Sari direct la conținut

Kievul nu exclude crearea unei administrații civile în regiunea Kursk din Rusia

HotNews.ro
Volodimir Zelenski, Foto: American Photo Archive / Alamy / Alamy / Profimedia
Volodimir Zelenski, Foto: American Photo Archive / Alamy / Alamy / Profimedia

Crearea unor organisme administrative civile în regiunea Kursk din Rusia nu ar trebui exclusă, a declarat miercuri președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în contextul în care incursiunea Ucrainei în Rusia intră în a doua săptămână, notează Kyiv Independent.

Incursiunea transfrontalieră a Ucrainei în regiunea învecinată rusă Kursk a început la 6 august, iar până la 13 august Kievul anunțase că armata sa controlează 74 de așezări din regiune. Dar, pe măsură ce teritoriul rusesc aflat sub control ucrainean s-a extins, au apărut și întrebări cu privire la modul în care ar trebui gestionate aceste zone.

Într-o postare pe X, Zelenski a difuzat imagini de la o întâlnire avută miercuri cu consilieri și oficiali de top, în care, spune el, a fost discutată situația din regiunea Kursk.

„Asigurarea securității, ajutor umanitar și, dacă este necesar, înființarea de posturi de comandă”, au fost printre chestiunile abordate în cadrul reuniunii, după cum a precizat președintele ucrainean.

Coridoare umanitare pentru civilii din Kursk

În cadrul întâlnirii, vicepremierul Iryna Vereshchuk a declarat că armata Ucrainei creează o „zonă de securitate” pe teritoriul rusesc pentru a proteja zonele de frontieră ucrainene.

Sunt însă civili ruși în zonă, a spus Vereshchuk, ceea ce necesită un răspuns care să respecte dreptul internațional.

Vereshchuk a menționat astfel că Ucraina va desfășura operațiuni umanitare în zonă, inclusiv crearea de coridoare pentru evacuarea în siguranță a civililor – atât către Ucraina, cât și către alte părți ale Rusiei.

Organizațiile umanitare internaționale vor putea, de asemenea, să intre în zonă pentru a sprijini populația civilă și pentru a monitoriza situația, a adăugat ea.

O „zonă-tampon” pe teritoriul Rusiei

Ministrul ucrainean de interne Ihor Klymenko a caracterizat această zonă drept o „zonă tampon”, menită să protejeze civilii ucraineni de atacurile continue ale Rusiei. Klymenko a menționat, spre exemplu, că peste 20.000 de persoane au fost evacuate din regiunea ucraineană Sumy ca urmare a intensificării loviturilor rusești.

Klymenko a mai susținut că civili ruși care locuiesc în unele părți ale regiunii Kursk unde au avut loc lupte au fost „abandonați” de autorități și lăsați fără produse de primă necesitate. Ministerul de Interne al Ucrainei va ajuta prin urmare la furnizarea de alimente, apă, medicamente și produse de igienă pentru a sprijini populația civilă locală, a adăugat Klymenko.

Alexey Smirnov, guvernatorul interimar al regiunii ruse Kursk, declarase pe 12 august că 121.000 de persoane au fost evacuate sau au părăsit pe cont propriu regiunea Kursk. El precizase că autoritățile ruse intenționează să evacueze 180.000 de persoane din regiune.

_____

Urmărește cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro