Cu lucrările terminate la final de mai, când a fost vizitată de Iohannis, noua unitate de primiri urgenţe a Spitalului Bagdasar Arseni din București are și acum lacătul pus / Ce spune conducerea spitalului
Noua unitate de primiri urgenţe a Spitalului Bagdasar Arseni din Capitală, vizitată de preşedintele Klaus Iohannis în 27 mai, de Ziua Internaţională a Medicinei de Urgenţă, și care, conform autorităților, urma să fie deschisă la scurt timp de la acel moment, are lacătul pus și acum, la final de august, deși este dotată la standarde moderne, scrie News.ro. Managerul unităţii sanitare, Andi Nodiţ, spune că mai lipsește o autorizaţie de la ISU.
Managerul spitalului spune că noua Unitate de Primiri Urgenţe a fost vizitată de Iohannis şi de reprezentanți ai serviciului de medicină de urgenţă din Bucureşti pentru că atunci s-a marcat Ziua Internaţională a Medicinei de Urgenţă. La acel moment, lucrările erau practic la final.
Până la începutul lunii iunie, a mai durat până când s-a putut semna procesul-verbal de recepţie între Primăria Sectorului 4, în calitatea sa de contractor al lucrării, şi spital, în calitate de beneficiar, iar apoi au început demersurile pentru finalizarea documentaţiei necesare autorizării de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, explică managerul.
El spune că documentaţia a durat mult mai mult din diferite motive, precum concediu de odihnă al celor implicați în elaborarea documentației, iar dosarul depus la ISU „a fost extrem de voluminos – undeva la 2000 de pagini”.
Peste toate acestea a mai apărut o problemă – o parte din cablurile existente în construcţie, fabricate de o firmă din Polonia, nu au avut de la început certificat pentru rezistenţă la substanţe periculoase, ci numai pe cel de rezistenţă la foc.
- ” (…) s-a trecut la analiza documentaţiei şi la câteva vizite în teren. Au fost teste de funcţionare a sistemului automatizat de protecţie a oamenilor, sunt uşi care se deschid automat , sunt circuite de oxigen care se închid în clipa în care sistemul de detecţie alertează la un nivel mai înalt, practic totul este automatizat, după toate standardele.
- Peste toate acestea a mai apărut o problemă care părea mică la început, dar pe care nu am surmontat-o până în prezent.. O parte din cablurile folosite în construcţie , cabluri care conduc curenţi slabi, ar fi trebuit să fie, printr-o declaraţie a producătorului lor, o societate comercială din Polonia, ar fi trebuit să fie certificate atât pentru rezistenţă la incendiu , cum şi sunt, cât şi pentru rezistenţă la substanţe periculoase”, a declarat pentru News.ro managerul Spitalului Bagdasar Arseni.
Conducerea unităţii sanitare a luat recent legătura cu firma din Polonia, iar în 23 august firma a trimis spre spital un act în care se regăsesc mai multe rezultate de laborator, act despre care managerul afirmă că atestă rezistenţa la substanţe periculoase a cablurilor existente în plafonul noii Unităţi de Primiri Urgenţe. Acest lucru va fi stabilit însă de experţii ISU.
Documentaţia pentru obținerea autorizaţiei, dar şi situaţia legată de acest certificat care a lipsit la început au întârziat inaugurarea noii unităţi de primiri urgenţe a Spitalului Bagdasar mai bine de două luni.
Conform managerului spitalului, pentru pacienţi, noua unitate de primiri urgenţe „înseamnă efectiv trecerea dintr-un secol în altul, este cea mai ridicată legat de tot ceea ce înseamnă dotare, clădire, tot ceea ce înseamnă condiţii pentru pacienţi şi pentru personal”.
Noua unitate de primiri urgenţe a Spitalului Bagdasar-Arseni a însemnat o investiţie din bugetul local de 3,5 milioane de euro, iar de de dotarea cu aparatură de ultimă generaţie s-a ocupat Ministerul Sănătăţii.
Noua UPU este amenajată pe aproape 1.300 de metri pătraţi, are subsol, parter şi două etaje şi este conectată printr-o pasarelă suspendată, de corpul C al spitalului, la nivelul etajului 2. În noua structură vor lucra aproximativ 170 de cadre medicale, care în prezent profesează în vechea unitate de primiri urgenţe a Spitalului.