Sari direct la conținut

David Popovici, primul mesaj după ce a devenit campion olimpic: Înotătorul a postat doar trei cuvinte

HotNews.ro
David Popovici, primul mesaj după ce a devenit campion olimpic: Înotătorul a postat doar trei cuvinte
Românul David Popovici pozează cu medalia sa de aur după finala masculină la 200 m stil liber din cadrul Jocurilor Olimpice Paris 2024. Nanterre, Franța, 29 iulie 2024. Surda foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Noul campion olimpic la 200 metri liber, sportivul român David Popovici, a recunoscut luni seară că a avut o cursă grea și că pe ultimii 50 m s-a dat o bătălie în care oricine putea câştiga. Ulterior, el a postat un mesaj pe pagina lui de Facebook, care conține doar trei cuvinte: „Amor fati! România”.

„Am şi avut lacrimi in ochi de emoţii, la imn, la interviuri. De la 9 ani am visat la acest moment şi m-am pregătit pentru el. Am făcut o cursă bună, dar grea, pe ultimii 50 m am simtit adversarii lângă mine. Vreau să le mulţumesc celor care m-au susţinut, dar şi celor care nu au crezut în mine. Sunt bucuros, habar nu am ce va fi la 100 m liber!”, a povestit David la zona mixtă, potrivit unei postări a Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR).

Apoi a postat un scurt mesaj după cursă: „Amor fati! România”, alături de două emoticoane cu steagul tricolor și o fotografie cu el bucurându-se în bazin.

Ce înseamnă „amor fati”

Traducerea din limba latină ar fi „iubirea de destin”, sau „a-ți iubi destinul”, notează Golazo.ro.

„Amor fati” este o expresie a filosofului german Friedrich Nietzsche, în secolul al XIX-lea, prezentă în lucrarea „Ecce homo”, publicată în 1908.

În această scriere, filosoful construieşte o întreagă concepţie despre viaţă, pe care o sintetizează astfel: „Formula mea despre măreţia umană este Amor fati: a nu dori nimic altceva decât ceea ce este, a nu dori nici în sine, nici în afara sinelui, nici în eternitate. A nu te mulţumi să suporţi inevitabilul, cu atât mai puţin să-l ascunzi, ci să-l iubeşti. (…) Trebuie să devii omul care eşti. Fă doar ceea ce tu singur poţi să faci. Fii mereu cel care eşti, tu eşti singurul stăpân şi modelator al sinelui tău”.

INTERVIURILE HotNews.ro