Sari direct la conținut

Vladimir Putin a anunțat luni care sunt posibilele ținte ale ofensivei ucrainene din Rusia

HotNews.ro
Vladimir Putin a anunțat luni care sunt posibilele ținte ale ofensivei ucrainene din Rusia
Președintele rus Vladimir Putin discută cu guvernatorul regiunii Kursk, Alexei Smirnov, prin apel video. Moscova, 8 august 2024. FOTO: Gavriil GRIGOROV / AFP / Profimedia

Din punctul de vedere al liderului de la Kremlin, Kievul vrea nu doar să își îmbunătățească poziția la eventualele negocieri, dar și să intimideze populația rusă și să încetinească avansul Rusiei în alte puncte ale frontului, scrie Reuters.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat luni că prin incursiunea sa din regiunea Kursk, Ucraina încearcă să își îmbunătățească poziția de negociere în contextul războiului.

„Dar ce fel de negocieri mai pot fi purtate cu oameni care trag asupra civililor”, a întrebat președintele rus.

El a mai spus că Kievul încearcă în același timp să încetinească avansul Rusiei în alte părți ale frontului și să intimideze societatea rusă.

Liderul de la Kremlin a avertizat că Ucraina va încerca să destabilizeze și mai mult regiunile aflate la graniță, dar a asigurat că Moscova va răspunde atacului Kievului.

„Pierderile forțelor armate ucrainene cresc dramatic pentru acestea, inclusiv în rândul celor mai pregătite unități de luptă, unități pe care inamicul le transferă la granița noastră”, a declarat Putin la o întâlnire televizată cu înalți oficiali de securitate și guvernatori regionali.

„Inamicul va primi cu siguranță un răspuns demn, iar toate obiectivele cu care ne confruntăm vor fi, fără îndoială, atinse”, a spus el.

Guvernatorul regiunii Kursk din Rusia a admis luni că Ucraina controlează 28 de localități în regiunea de frontieră și că forțele Kievului au înaintat 12 km pe teritoriul rus în timpul incursiuniii care a început pe 6 august.

Rusia extinde evacuările

Rusia a început luni să evacueze populația civilă din a doua regiune învecinată cu Ucraina – Belgorod – după ce Kievul și-a intensificat activitatea militară în apropierea frontierei. Este vorba despre aproximativ 11.000 de persoane. Oficialii au extins și evacuările din regiunea Kursk, cerând locuitorilor din districtul Belovski să își părăsească urgent locuințele.

Deciziile vin după ce forțele ucrainene au lansat pe 6 august o incursiune surpriză peste graniță, în Kursk. Ucraina a continuat să avanseze constant în această regiune, iar duminică, presa de la Kiev a difuzat un clip video care părea să arate trupe ucrainene din batalionul 252 în satul Poroz, din Belgorod.

Pe 9 august, autoritățile ruse au instituit o așa-numită „operațiune antiteroristă” în regiunile Kursk, Briansk și Belgorod, situate la frontiera ucraineană. Anterior, Ministerul rus al Apărării a anunțat că trimite echipamente militare suplimentare în districtul Sudja din regiunea Kursk, aflat la 10 kilometri est de granița cu Ucraina.

Duminică, agenția de presă TASS a relatat că peste 76.000 de locuitori din Kursk au fost evacuați din cauza luptelor în curs. În același timp, unii au apelat la rețelele sociale pentru a se plânge de incapacitatea autorităților de a-i ajuta pe localnici.

Duminică, mai mulți soldați ucraineni implicați în operațiunea de pe teritoriul Rusiei au declarat pentru Financial Times că în ciuda întăririlor trimise, Moscova nu a reușit să stopeze incursiunea.

Vorbind de undeva din apropierea frontierei, trupele ucrainene au declarat că au rămas pe teritoriul Rusiei.

Șeful Statului Major rus Valeri Gherasimov a asigurat în repetate rânduri că situația este sub control, Ministerul Apărării postând duminică înregistrări video cu avioane de luptă și elicoptere care ar fi lovit coloane de echipamente ucrainene.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro