Sari direct la conținut

A doua etapă de înscriere la liceu 2024 începe astăzi. Când va avea loc repartizarea computerizată 

Elevi , Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Elevi , Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Cei peste 1.600 de elevi care nu au fost admiși la niciun liceu în urma primei etape de înscriere la liceu se pot înregistra pentru a doua etapă. Conform calendarului aprobat de Ministerul Educației, vineri, 2 august, se afișează locurile rămase libere, iar în perioada 12-14 august elevii vor putea depune cererile de înscriere pentru a doua repartizare computerizată. 

Rezultatele repartizării computerizare de la prima etapă de admitere din acest an au fost publicate de către Ministerul Educației pe 24 iulie. 

Calendarul de admitere la liceu 2024, etapa a doua 

A doua etapă de înscriere la liceu se va încheia pe 20 august, după următorul calendar:

  • 2 august 2024 – Afișarea centrului de admitere, a situației locurilor rămase libere, inclusiv a celor destinate candidaților rromi, precum și a celor destinate candidaților cu CES, a locului de desfășurare și a graficului probelor de aptitudini sau de verificare a cunoștințelor de limbă modernă ori maternă
  • 5 august 2024 – Înscrierea candidaților pentru probele de aptitudini sau probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă, inclusiv a candidaților pe locurile speciale pentru rromi și a candidaților pentru locurile distinct alocate candidaților cu CES în unitățile de învățământ de masă 
  • 6 – 7 august 2024– Desfășurarea probelor de aptitudini sau a probelor de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă 
  • 8 – 9 august 2024 – Afișarea rezultatelor la probele de aptitudini și la probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă și rezolvarea eventualelor contestații 
  • 12 – 14 august 2024 – Primirea cererilor de înscriere a candidaților care au fost repartizați computerizat în prima etapă de admitere, dar care nu și-au depus dosarele de înscriere în termen, a candidaților care au fost respinși la liceele/clasele care au organizat probe de aptitudini și a candidaților care au susținut probe de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau de limbă maternă în etapa a doua, precum și a candidaților care nu au participat sau au participat la repartizarea computerizată în prima etapă de admitere, dar, din diferite motive, nu au fost repartizați computerizat, inclusiv a candidaților pe locurile speciale pentru rromi și a candidaților pentru locurile distinct alocate candidaților cu CES în unitățile de învățământ de masă. Primirea cererilor de înscriere a absolvenților clasei a VlII-a care nu au susținut evaluarea națională. 
  • 19 – 20 august 2024 – Repartizarea candidaților din etapa a doua.

După prima etapă de admitere, peste 50% dintre candidați au fost admiși la prima opțiune

Din totalul elevilor (113.567) cu opțiuni completate la prima etapă de înscriere, au fost repartizați computerizat 111.960 de elevi (98,58%), număr ce reflectă creșterea, comparativ cu etapele similare din ultimii trei ani: 111.128 de elevi – 2023, 110.035 de elevi – 2022, respectiv 89.983 de elevi – 2021, transmite Ministerul Educației.

57.081 de candidați la admitere, adică peste 50% (+3% față de anul 2023) dintre candidații cu opțiuni completate, au fost admiși la prima opțiune (52.896 în anul 2023).

În total, au fost completate 2.526.517 opțiuni, rezultând o medie de 22,25 opţiuni/elev.

Conform calendarului admiterii în învățământul liceal, în perioada 25 – 30 iulie, candidații au trebuit să își depună dosarele de înscriere la secretariatele liceelor în care au fost admiși.

În intervalul 31 iulie – 2 august, comisiile județene de admitere/comisia ISMB soluționează situațiile speciale apărute după etapa de repartizare computerizată (situaţii medicale speciale, schimburi de elevi, redistribuirea candidaţilor gemeni, distribuire sau redistribuire pe locuri rămase libere, pentru apropiere de domiciliu etc.).

1.607 elevi vor fi repartizați în etapa a doua de admitere (1,42%). În acest scop sunt disponibile suficiente locuri în fiecare județ – peste 31.000 la nivel național (dintre care 6.961 de locuri la liceu și 24.688 de locuri în învățământul profesional). 

În etapele anterioare repartizării computerizate au fost admiși în învățământul liceal:

  • 13.454 de elevi la specializări vocaţionale;
  • 816 elevi în învăţământul militar;
  • 2.907 elevi pe locurile speciale, rezervate candidaţilor de etnie romă;
  • 1.519 elevi admişi pe locurile rezervate copiilor cu cerințe educaționale speciale (CES).

Alți 20.615 absolvenți de gimnaziu s-au înscris în învăţământul profesional.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro