Volodimir Zelenski: Asaltul din Kursk, menit „să restabilească dreptatea” / „Ucraina pune exact tipul de presiune necesar”
Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina a lansat o incursiune pe teritoriul Rusiei pentru a „restabili dreptatea” și a pune presiune pe forțele Moscovei, în prima sa recunoaștere a ofensivei surpriză a Kievului în regiunea vestică rusă Kursk, informează Reuters.
Duminică, forțele Moscovei se aflau în cea de-a șasea zi de luptă intensă împotriva celei mai mari incursiuni a Kievului pe teritoriul rus de la începutul războiului, care a lăsat vulnerabile părțile sud-vestice ale Rusiei înainte de sosirea întăririlor.
Autoritățile ruse s-au grăbit să evacueze locuitorii și au impus sâmbătă un regim de securitate extins în trei regiuni de frontieră, după atacul care, potrivit analiștilor militari, a luat Kremlinul prin surprindere. Belarus, un aliat ferm al Moscovei, a trimis, de asemenea, mai multe trupe la granița sa cu Ucraina, acuzând Kievul de încălcarea spațiului său aerian.
În discursul său video de seară, adresat națiunii, Zelenski a afirmat că a discutat operațiunea cu comandantul ucrainean Oleksandr Sîrskîi, șeful armatei, liderul de la Kiev promițând să răspundă cu aceeași monedă Rusiei pentru atacurile efectuate asupra teritoriului ucrainean.
„Astăzi, am primit mai multe rapoarte de la comandantul-șef Sîrskîi cu privire la liniile frontului și la acțiunile noastre pentru a împinge războiul pe teritoriul agresorului”, a declarat Zelenski.
„Ucraina dovedește că poate într-adevăr să restabilească dreptatea și pune exact tipul de presiune care este necesar – presiunea asupra agresorului”, a adăugat președintele ucrainean.
Ministerul rus al Apărării a afirmat duminică că a distrus în cursul nopții 14 drone ucrainene și patru rachete balistice tactice Tochka-U deasupra regiunii Kursk și 18 drone deasupra altor regiuni rusești pe care Ucraina le atacă frecvent.
Într-un comunicat, ministerul rus a calificat incursiunea terestră drept „barbară” și a afirmat că aceasta nu are niciun sens militar.
Ucraina a ocupat cel mult câteva zeci de kilometri pătrați de teritoriu rusesc fără a-l revendica, în timp ce Rusia controlează mai mult de 100.000 de kilometri pătrați din teritoriul ucrainean recunoscut la nivel internațional.
Șeful armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, a declarat miercuri că atacurile au fost oprite, dar Rusia nu a împins încă forțele ucrainene înapoi peste graniță.
Bloggerii militari ruși au scris că situația s-a stabilizat după întăririle trimise de armata rusă, deși au afirmat că Ucraina își consolidează rapid forțele.
Tot duminică, Zelenski a mai declarat că Rusia a lansat aproape 2.000 de bombardamente transfrontaliere asupra regiunii ucrainene Sumî din regiunea Kursk în această vară și că astfel de lovituri meritau un răspuns ucrainean.
„Artilerie, mortiere, drone. De asemenea, înregistrăm atacuri cu rachete, iar fiecare astfel de atac merită un răspuns corect”, a spus liderul ucrainean.
Anterior, oficialii din Kursk au anunțat că 13 persoane au fost rănite în oraș după ce resturi de la o rachetă ucraineană distrusă au căzut pe o clădire rezidențială cu nouă etaje.
Alexei Smirnov, guvernatorul interimar din Kursk, a ordonat autorităților locale să accelereze evacuarea civililor din zonele de risc. Sâmbătă, agenția rusă de știri de stat TASS a relatat că peste 76.000 de persoane au fost evacuate.
Kievul și Moscova neagă că ar fi vizat civili în atacurile lor în acest război, care a ucis mii de oameni și a strămutat milioane de ucraineni.
În urma incursiunii ucrainene terestre din Kursk, Moscova a amenințat represalii.
Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Ucrainei, a descris obiectivul incursiunii ucrainene ca fiind consolidarea poziției de negociere a Kievului.
Trupele ucrainene au avansat până la 30 de kilometri în interiorul Rusiei în șase zile, în ceea ce a devenit cea mai profundă şi mai semnificativă incursiune de când Moscova şi-a început invazia pe scară largă din Ucraina în februarie 2022.
Urmărește cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro