Sari direct la conținut

VIDEO Imagini cu zeci de ceceni din forțele speciale Ahmat capturați de ucraineni în Kursk

HotNews.ro
Ramzan Kadârov și comandatul forțelor speciale cecene Ahmat, Apti Alaudinov . Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia
Ramzan Kadârov și comandatul forțelor speciale cecene Ahmat, Apti Alaudinov . Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Zeci de „kadâroviți” au fost capturați de trupele ucrainene în timpul incursiunii din Kursk, potrivit imaginilor publicate de proiectul „Vreau să trăiesc” și preluate de publicația independentă rusă de investigații The Insider.

Proiectul „Vreau să trăiesc” a publicat un videoclip în care apar aproximativ 30 de persoane îmbrăcate în uniforme militare, cu ochii acoperiți cu ceea ce par hârtie și bandă adezivă. Când au fost întrebați de unde sunt, trei bărbați au răspuns pe rând „Din Groznîi”.

Potrivit sursi citate, „kadâroviții” au fost capturați adânc în spatele graniței de către ucraineni, dar nu înainte de a încerca să fugă.

Luptătorii din forțele Ahmat nici nu au opus rezistență în momentul în care au fost prinși de trupele Kievului.

Proiectul „Vreau să trăiesc” susține că cecenii sunt valoroși pentru un eventual schimb de prizonieri de război, deoarece sunt prioritari pentru negociatorii ruși.

Proiectul „Vreau să trăiesc” mai spune că forțele speciale cecene Ahmat sunt responsabile pentru pătrunderea trupelor ucrainene în regiunea rusă Kursk.

„Dacă ar fi apărat granița în loc să se ascundă în spatele recruților de pe linia a zecea de lângă Kursk, o astfel de pătrundere rapidă nu ar fi fost posibilă”, spune sursa citată.

Anterior, Apti Alaudinov, comandantul forțelor speciale Ahmat, a sugerat că de vină pentru spargerea graniței este șeful Statului Major General, Valeri Gherasimov.

Într-un clip publicat vineri pe un canal de Telegram cecen, un soldat rus în vârstă de 21 de ani își cere scuze că a spus despre trupele speciale Ahmat că „s-au ascuns în spatele recruților”.

Comandatul forțelor speciale Ahmat a susținut că luptătorii ceceni au rămas pe pozițiile lor de la frontieră, în timp ce trupele ucrainene care înaintau i-au ocolit fără a se angaja în luptă.

Dar și această versiune este discutabilă, notează The Insider. Corespondentul rus de război Yuri Kotenok a declarat că cecenii erau staționați în regiunea Kursk, unde a început ofensiva forțelor armate ucrainene. 

Canalul Telegram VChK-OGPU a scris că forțele speciale ale lui Ramzan Kadîrov s-au „dispersat” după primele lovituri ale soldaților ucraineni.

INTERVIURILE HotNews.ro