Sari direct la conținut

Nicușor Dan, despre modificările urbanistice propuse de Robert Negoiță: Suntem în plin delir. Dacă se aprobă mergem în instanță

HotNews.ro
Nicușor Dan, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Nicușor Dan, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Suntem în plin delir”, a declarat Nicușor Dan pentru HotNews.ro despre modificările urbanistice propuse de primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, și care nu au fost aprobate marți de Consiliul Local din lipsă de cvorum. Primarul general spune că astfel de modificări trebuie făcute printr-un plan urbanistic, fiind clar reglementări urbanistice, nu procedurale, așa cum susține administrația Negoiță.

„Eu cred că suntem în plin delir și că un om delirează, asta știam, dar că o întreagă majoritate din Consiliu este în stare să voteze așa ceva, pe mine mă șochează. Asta din nou dovedește că suntem un stat fără instituții. Orice reglementare de urbanism, este foarte clar spus în Legea urbanismului, se dă prin PUZ sau PUG. Asta este o reglementare de urbanism, trebuia să capete una din aceste forme și dacă era PUZ sau PUG, trebuie votată de CGMB nu Consiliul Local”, a declarat Nicușor Dan pentru HotNews.ro.

El spune că este vorba clar despre modificări urbanistice, nu despre modificări de procedură, așa cum susține arhitectul șef al Sectorului 3, Ștefan Dumitrașcu.

„Modificare procedurală înseamnă să spui pe ce formular trebuie să completezi cererea, asta înseamnă procedural, dar în momentul în care vorbești de metri pătrați, de posibilitatea de a construi, asta este o reglementare de urbanism. E la mintea cocoșului”, a explicat Nicușor Dan.

Potrivit acestuia, Primăria Capitalei nu a fost consultată în legătură cu proiectul.

În cazul în care proiectul va fi aprobat totuși de Consiliul local Sector 3, în ședințele viitoare, Nicușor Dan spune că va sesiza Inspectoratul de Stat în Construcții, Prefectura și că va depune acțiune de anulare în instanță.

„Dacă o să treacă o să vedem ce o să facă Inspectoratul de Stat în Construcții, care nu a făcut nimic pe zona de legalitate în construcții în toată perioada aceasta.  La fel ca la PUD One Cotroceni, votat de Consiliul Local al Sectorului 5 acum două săptămâni, o să încercăm o acțiune directă în instanță, din partea primarului și a municipiului. O să vedem care este poziția instanțelor pe acest tip de acțiune, fiindcă, după cum știți, atunci când am încercat să atacăm autorizațiile de construire emise de Sectorul 2 multe dintre completele de la Tribunalul București au zis că nu avem calitatea să o facem și totodată o să sesizăm ISC și Prefectul”, a declarat Nicușor Dan.

El a mai spus că va discuta cu candidații la alegerile prezidențiale despre zona de urbanism, pentru că vrea „promisiunea lor fermă” că va fi „reglemantată pentru totdeauna zona de construcții”.

Regulamentul de urbanism propus de primarul Robert Negoiță prevede că în zona centrală a Sectorului 3 se va putea construi 1 mp dacă se demolează 3 mp, iar pentru zona de mijloc din sector propunerea este să se demoleze 2 mp pentru a construi 1 mp. La periferie este la liber, neexistând nicio interdicție.

Primarul Robert Negoiță a explicat că dorește adoptarea acestor măsuri pentru a reduce aglomerația din zona centrală.

CITEȘTE ȘI:

INTERVIURILE HotNews.ro