte să se arunce în fața metroului. Ca să se stăpânească, urcă și coboară scările de la metrou. Ba vrea să se arunce, ba vrea să se salveze. Ceva îi spune să coboare în stație și să se arunce în fața trenului, altceva îi spune să iasă de la metrou, ca să fie cât mai departe de tentația de a se sinucide. E ca și cum ar avea pe un umăr un diavol și pe celălalt un înger. “Eu nu m-am dus la metrou cu intenția asta, dar s-a întâmplat să vreau să mă arunc în fața metroului. Abia așteptam să ajung la prietena mea și să nu mă mai gândesc la asta, să schimbăm subiectul”, povestește Oana unul dintre episoadele ei maniacale.
În urmă cu trei ani, în 2015, fusese diagnosticată cu tulburare bipolară, după ce, aproape 10 ani, a trecut printr-un lung șir de atacuri de panică și drumuri prin spitale, pe la psihiatrie, neurologie, pe la psiholog, psihiatru, șaman și preot.
Articolul poate fi citit în întregime pe www.smartliving.ro.