Sari direct la conținut

Maria Zaharova neagă negocierile indirecte pe care Rusia urma să le poarte cu Ucraina pentru un armistițiu parțial: „Nu era nimic de întrerupt”

HotNews.ro
Maria Zaharova neagă negocierile indirecte pe care Rusia urma să le poarte cu Ucraina pentru un armistițiu parțial: „Nu era nimic de întrerupt”
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe, la sediul ONU din New York, 17 iulie 2024. Sursa foto: lev radin / Alamy / Alamy / Profimedia

Moscova a negat duminică informațiile din presă potrivit cărora ofensiva Ucrainei asupra regiunii Kursk ar fi deturnat negocierile indirecte cu Kievul privind oprirea atacurilor asupra obiectivelor energetice și energetice, afirmând că nu au existat discuții cu Kievul cu privire la instalațiile de infrastructură civilă, informează Reuters.

The Washington Post (WP) a relatat sâmbătă că Ucraina și Rusia urmau să trimită delegații în Qatar luna aceasta pentru a negocia un acord istoric de încetare a atacurilor asupra infrastructurii energetice și de putere a ambelor părți beligerante.

WP a scris că acordul ar fi echivalat cu o încetare parțială a focului, dar că discuțiile au fost deturnate din cauza atacului Ucrainei asupra teritoriului suveran al Rusiei.

„Nimeni nu a întrerupt nimic pentru că nu era nimic de întrerupt”, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, referitor la articolul publicat de WP.

„Nu au existat negocieri directe sau indirecte între Rusia și regimul de la Kiev cu privire la siguranța facilităților civile de infrastructură critică”, a precizat reprezentanta diplomației ruse.

Guvernul ucrainean nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii din partea agenției Reuters. The Post a precizat că biroul prezidențial al Ucrainei a afirmat că summitul de la Doha a fost amânat din cauza situației din Orientul Mijlociu și că acesta va avea loc în format de videoconferință, pe data de 22 august.

Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc că au lovit infrastructura civilă în timpul războiului. Ambele neagă că fac acest lucru.

Zaharova l-a citat apoi pe președintele Vladimir Putin, care, pe 12 august, a pus sub semnul întrebării ce negocieri ar putea avea loc cu Ucraina după atacul terestru al acesteia asupra Rusiei și după ceea ce liderul de la Kremlin a catalogat drept atacuri asupra infrastructurii civile ruse.

„Nu este nimic de discutat cu oameni care dezlănțuie astfel de lucruri”, a spus Zaharova.

În urma invaziei pe scară largă lansate în februarie 2022, pe care Moscova o numește „o operațiune militară specială”, trupele ruse controlează în prezent aproximativ 18% din teritoriul ucrainean.

Atacul transfrontalier al Ucrainei în regiunea Kursk, început pe 6 august, este prima incursiune militară pe teritoriul Rusiei de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro