Sari direct la conținut

Rusia își retrage o parte din forțele de pe frontul din Ucraina pentru a contracara ofensiva din Kursk – WSJ

HotNews.ro
Rusia își retrage o parte din forțele de pe frontul din Ucraina pentru a contracara ofensiva din Kursk – WSJ
Blindat ucrainean aproape de granița cu Rusia. FOTO: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

Informația publicată de Wall Street Journal din surse americane sugerează astfel că scopurile operațiunii ucrainene de pe teritoriul suveran al Rusiei au fost cel puțin parțial atinse.

Moscova își retrage o parte din forțele mobilizate în estul Ucrainei pentru a bloca incursiunea trupelor Kievului din regiunea Kursk, în curs de desfășurare în regiunea Kursk din Rusia, a relatat Wall Street Journal (WSJ) miercuri, citând oficiali americani care au vorbit sub acoperirea anonimatului.

Operațiunea ucraineană, în curs de desfășurare de săptămâna trecută, pare să fi luat prin surprindere Rusia, Kievul afirmând miercuri că forțele sale au preluat controlul asupra a 74 de așezări și a peste 1.000 de kilometri pătrați de teritoriu.

De asemenea, soldații ucraineni ar fi intrat și în regiunea vecină Belgorod, unde autoritățile au declarat stare de urgență și au început deja să evacueze populația și să trimită întăriri.

Potrivit WSJ, oficialii americani sunt încă nesiguri cu privire la numărul de trupe pe care Rusia le redirecționează și la cât de semnificativ este acest pas. Cu toate acestea, acest lucru pare să indice că cel puțin unul dintre obiectivele declarate ale operațiunii înregistrează un oarecare succes.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Heorhii Tykhyi, a declarat pe 13 august că incursiunea urmărește să împiedice Moscova să trimită întăriri pe frontul din regiunea Donețk.

De asemenea, ofensiva ucraineană are menirea de a întrerupe logistica rusă și de a opri atacurile transfrontaliere ale Rusiei. Kievul a insistat însă că nu are de gând să păstreze teritoriul.

„Spre deosebire de Rusia, Ucraina nu caută să acapareze teritorii. Vrem să protejăm viața poporului nostru”, a declarat Tykhyi.

Situație dificilă în estul Ucrainei

Efectele imediate ale acestei redirecționări de trupe nu au fost încă resimțite în unele dintre cele mai fierbinți sectoare ale frontului din Donbas. Un purtător de cuvânt al unei brigăzi desfășurate în Torețk a declarat că incursiunea din Kursk nu a influențat încă ostilitățile din sector, Rusia intensificând doar atacurile aeriene.

Incursiunea transfrontalieră a avut loc într-un moment în care Ucraina se confruntă cu o situație dificilă în est.

Forțele ruse au înaintat spre Pokrovsk, apropiindu-se la aproximativ 15 kilometri de acest oraș strategic, potrivit site-ului de monitorizare DeepState.

Moscova a încercat să își exercite încrederea cu privire la situația din regiunea Kursk, susținând că forțele sale contraatacă și provoacă pierderi grele trupelor ucrainene.

La rândul său, Kievul a afirmat că a capturat un număr mare de soldați ruși, publicând imagini cu membri ai forțelor militare ruse capturați.

Mulți observatori au subliniat că prima invazie a unor forțe armate străine în Rusia de la al Doilea Război Mondial îl pune pe președintele rus Vladimir Putin într-o situație stânjenitoare, unele informații, publicate de Bloomberg, sugerând că acesta ar putea recurge la un nou val de mobilizare.

INTERVIURILE HotNews.ro