Sari direct la conținut

Consultații dermatologice gratuite pentru turiștii din stațiunile de pe litoral

HotNews.ro
Turiști pe plajă / Foto: Inquam Photos / George Călin
Turiști pe plajă / Foto: Inquam Photos / George Călin

Turiștii aflați în concediu în stațiunile din sudul litoralului beneficiază, săptămâna aceasta, de consultații medicale dermatologice, endocrinologice și pediatrice gratuite. Consultațiile au loc în corturi amenajate pe plajă. Toți cei care doresc pot apela la cei 36 de medici rezidenți și specialiști care oferă zilele acestea consultații în regim gratuit în stațiunile Olimp, Neptun, Jupiter, Saturn și Mangalia.

Consultațiile gratuite au început pe 12 august și vor continua până pe 17 august, în intervalele orare 09.00 – 12.00 si 15.00 – 18.00, cu excepția zilei de 17 august, când programul de screening se va derula doar în cursul dimineții.

Corturile sunt amplasate lângă următoarele repere:

  • Olimp – plajă lângă Punct de Observație Salvamar/plajă Hotel Meduza
  • Neptun- plajă în zona punct Salvamar
  • Jupiter – plajă lângă Punct de Observație Salvamar
  • Saturn – plajă lângă punct SMURD
  • Mangalia – plajă în zona punct Salvamar

Campania „Asumă-ți să fii sănătos!” are loc pentru al patrulea an consecutiv și este derulată de Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București prin Societatea Română de Dermatologie, Societatea Română de Endocrinologie și Societatea Română de Pediatrie cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale și al Direcției de Sănătate Publică din Constanța.

Corturile în care au loc consultațiile au fost puse la dispoziție de MApN și au afișate bannere ale campaniei.

În cadrul campaniei se realizează screening privind riscul apariției cancerului cutanat, screening pentru riscul de osteoporoză și sindrom metabolic, precum și evaluarea stării de nutriție a copiilor și evaluarea sănătății orale.

Aproape 12.000 de consultații în regim gratuit, în edițiile anterioare

11.197 de consultații în regim gratuit, oferite de medici dermatologi, endocrinologi și pediatri au fost oferite turiștilor în cele trei ediții anterioare ale campaniei „Asumă-ți să fii sănătos!”.

Din punct de vedere dermatologic, anul trecut au fost depistate 39 cazuri de suspiciuni legate de posibile afecțiuni tumorale (10 suspiciuni/carcinomspino-celular, 27 suspiciuni /carcinombazo-celular și 2 suspiciuni /melanom).

Dintre cei 695 de copii evaluați în campania din 2023 (52% fete și 48% băieți), 12% au prezentat un grad ridicat de obezitate, 4% fiind supraponderali, iar 8% subponderali.

Tot în cadrul campaniei de prevenție derulate anul trecut, în aria endocrinologiei, un sfert dintre pacienții consultați aveau hipertensiune diagnosticată în tratament însă un procent de 13,12 % au prezentat valori ale tensiunii arteriale sugestive pentru hipertensiune arterială nediagnosticată până în prezent.

„Devenit deja un eveniment anual de tradiție, campania de prevenție a Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila – Asumă-ți să fii sănătos! – revine anul acesta pe litoralul românesc pentru a oferi cât mai multe consultații medicale turiștilor aflați în această perioadă la Malul Mării Negre și care vor alege să-și sacrifice câteva zeci de minute din concediul de odihnă pentru o evaluare dermatologică, endocrinologică sau pediatrică și în definitiv pentru siguranța stării lor de sănătate”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.

„Având experiența edițiilor anterioare, când am înregistrat o creștere succesivă a numărului de turiști care au trecut pragul campaniei noastre de prevenție, nutresc speranța că anul acesta vom depăși recordul consultațiilor oferite anul trecut care s-a cifrat la 4.757 și prin care au fost depistate 39 cazuri de suspiciuni legate de posibile afecțiuni tumorale de ordin dermatologic, multiple cazuri de hipertensiune arterială nediagnosticată până la acel moment sau cazuri de obezitate, dar și de subnutriție infantilă”, mai spune rectorul Viorel Jinga.

Screening pentru cancerul de piele

Societatea Română de Dermatologie derulează de 10 ani de la campania Euromelanoma, în cadrul căreia peste 30.000 de români au beneficiat de consultații dematologice gratuite, iar alte câteva zeci de mii de persoane au fost informate în detaliu asupra riscurilor la care își pot expune pielea, dar și cum se poate preveni apariția unei afecțiuni cutanate.

Principalii factori considerați de risc înalt de către dermatologi în dezvoltarea cancerului cutanat:
⦁ Utilizarea de solare;
⦁ Expunere frecventă intenționat la soare;
⦁ Expunere în timpul activităților profesionale la soare;
⦁ Expunere recreațională la soare (de exemplu sport sau grădinărit);
⦁ Istoric familial de melanom.

Cancerul de piele este o problemă importantă de sănătate publică, fiind cel mai frecvent cancer în populația albă. Incidența lui a crescut de 3-4 ori în ultimele decade și se află în continuă creștere, în contextul creșterii duratei de viață, îmbătrânirii populației și continuării comportamentelor de expunere la soare. Conform datelor OMS 1/3 din cancerele diagnosticate în întreaga lume sunt cancere cutanate.

Principalele forme de cancer de piele sunt Melanomul și Non-melanoma skin cancer (NMSC, epitelioame cutanate). Melanomul (MM) reprezintă sub 5% din cazurile de cancer cutanat și este responsabil de 75% din decesele cauzate de cancerele de piele. Carcinomul bazocelular CBC este cea mai frecventă formă de cancer cutanat (75%), urmată de Carcinomul spinocelular CSC (20%).

Cancerele de piele reprezintă o povară pentru sistemele de sănătate, fiind asociate cu morbiditate, mortalitate și costuri medicale ridicate în cazurile avansate. Depistarea precoce este principala modalitate de reducere a morbidității, mortalității și costurilor economice și sociale ale cancerelor cutanate.

Coordonatorul echipei de medici dermatologi înscriși în programul de voluntariat al campaniei UMFCD – „Asumă-ți să fii sănătos!” – Litoral 2024 este și anul acesta dr.Alin Nicolescu , medic care coordonează de altfel și campaniile anuale Euromelanoma.

Accesați pagina web www.euromelanoma.org pentru a învăța cum să depistați semnele cancerului de piele.

De ce screening pentru osteoporoză?

Osteoporoza reprezintă o problemă majoră de sănătate publică. Osteoporoza este caracterizată de scăderea densității minerale osoase și alterarea microarhitecturii țesutului osos, creșterea fragilității oaselor și, în consecință, creșterea riscului de fractură.

Osteoporoza afectează la nivel mondial aproximativ 21,2% din femeile peste 50 de ani și 6,3% din bărbații din aceeași categorie de vârstă, ceea ce sugerează că aproximativ 500 milioane de femei și bărbați la nivel global pot fi afectați de această boală. Osteoporoza cauzează mai mult de 8,9 milioane de fracturi anual, ceea ce presupune că la nivel mondial se produce o fractură la fiecare 3 secunde.

Costurile legate de osteoporoză în România au fost estimate a se ridica în 2010 la 129 milioane euro. Se estimează o creștere la 151 milioane euro în 2025, reprezentând o creștere de 17%. (2) Pe lângă un cost semnificativ pentru societate, fracturile de fragilitate presupun, pentru cei afectați durere, suferință și dizabilități semnificative, putând conduce chiar și la deces.

12 medici rezidenți și specialiști coordonați de către prof. univ. dr. Cătălina Poiană participă la campania de screening ce urmărește stabilirea riscului de fractură majoră osteoporotică și a fracturii de șold, calculat cu ajutorul unui instrument numit FRAX, precum și utilizarea chestionarului IOF (International Osteoporosis Foundation) pentru stabilirea riscului de osteoporoză și al fracturilor de fragilitate.

De asemenea, în cadrul campaniei de screening pentru sindromul metabolic sunt măsurate: înălțimea, greutatea, indicele de masă corporală, circumferința abdominală, tensiunea arterială, glicemia.

Sindromul metabolic reprezintă un complex de factori de risc cardiovasculari și metabolici și este caracterizat prin prezența hiperglicemiei/rezistenței la insulină, a obezității, a hipertensiunii arteriale și a dislipidemiei. Înțelegerea sindromului metabolic este relevantă pentru identificarea pacienților care prezintă un risc ridicat de a dezvolta boli cardiovasculare aterosclerotice și diabet zaharat de tip 2.

În Europa, aproximativ 1/4 din populația adultă are sindrom metabolic, iar în SUA prevalența sindromului metabolic este de 34,2%.

Prevalența globală a sindromului metabolic în populația adultă din România este de 38,50% , fiind mai mare la bărbați (43,20%) decât la femei (34,20%).

Prevalența obezității (IMC ≥ 30 kg/m²) la nivel mondial este anticipată să crească în anul 2035 la 24% din populația generală, față de 14% în 2020. În România se estimează creșteri dramatice ale obezității în anul 2035, de până la 35% din populația adultă.

Evaluarea stării de nutriție a copiilor și evaluarea sănătății orale

12 medici pediatri sunt prezenți în cele 5 stațiuni de pe litoralul românesc pentru a evalua gratuit starea de nutriție a copiilor în corelație cu unele variabile socio-economice și familiale.

În plus, prin intermediul unui chestionar sunt evaluate aspecte care vizează sănatatea orală.

Activitățile desfășurate de medicii pediatri în această perioadă sunt coordonate de către prof. univ. dr. Doina Anca Pleșca, președinte al Societății Române de Pediatrie și de conf. univ. dr. Anca Drăgănescu.

INTERVIURILE HotNews.ro