Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 903: Armata ucraineană îşi continuă înaintarea în regiunea Kursk, Kievul vrea o „zonă-tampon” pe teritoriul Rusiei / Ucrainenii au atacat patru aeroporturi militare rusești / Regiunea rusă Belgorod declară stare de urgență

HotNews.ro
Război în Ucraina, ziua 903: Armata ucraineană îşi continuă înaintarea în regiunea Kursk, Kievul vrea o „zonă-tampon” pe teritoriul Rusiei / Ucrainenii au atacat patru aeroporturi militare rusești / Regiunea rusă Belgorod declară stare de urgență
Tanc ucrainean la granița cu Rusia Foto: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

Forțele Kievului controlează acum 74 de așezări în regiunea de frontieră Kursk din Rusia, a afirmat marți seară președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Guvernatorul acestei regiuni ruse, unde Ucraina desfășoară de mai bine de o săptămână o incursiune, afirmase în cursul zilei de luni că Ucraina controlează cel puțin 28 de așezări. Miercuri, guvernatorul regiunii ruse Belgorod, situată de asemenea la granița cu Ucraina, a declarat stare de urgență în întreaga regiune, invocând atacurile continue ale forțelor ucrainene.

SINTEZA ZILEI

Controversă: Vladimir Putin, invitat oficial în Mexic / „Înseamnă să susţii un criminal”

Președintele în exercițiu al Mexicului, Andres Manuel Lopez Obrador, l-a invitat pe omologul său rus la învestirea succesoarei sale, Claudia Sheinbaum, pe 1 octombrie, în ciuda mandatului internațional de arestare emis împotriva lui Vladimir Putin de Curtea Penală Internațională.

Forțele ruse au atacat miercuri seară infrastructura portuară din orașul Odesa din sudul Ucrainei, rănind cel puțin două persoane, au declarat oficiali ucraineni, citați de Reuters.

Un angajat al portului și un șofer al unui transportator de cereale au fost răniți în atac, a declarat Parchetul General pe Telegram.

Forțele ruse au folosit o rachetă balistică, a adăugat guvernatorul regional Oleh Kiper.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că trupele sale „fac progrese bune” în regiunea rusă Kursk, scena unei ofensive surpriză a Kievului începând de săptămâna trecută, potrivit AFP.

„Facem progrese bune în regiunea Kursk, ne atingem obiectivul strategic”, a declarat Zelenski în discursul său zilnic pe rețelele de socializare.

Ucrainenii au atacat patru aeroporturi militare rusești

Ucraina a întrerprins, noaptea trecută, un atac masiv cu drone cu rază lungă de acțiune asupra a patru aeroporturi militare ruse, a declarat o sursă din armata ucraineană, citată de Reuters, atac salutat de către președintele Zelenski ca fiind „la timpul potrivit” și „exact”.

Atacul, care a țintit bazele aeriene de la Voronej, Kursk, Savasleika și Borisoglebsk, a avut ca obiectiv subminarea capacității Moscovei de a folosi avioanele de luptă pentru a lansa bombe cu planare asupra Ucrainei.

Cum a pregătit Ucraina cea mai mare incursiune militară pe teritoriul Rusiei de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial

Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene a învățat o lecție importantă după eșecul ofensivei din vara anului trecut și a pregătit în cel mai mare secret incursiunea care se desfășoară acum în regiunea Kursk a Rusiei. Militarii care urmau să participe la operațiune au fost informați doar în ziua de dinaintea declanșării atacului, relatează The New York Times.

Nava rusească Shtandart, interzisă în porturile europene din cauza sancțiunilor împotriva Rusiei, nu a primit permisiunea de a acosta în Franța, unde trebuia să participe la un festival, au anunțat miercuri autoritățile locale, citate de AFP.

Nava cu trei catarge de 34 de metri lungime, construită în 1999 și o replică exactă a unei fregate construite de țarul Petru cel Mare, avea deja interdicția de a intra în portul Brest, unde trebuia să participe la festivalul maritim de la începutul lunii iulie, în urma unui ordin al prefectului.

Kievul vrea o „zonă-tampon” pe teritoriul rus

Kievul nu exclude crearea unei administrații civile în regiunea Kursk din Rusia

Crearea unor organisme administrative civile în regiunea Kursk din Rusia nu ar trebui exclusă, a declarat miercuri președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în contextul în care incursiunea Ucrainei în Rusia intră în a doua săptămână.

Într-o postare pe X, Zelenski a difuzat imagini de la o întâlnire avută miercuri cu consilieri și oficiali de top, în care, spune el, a fost discutată situația din regiunea Kursk.

În cadrul întâlnirii, vicepremierul Iryna Vereshchuk a declarat că armata Ucrainei creează o „zonă de securitate” pe teritoriul rusesc pentru a proteja zonele de frontieră ucrainene.

Ministrul de interne Ihor Klymenko a caracterizat această zonă drept o „zonă tampon”, menită să protejeze civilii ucraineni de atacurile continue ale Rusiei. Klymenko a menționat, spre exemplu, că peste 20.000 de persoane au fost evacuate din regiunea ucraineană Sumy ca urmare a intensificării loviturilor rusești.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat miercuri destructurarea unei presupuse reţele de agenţi ruşi care strângeau informaţii despre serviciile de securitate şi personalităţi publice din Ucraina şi care era condusă de o fostă gardă de corp a fostului preşedinte prorus Viktor Ianukovici. Acesta a fugit la Moscova în iarna anului 2014 pe fondul protestelor proeuropene fără precedent împotriva regimului său

Peste 10.000 de ruși au fost anchetați pentru „discreditarea armatei”. O modalitate de reprimare a opoziției

Peste 10.000 de proceduri judiciare au fost deschise în Rusia pentru „discreditarea” armatei după martie 2022, a informat miercuri mass-media independentă Mediazona pe baza datelor instanţelor.

Rusia şi-a extins arsenalul represiv de la începutul invaziei sale în Ucraina, pe 24 februarie 2022, pedepsind răspândirea a ceea ce ea consideră a fi „informaţii false” despre armată sau „discreditarea” forţelor sale armate.

Ucraina a capturat 100 de prizonieri de război ruşi în Kursk

Ucraina anunță că a capturat 100 de prizonieri de război şi a doborât un avion rusesc, în timp ce trupele sale avansează în Kursk

Comandantul-şef al armatei Ucrainei, generalul Oleksandr Sîrski, i-a spus miercuri preşedintelui Volodimir Zelenski că trupele ucrainene au capturat 100 de prizonieri de război ruşi în regiunea rusă Kursk. Zelenski i-a mulţumit lui Sîrski pentru „realimentarea fondului de schimb”, referire la capturarea prizonierilor de război, Rusia şi Ucraina făcând în mod regulat schimburi de prizonieri.

Totodată, Statul Major General al armatei ucrainene a declarat că o aeronavă Su-34 a Rusiei a fost distrusă în timpul unei misiuni de luptă în regiunea de frontieră rusă în timpul nopţii. „Activitatea de eliminare a ocupanţilor, a echipamentelor şi armelor acestora continuă permanent”, a declarat Statul Major.

Cetățean american arestat în Rusia. Este acuzat de violenţă împotriva unui poliţist

Un cetăţean american a fost reţinut în Rusia pentru folosirea violenţei împotriva unui agent de poliţie, după cum a anunţat miercuri agenţia rusă de ştiri Interfax, citând Comitetul de Investigaţii al ţării, care se ocupă de infracţiunile majore.

Suspiciuni de sabotaj într-o unitate militară germană. Baza aeriană are un rol important în sprijinul pentru Ucraina

Baza militară aeriană Köln-Wahn, un hub al armatei germane pentru sprijinul militar acordat Ucrainei, a fost blocată în prima parte a zilei de miercuri din cauza unui presupus act de sabotaj, dar urmează să fie redeschisă, a anunţat un purtător de cuvânt.

„Cazarma au fost închisă după un incident petrecut marţi seară”, a declarat locotenent-colonelul Ulrich Fonrobert reporterilor la Koln, fără a da detalii despre incident. „Cazarma îşi va deschide din nou porţile în următoarele minute”, a anunţat el.

Armata ucraineană îşi continuă înaintarea în regiunea rusă Kursk

Ucraina afirmă că trupele sale au continuat să avanseze în interiorul regiunii Kursk și au reușit miercuri să mai obțină unul sau doi kilometri, iar soldații au alungat toți soldații ruși din orașul Sudja.

Într-un videoclip postat pe Telegram, președintele Volodimir Zelenski este filmat în timp ce primește o actualizare de la comandatul armatei ucrainene, Oleksandr Sîrskî, privind situația operațiunii.

„Continuăm să avansăm în regiunea Kursk. Am obținut 1-2 kilometri în diverse zone de la începutul zilei (de miercuri – n.r.). Și peste 100 de prizonieri ruși în același interval de timp”, spune Zelenski în postarea care însoțește filmarea, potrivit Reuters.

Propagandiștii ruși de război atacă forțele cecene Ahmat pentru eșecul din Kursk – „batalioanele TikTok ale lui Kadîrov”, acuzate de dezertare și colaborare cu Ucraina

Afirmațiile trupelor speciale Ahmat cum că au provocat pierderi grele ucrainenilor din Kursk nu i-au convins pe bloggerii ruși pro-război care îi acuză pe ceceni că și-au părăsit pozițiile și că au facilitat astfel avansul incursiunii ucrainene, scrie The Moscow Times.

Germania a emis un mandat de arestare pe numele unui scafandru ucrainean identificat drept Volodimir Z, în ancheta sabotării gazoductului Nord Stream

Un instructor de scufundări ucrainean care locuia în Polonia este suspect în cazul exploziilor care au avariat conductele Nord Stream în septembrie 2022. Germania a emis un mandat de arestare încă din iunie, dar Varșovia nu a reacționat, conform mai multor publicații germane, citate de Deutsche Welle.

Moscova anunță „o pauză lungă” în negocierile de pace

Kievul a pus problema negocierilor de pace cu Rusia „pe o pauză lungă” prin atacarea regiunii ruse Kursk, a declarat miercuri trimisul special al Ministerului de Externe din Rusia, Rodion Miroshnik, potrivit agenției de stat ruse Tass.

Garda Națională a Rusiei a anunțat miercuri că a luat măsuri suplimentare pentru a asigura paza la centrala nucleară Kursk, relatează Reuters.

Rosgvardiya a subliniat că este atentă, în special, la amenințările provocate de drone ucrainene.

Șeful de cabinet al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Andrii Iermak, a discutat situația de pe front și angajamentele de securitate cu asistentul secretarului de stat american.

James O’Brien, asistent pentru afaceri europene și euroasiatice al secretarului de stat al SUA, a sosit în Ucraina într-un moment important în care trupele ucraienene efectuează o incursiune de proporții în regiunea rusă Kursk, notează Reuters.

Moscova își retrage o parte din forțele mobilizate în estul Ucrainei pentru a bloca incursiunea în curs de desfășurare a trupelor Kievului în regiunea Kursk din Rusia, a relatat Wall Street Journal (WSJ) miercuri, citând oficiali americani care au vorbit sub rezerva anonimatului.

Potrivit WSJ, oficialii americani sunt încă nesiguri cu privire la numărul de trupe pe care Rusia le redirecționează și la cât de semnificativ este acest pas. Cu toate acestea, acest lucru pare să indice că cel puțin unul dintre obiectivele declarate ale operațiunii înregistrează un oarecare succes.

Regiunea rusă Belgorod declară stare de urgență

Kremlinul a anunțat că a doborât, în cursul nopții, 117 drone și patru rachete trase de Ucraina într-un atac masiv asupra teritoriului rus, relatează Kyiv Independent.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, apărarea sa aeriană a doborât 37 de drone și patru rachete deasupra regiunii Kursk, 37 deasupra regiunii Voronej, 17 deasupra regiunii Belgorod, 11 deasupra regiunii Nijni Novgorod, nouă deasupra regiunii Volgograd, trei deasupra regiunii Briansk, două deasupra regiunii Oryol și una deasupra regiunii Rostov.

Dacă va fi confirmat, acesta ar fi cel mai mare atac cu drone efectuat de Ucraina de-a lungul întregului război la scară largă. Într-un atac anterior din mai, Kremlinul a afirmat că a doborât 102 drone.

Ucraina a lansat peste 35 de drone asupra regiunii Voronej din Rusia în cursul nopții, a declarat miercuri Alexander Gusev, guvernatorul acestei regiuni aflate la câteva sute de kilometri sud de Moscova. „Nu au existat victime”, a anunțat Gusev pe Telegram.

Guvernatorul regiunii Belgorod, situată la granița Rusiei cu Ucraina, a declarat miercuri stare de urgență în întreaga regiune, invocând atacurile continue ale forțelor ucrainene.

„Situația din regiunea Belgorod continuă să fie extrem de dificilă și tensionată”, a declarat guvernatorul Viacheslav Gladkov într-un video postat pe Telegram.

Bombardamentele zilnice ale forțelor armate ucrainene au distrus case, ucigând și rănind civili, a adăugat el.

„Prin urmare, luăm decizia, începând de astăzi, de a declara o situație de urgență regională în întreaga regiune Belgorod cu un apel ulterior către guvern de a declara o situație de urgență federală”, a anunțat Gladkov.

Sinteza celor mai recente evenimente:

_____

Evenimentele de marți, ziua 902 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro