Sari direct la conținut

Admitere la liceu 2024. Rezultatele la repartizarea computerizată au fost publicate. Situația în fiecare județ

Admitere la liceu 2024. Rezultatele la repartizarea computerizată au fost publicate. Situația în fiecare județ
Examen. Foto: Claraaa / Dreamstime.com

Rezultatele repartizării computerizate, făcute pe baza opțiunilor elevilor, au fost publicate pe admitere.edu.ro. Absolvenții clasei a VIII-a care au susținut Evaluarea Națională 2024 au aflat, miercuri, la ce liceu au intrat, în urma repartizării computerizate.

Rezultatele la repartizarea computerizată după Evaluarea Națională 2024 au fost publicate la ora 12.00 de către Ministerul Educației.

Tot astăzi, este afișată în unitățile de învățământ gimnazial lista cu locurile neocupate în unitățile de învățământul liceal din județ/municipiul București.

Peste 50% dintre candidați au fost admiși la prima opțiune

Din totalul elevilor (113.567) cu opțiuni completate, au fost repartizați computerizat 111.960 de elevi (98,58%), număr ce reflectă creșterea, comparativ cu etapele similare din ultimii trei ani: 111.128 de elevi – 2023, 110.035 de elevi – 2022, respectiv 89.983 de elevi – 2021, transmite Ministerul Educației.

57.081 de candidați la admitere, adică peste 50% (+3% față de anul 2023) dintre candidații cu opțiuni completate, au fost admiși la prima opțiune (52.896 în anul 2023).

În total, au fost completate 2.526.517 opțiuni, rezultând o medie de 22,25 opţiuni/elev.

Conform calendarului admiterii în învățământul liceal, în perioada 25 – 30 iulie, candidații vor transmite/depune dosarele de înscriere la secretariatele liceelor în care au fost admiși.

În intervalul 31 iulie – 2 august, comisiile județene de admitere/comisia ISMB vor soluționa situațiile speciale apărute după etapa de repartizare computerizată (situaţii medicale speciale, schimburi de elevi, redistribuirea candidaţilor gemeni, distribuire sau redistribuire pe locuri rămase libere, pentru apropiere de domiciliu etc.).

1.607 elevi vor fi repartizați în etapa următoare (1,42%). În acest scop sunt disponibile suficiente locuri în fiecare județ – peste 31.000 la nivel național (dintre care 6.961 de locuri la liceu și 24.688 de locuri în învățământul profesional). 

În etapele anterioare repartizării computerizate au fost admiși în învățământul liceal:

  • 13.454 de elevi la specializări vocaţionale;
  • 816 elevi în învăţământul militar;
  • 2.907 elevi pe locurile speciale, rezervate candidaţilor de etnie romă;
  • 1.519 elevi admişi pe locurile rezervate copiilor cu cerințe educaționale speciale (CES).

Alți 20.615 absolvenți de gimnaziu s-au înscris în învăţământul profesional.

Admitere la liceu 2024 – repartizare computerizată. Listele din fiecare județ

Din 11 iulie și până în 22 iulie, elevii, alături de părinți, au putut completa opțiunile lor pentru liceu în fișele de înscriere.

Calendar admitere la liceu 2024

După afișarea rezultatelor repartizării computerizate pe site-ul admitere.edu.ro, elevii vor trebui să își depună dosarul de înscriere la liceul în care au fost repartizați, după următorul calendar: 

  • 25 – 30 iulie 2024 – Depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați;
  • 30 iulie 2024 – Transmiterea de către unitățile de învățământ liceal a situației locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaților admiși în această etapă de admitere;
  • 31 iulie – 2 august 2024 – Rezolvarea de către comisia de admitere județeană/ a municipiului București a situațiilor speciale apărute după etapa de repartizare computerizată.

Când va avea loc a doua etapă a admiterii la liceu

A doua etapă de înscriere la liceu va începe pe 2 august și se va încheia pe 20 august, după următorul calendar:

  • 2 august 2024 – Afișarea centrului de admitere, a situației locurilor rămase libere, inclusiv a celor destinate candidaților rromi, precum și a celor destinate candidaților cu CES, a locului de desfășurare și a graficului probelor de aptitudini sau de verificare a cunoștințelor de limbă modernă ori maternă
  • 5 august 2024 – Înscrierea candidaților pentru probele de aptitudini sau probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă, inclusiv a candidaților pe locurile speciale pentru rromi și a candidaților pentru locurile distinct alocate candidaților cu CES în unitățile de învățământ de masă 
  • 6 – 7 august 2024– Desfășurarea probelor de aptitudini sau a probelor de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă 
  • 8 – 9 august 2024 – Afișarea rezultatelor la probele de aptitudini și la probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă și rezolvarea eventualelor contestații 
  • 12 – 14 august 2024 – Primirea cererilor de înscriere a candidaților care au fost repartizați computerizat în prima etapă de admitere, dar care nu și-au depus dosarele de înscriere în termen, a candidaților care au fost respinși la liceele/clasele care au organizat probe de aptitudini și a candidaților care au susținut probe de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau de limbă maternă în etapa a doua, precum și a candidaților care nu au participat sau au participat la repartizarea computerizată în prima etapă de admitere, dar, din diferite motive, nu au fost repartizați computerizat, inclusiv a candidaților pe locurile speciale pentru rromi și a candidaților pentru locurile distinct alocate candidaților cu CES în unitățile de învățământ de masă. Primirea cererilor de înscriere a absolvenților clasei a VlII-a care nu au susținut evaluarea națională. 
  • 19 – 20 august 2024 – Repartizarea candidaților din etapa a doua.

Topul liceelor din 2023 cu cei mai mulți candidați admiși cu 10

După repartizarea computerizată de anul trecut, topul liceelor din țară cu cei mai mulți elevi care au intrat cu media 10 a fost următorul: 

  • Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” din București – 44
  • Colegiul Naţional „Sfântul Sava” din București – 32
  • Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din București – 16
  • Colegiul Național „B. P. Hasdeu” din Buzău – 16
  • Colegiul Național „Emil Racoviță” din Iași – 16
  • Colegiul Național „Constantin Diaconivici Loga” din Timișoara – 14
  • Colegiul Național „Ion C.Brătianu” din Pitești – 13
  • Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța – 13
  • Colegiul Național „Frații Buzești” din Craiova – 12
  • Colegiul Național ”Spiru Haret”din București – 11

Tot anul trecut, cea mai mare ultimă medie de admitere din țară a fost la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București, 9,7. Colegiu Național „Sfântu Sava” a fost pe a doua poziție, cu 9,67, iar pe locul al treilea a fost Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, cu 9,65. 

INTERVIURILE HotNews.ro