Sari direct la conținut

Rusia relochează o parte a locuitorilor evacuați din regiunea Kursk în teritoriile ucrainene ocupate

HotNews.ro
Rusia relochează o parte a locuitorilor evacuați din regiunea Kursk în teritoriile ucrainene ocupate
Oameni evacuați din regiunea Kursk, Rusia, FOTO: AP / AP / Profimedia

Autoritățile ruse au anunțat marți că vor ajuta la mutarea persoanelor evacuate din casele lor din regiunea Kursk, pe fondul luptelor continue, în zonele din estul Ucrainei aflate sub ocupația forțelor ruse, informează The Moscow Times.

Guvernatorul interimar al regiunii Kursk, Alexei Smirnov, a declarat că își coordonează eferoturile cu Evgheni Balițki, guvernatorul instalat de Moscova la conducerea regiunii anexate Zapoojie, pentru a elabora un plan care prevede ca persoanele evacuate să fie găzduite în stațiunile și spa-urile de sănătate din apropierea Mării Azov.

„Primele grupuri de evacuați vor fi transportate în viitorul apropiat în spațiile de cazare temporară din regiunea Zaporojie”, a scris Smirnov, într-un mesaj publicat pe Telegram.

Moscova a anexat regiunile ucrainene Zaporojie, Herson, Donețk și Luhansk în urma unor referendumuri contestate pe scară largă, în septembrie 2022. Cu toate acestea, forțele ruse nu controlează pe deplin toate teritoriile pe care Moscova le revendică acum ca fiind ale sale.

Kursk este situată la aproximativ 550 de kilometri nord de orașele Berdiansk și Kirilivka din Zaporojie. Smirnov a precizat că Balițki s-a oferit să găzduiască în aceste localități persoanele care au fost evacuate din regiunea rusă Kursk.

Potrivit lui Smirnov, peste 120.000 de oameni au fost evacuați după ce trupele ucrainene au trecut granița rusă, marțea trecută, și au avansat adânc în provincia Kursk.

După începutul acestei incursiuni armate ucrainene, Smirnov a transmis frecvent mesaje de susținere venite din partea liderilor unor alte regiuni din Rusia.

Publicația de investigații Vyorstka a scris săptămâna trecută, citând surse a căror identitate nu a dezvăluit-o, că oficialii de la Kremlinul i-au instruit pe guvernatorii regionali să evidențieze public eforturile lor de a furniza ajutor umanitar regiunii Kursk și de a găzdui persoanele evacuate.

Incursiunea ucraineană începută săptămâna trecută a marcat, pentru prima dată de la izbucnirea războiului, mutarea lupterlor pe teritoriul rus.

Urmărește cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro