Sari direct la conținut

Regulamentul urbanistic propus de primarul Robert Negoiță, respins de Consiliul Local Sector 3 din lipsă de cvorum

HotNews.ro
Robert Negoiță, primarul sectorului 3, Foto: AGERPRES
Robert Negoiță, primarul sectorului 3, Foto: AGERPRES

Regulamentul urbanistic propus de primarul Robert Negoiță, prin care s-ar permite ca în zona centrală a Sectorului 3 să se poată construi 1 metru pătrat dacă se demolează 3 metri pătrați, nu a fost aprobat de Consiliul Local Sector 3, din lipsă de cvorum la ședința de marți. Consilierii USR au plecat din sală, invocând că acest regulament nu respectă legea și că nu au primit clarificările necesare de la aparatul de specialitate.

Lucian Judele, consilier USR, a acuzat că proiectul de hotărâre încalcă legea deoarece modificarea Planului Urbanistic General (PUG) poate fi făcută doar de Consiliul General al Municipiului București.

„Proiectul propune modificarea PUG-ului, dar prin stabilirea unor măsuri care nu sunt în acord cu legislația în vigoare. Asta ca să nu spunem că este ilegal. Legea 350/2001 spune că modificarea PUG-ului poate fi făcută doar după un PUZ adoptat de CGMB. Eu nu-mi aduc aminte să se fi întâmplat toate acestea. Cei de la Ordinul Arhitecților din România, specialiștii pe care ar trebui să-i ascultăm, ne trimit următorul îndemn: „așteptăm de la Consiliul Local Sector 3 să nu adopte acest proiect de hotărâre lipsit de oportunitate, temei și sens”. Presiunea investititorilor nu este un argument pentru o astfel de modificare. Domnul Negoiță vrea să modifice din pix, cu ajutorul consilierilor locali, legislația în vigoare, lucru care nu poate fi făcut. Cum a decis domnul Negoiță să apară pe ordinea de zi un astfel de proiect de hotărâre, în primul rând ilegal, nu vorbim despre oportunitate”, a declarat Lucian Judele în timpul ședinței de Consiliu Local.

Primărie: „Proiectul de hotărâre nu a apărut așa cum se sugerează tendențios, a stat în dezbatere”

Corhana Eduard Marian, secretar general al Primăriei, a explicat  că regulamentul a stat totuși în dezbatere publică pe site-ul Primăriei, dar nimeni nu și-a spus părerea.

„Proiectul de hotărâre nu a apărut așa cum se sugerează tendențios în această ședință, decât  după parcurgerea procedurii prevăzute de Legea 52. Trebuie să recunoașteți că atașat materialului există dovada postării acestui proiect de act normativ pe site-ul Primăriei în 28 iunie 2024, timp în care au fost așteptate ecouri sau opinii din partea tuturor interesați. Fac precizarea că până la acest moment nu a venit nicio obiecțiune vizavi de acest proiect de act normativ”, a explicat Corhana.

Consilier USR: „Proiectul nu respectă legea, chiar dacă a fost pus în dezbatere publică”

Judele a replicat că a pune în dezbatere publică un proiect nu este egal cu a respecta legea: „Acest proiect nu respectă legea din capul locului, chiar dacă a fost pus în dezbatere publică”.

Mihaela Văcaru, consilier USR, a acuzat, la rândul său, că nu a fost făcută o consultare publică reală.

„Eu am întrebat de ieri care au fost rezultatele consultării publice, înțeleg că a fost un succes planetar, nu a venit nimeni, asta înseamnă că fie nu a fost suficient mediatizat și a fost ținut sub preș, fie oamenii nu au deloc încredere că îi ia cineva în seamă. Nu pot să cred că la o astfel de hotărâre nimănui nu vine să spună ceva. (…) Dincolo de consultarea publică, care la Sectorul 3 se află pe site, astfel încât să nu afle nimeni de ea, o astfel de decizie se ia prin decizii ample cu cei care se pricep  și cei care sunt afectați. Și aici, în primul rând mă gândesc la PMB, la organizațiile profesionale, la dezvoltatori și la cetățenii care trăiesc în Sectorul 3. Este imoral să dai o hotărâre care îți favorizează în mod indirect fratele (n.r. – dezvoltările imobiliare ale familiei Negoiță)”, a acuzat Mihaela Văcaru.

Ea a cerut retransmiterea către inițiator, însă propunerea a căzut la vot. Chiar înainte de vot, consilierii USR au părăsit sala. Din lipsă de cvorum, proiectul nu a fost aprobat, iar ședința a fost închisă.

Consilierul PMP Daniel Lupu a spus, în schimb, că proiectul va favoriza amenajarea de noi spații verzi.

„Atât cât se demolează 3 mp și se construiește 1 mp se obține mai mult spațiu verde. Nu înțeleg propunerea celor de la USR care tot mandatul nu au vrut să se construiască nimic, chiar dacă era benefic pentru sector, nu înțeleg problema cu acest proiect, că o să avem mai mult spațiu verde în Sectorul 3. Stăm și blocăm chiar totul”, a acuzat el.

Arhitectul șef al Sectorului 3: „Procedura privind legalitatea e îndeplinită fără niciun fel de interese absconse”

Ștefan Dumitrașcu, arhitectul șef al Sectorului 3, a declarat că proiectul respectă legea și a fost parcursă procedura de consultare publică prevăzută de lege.

„În ceea ce privește legalitatea, precum v-a confirmat și dl secretar al Sectorului 3, procedura este îndeplinită atât prin avizarea de legalitate pe care domnia sa a confirmat-o și prin consultarea publică făcută conform legii și fără niciun fel de interese absconse sau eludări ale publicității de care un proiect de hotărâre trebuie și este normal să se bucure. Vă aduc aminte că în momentul în care dl. primar Negoiță Robert a convocat,  chiar în această sală o conferință de presă, acum mai bine de o lună jumătate-două, au fost prezenți atât reprezentanți ai organizațiilor profesionale cât și marea majoritate a presei, intenția acestui proiect de hotărâre beneficiind și bucurându-se de prezenta în mass media cât și în alte cercuri la nivel național”, a spus Dumitrașcu.

El susține că regulamentul propus nu modifică regulamentul de urbanism al Planului Urbanistic General, în ciuda interdicțiilor de construire, ci modifică doar regulamentul procedural.

„Ce reprezintă această propunere de modificare a regulamentului procedural? Nu se modifică un regulament de urbanism, fiindcă o hotărâre de Consiliu Local a unui sector nu poate modifica o HCGMB prin care este aprobat PUG-ul, dar din punct de vedere procedural, respectând toate prevederile Planului Urbanistic General, acest proiect de hotărâre ghidează procedura de emitere în viitor a certificatelor de urbanism”, a explicat Dumitrașcu.

Întrebat dacă proiectul are aviz de la Ministerul Culturii, deoarece zona propusă se suprapune pe zona centrală, unde sunt clădiri monument istoric și zone protejate, Dumitrașcu a spus că nu era nevoie.

„Aceste propuneri nu afectează în niciun fel, dimpotrivă, protejeajă tot ce înseamnă zonă protejată și clădiri aflate sub orice fel de regim de protecție dat fiind că se limitează autorizarea construcțiilor în primele două zone. În ultima zonă, cea identificată cu verde, nu există monumente”, a explicat Dumitrașcu.

În ceea ce privește consultarea cu organizațiile profesionale, Dumitrașcu spune că au fost consultați arhitecții șefi de sector și rectorul Universității de  Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, Marian-Moiceanu, care a fost de acord cu propunerea.

Ce prevede regulamentul de urbanism propus de Robert Negoiță

Regulamentul de urbanism propus de primarul Robert Negoiță prevede că în zona centrală a Sectorului 3 se va putea construi 1 mp dacă se demolează 3 mp, iar pentru zona de mijloc din sector propunerea este să se demoleze 2 mp pentru a construi 1 mp. La periferie este la liber, neexistând nicio interdicție.

Primarul Robert Negoiță a anunțat încă din luna iunie că dorește să facă asta, însă acum proiectul a fost redactat și pus pe ordinea de zi a ședinței de marți a Consiliului Local Sector 3. Consilierii vor decide dacă îl aprobă sau nu.

Primarul a explicat că dorește adoptarea acestor măsuri pentru a reduce aglomerația din zona centrală.

Principalele propuneri ale proiectului pus pe site-ul Primăriei Sectorului 3 sunt:

  • „respingerea în mod justificat de eliberare a certificatelor de urbanism, în raport cu legislația incidentă în vigoare; 
  • eliberarea certificatelor de urbanism cu obligativitatea întocmirii şi aprobării unor documentaţii de urbanism tip – Plan Urbanistic Zonal, după caz, în raport cu legislația incidentă în vigoare, pentru investiții propuse în zonele Z1 şi Z2
  • decongestionarea Zonelor – Z1 şi Z2 prin încurajarea eliberării loturilor/parcelelor ocupate cu fond construit vechi; 
  • în cazul investițiilor propuse în Zona ultracentrală Z1 pentru fiecare 1 mp construit nou propus este necesară desființarea a 3 mp construiți existenţi; 
  • în cazul investițiilor propuse în Zona centrală – Z2 pentru fiecare 1 mp construit nou propus este necesară desființarea a 2 mp construiți  existenți;
  • excepții: măsurile propuse nu se aplică în cazul investițiilor publice de interes local, municipal și supramunicipal”.

Pentru zonele Z1 și Z2, suplimentar se propun următoarele reglementări:

  • „continuarea procedurii prin eliberarea autorizațiilor de construire și/sau desființare pentru investițiile pentru care au fost emise certificate de urbanism, după caz, având ca scop consolidare, modificare, reabilitare, schimbare de destinație și/sau reparare a construcțiilor existente de orice fel și a instalațiilor aferente acestora; 
  • respingerea în mod justificat a solicitărilor de emitere a certificatelor de urbanism pentru zonele Z1 şi Z2, având ca scop supraetajarea clădirilor cu încă un nivel, în suprafață de maximum 20% din suprafaţa construită desfăşurată a acestora în conformitate cu prevederile art. 2, alin. (4), lit. a) din Legea nr. 50/1991; 
  • nepromovare în Consiliul Local Sector 3  a documentațiilor de urbanism tip – Plan Urbanistic de Detaliu (P.U.D.), pentru care C.L.S.3 a aprobat hotărâri de respingere, cu termen de prescripție de 3 ani pentru soluția tehnică respinsă; 
  • solicitare Consiliu Local Sector 3 către Consiliu General al Municipiului Bucureşti pentru modificarea H.C.G.M.B. nr. 169/30.09.2004, în sensul transmiterii documentațiilor de urbanism la nivel de Plan Urbanistic Zonal, aferente loturilor/parcelelor de pe raza UAT Sector 3, spre competentă avizare Primăriei Sectorului 3 şi de aprobare Consiliului Local al Sectorului 3”. 

Dacă vor trece de Consiliul Local, prevederile vor rămâne în vigoare până la aprobarea noului Plan Urbanistic General al Municipiului Bucureşti. 

Zona Z1 este de la Soseaua Mihai Bravu până în centrul orașului, la Universitate. Zona Z2 se întinde de la Șoseaua Mihai Bravu până la zona fostelor platforme industriale.

Harta celor 3 zone urbanistice din Sectorul 3 / Sursa foto: Primăria Sector 3

Cum a explicat primarul Robert Negoiță propunerea

Pe 13 iunie, primarul a explicat de ce dorește să facă aceste modificări.

„Avem aici în spate harta Sectorului 3, zona ultra centrală, de la Mihai Bravu, unde este excesiv, și unde nu doar că nu mai trebuie să crească nivelul de construire, ci trebuie să relaxăm, asta înseamnă că multe clădiri din această zonă trebuie să dispară. Cum reușim? Prin faptul că propunem într-un viitor regulament, ca în zona centrală, cine vrea să construiască, pentru 1 mp construit, trebuie să desființeze 3 mp de clădire existentă. Acest mecanism funcționează în țări civilizate. Face excepție tot ce înseamnă clădiri publice, investițiile publice”, a explicat atunci Robert Negoiță, într-o conferință de presă.

„Avem și zona galbenă, care este urbanizată, cu un procent ridicat de ocupare a terenului cu clădiri, și unde nu vom mai autoriza nimic în perioada următoare, până la aprobarea Planului Urbanistic General,care să reglementeze corect. Aici vei putea construi 1 mp dacă demolezi 2 mp. Asta nu înseamnă că vom bloca dezvoltarea, noi suntem responsabili, ci trebuie să găsești modalități sau soluții de dezvoltare”, a explicat Negoiță.

În zona periferică a sectorului, se va putea construi la liber.

„Pe partea verde, care este zona cu potențial de dezvoltare, zonă industrială unde noi nu dorim să mai rămână zonă industrială ci să dăm alte funcțiuni, partea verde nu va fi blocată deloc fiindcă este o zonă cu potențial de dezvoltare”, a explicat Negoiță.

INTERVIURILE HotNews.ro