Sari direct la conținut

Nikolai Patrușev, vechi aliat al lui Putin, numit în fruntea unui nou consiliu care va realiza politica navală a Rusiei în ziua dezvăluirilor FT privind țintele europene pe care marina s-a antrenat să le lovească

HotNews.ro
Nikolai Patruşev, Foto: - / Sputnik / Profimedia
Nikolai Patruşev, Foto: - / Sputnik / Profimedia

Președintele Vladimir Putin l-a numit marți pe fostul șef al Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrushev, la conducerea unui nou organism responsabil de politica navală a Kremlinului, relatează Reuters.

Noul Consiliu Maritim va include consilii responsabile de dezvoltarea activității navale ruse și a flotei sale militare și de apărarea intereselor Rusiei în Arctica, potrivit unui decret emis de Putin.

Rusia are o flotă maritimă mult mai puternică decât Ucraina, dar a suferit o serie de eșecuri jenante pe mare în cursul războiului de doi ani și jumătate, începând cu pierderea în aprilie 2022 a crucișătorului Moskva, nava amiral a flotei sale de la Marea Neagră.

Patrușev, în vârstă de 73 de ani, este un fost șef al serviciului de securitate FSB care a fost apropiat de Putin de când au lucrat împreună în KGB-ul sovietic din Leningrad (acum Sankt Petersburg) în anii 1970.

Kremlinul a declarat în mai că el își va asuma noi responsabilități legate de construcția de nave, după ce a fost demis din funcția de șef al Consiliului de Securitate al Rusiei într-o remaniere la începutul celui de-al cincilea mandat al lui Putin ca președinte.

Inițial, după remaniere, Patrușev a fost numit consilier la Kremlin, Putin alegând astfel să îl țină aproape pe adeptul al liniei dure a Moscovei.

Moscova și-a instruit marina pentru a lovi zeci de situri strategice din întreaga Europă cu rachete cu capacitate nucleară

Informația de marți vine și în aceeași zi în care  Financial Times a dezvăluit planurile Moscovei pentru o serie de 32 de atacuri țintite – inclusiv în România – în primele etape ale unui potențial conflict cu NATO.

Hărțile văzute de FT conțin ținte potențiale din Franța și Germania până în Estonia, Bulgaria și Turcia și au fost detaliate într-o prezentare pentru ofițerii ruși care a precedat invazia la scară largă a Ucrainei în Rusia.

Trei dintre aceste ținte sunt în România, în sudul și sud-estul țării, și apar pe harta realizată de Financial Times pe baza documentelor rusești care au fost transmise jurnaliștilor de surse occidentale.

Documentele rusești menționează că „manevrabilitatea ridicată” a marinei îi permite să efectueze „lovituri bruște și preventive” și „lovituri masive cu rachete din diferite direcții”.

Documentele indică, de asemenea, că Rusia a păstrat capacitatea de a transporta arme nucleare tactice pe nave de suprafață, în ciuda unui acord încheiat în 1991 între Uniunea Sovietică și SUA de a le elimina.

Printre purtătorii de arme nucleare tactice ai Rusiei se numără „rachetele antisubmarin cu focoase nucleare amplasate pe nave de suprafață și submarine” și „rachetele antiaeriene ghidate de pe nave și de pe țărm cu focoase nucleare pentru a învinge grupurile de apărare aeriană inamice”.

INTERVIURILE HotNews.ro