Sari direct la conținut

Ucraina și Rusia urmau să poarte primele negocieri pentru o încetare parțială a focului după mai bine de doi ani / Mai pot avea loc discuțiile în contextul ofensivei ucrainene din Kursk? – WP

HotNews.ro
Război în Ucraina: Forțele ruse au lovit infrastructura critică din Harkov, Foto: Kostiantyn Liberov / AP - The Associated Press / Profimedia
Război în Ucraina: Forțele ruse au lovit infrastructura critică din Harkov, Foto: Kostiantyn Liberov / AP - The Associated Press / Profimedia

Ucraina și Rusia urmau să trimită delegații în Qatar pentru a purta indirect negocieri pentru un acord de încetare parțială a focului, respectiv să pună capăt atacurilor asupra asupra infrastructurii energetice, au declarat diplomați și oficiali familiarizați cu discuțiile, scrie Washington Post

Un diplomat familiarizat cu discuţiile a spus că Qatarul a discutat cu Kievul şi Moscova în ultimele două luni despre un acord privind încetarea atacurilor asupra rețelei energetice. Oficialul a spus că cele două părți au convenit asupra unui summit la Doha și doar detalii minore mai urmau să fie stabilite. Dar ce șanse mai sunt acum ca acest summit să se mai producă, după ce Ucraina a lansat o ofensivă transfrontalieră, cea mai mare incursiune militară pe teritoriul Rusiei de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial?

De mai bine de un an, Rusia lovește necontenit rețeaua electrică a Ucrainei cu rachete de croazieră și drone, provocând daune ireparabile centralelor electrice și întreruperi de curent în întreaga țară. La rândul său, Ucraina a lovit instalațiile petroliere ale Rusiei cu atacuri cu drone cu rază lungă de acțiune care au incendiat rafinării și depozite, reducând rafinarea petrolului Moscovei cu aproximativ 15% și crescând prețul gazelor în întreaga lume.

Unii dintre cei implicați în negocieri sperau că aceste discuții ar putea duce la un acord mai cuprinzător pentru a pune capăt războiului, potrivit oficialilor care, ca alții, au vorbit sub condiția anonimatului, având în vedere sensibilitatea subiectului.

Summitul de la Doha ar fi (fost) primele negocieri privind o încetare parțială a focului în peste doi ani de război

Dorința de a se angaja în discuții a semnalat o schimbare de atitudine în cazul ambelor țări, cel puțin pentru o încetare limitată a focului. 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus mereu până acum că Kievul va lua în considerare încetarea completă a focului numai dacă Rusia își retrage mai întâi toate trupele de pe pământul ucrainean, inclusiv din Peninsula Crimeea, pe care Rusia a invadat-o și a anexat-o în 2014. Vladimir Putin a cerut la rândul său Ucrainei să cedeze mai întâi cele patru regiuni ucrainene pe care Rusia le-a ocupat parțial în 2022, respectiv Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, și pe care le-a anexat tot atunci.

Oficialii ucraineni și ruși nu s-au mai întâlnit față în față pentru discuții din primele luni de război, când delegații din ambele părți s-au reunit pentru discuții secrete la Istanbul. 

Acele negocieri au eșuat în cele din urmă. Ulterior, cele două părți au convenit asupra unui acord privind transportul de cereale care a dus la ridicarea temporară a blocadei navale a Rusiei, permițând Ucrainei să transfere cereale prin Marea Neagră. 

Acordul a funcționat doar câteva luni, când Rusia s-a retras. Alte încercări de a stabili coridoare umanitare au eșuat în mare măsură.

A anulat sau amânat incursiunea din Kursk summitul de la Doha?

Diplomatul informat cu privire la discuțiile programate a declarat că oficialii ruși și-au amânat întâlnirea cu oficialii din Qatar după incursiunea Ucrainei în vestul Rusiei. Delegația Moscovei a descris-o drept „o escaladare”, a spus diplomatul, adăugând că Kievul nu a avertizat Doha cu privire la ofensiva sa transfrontalieră.

Rusia „nu a anulat discuțiile, ci a spus dați-ne timp”, a spus diplomatul. Deși Ucraina a vrut în continuare să-și trimită delegația la Doha, Qatarul a refuzat, deoarece nu a considerat că o întâlnire unilaterală ar fi benefică. Mica țară arabă s-a poziționat ca un puternic mediator în ultimii ani și a găzduit discuții în desfășurare care vizează încheierea războiului din Gaza.

Un academician rus cu legături strânse cu înalți diplomați ruși a semnalat că Putin nu ar mai fi dispus să încheie o înțelegere după ofensiva de la Kursk.

Profesorul a adăugat totuși că Rusia ar mai putea fi dispusă să ia în considerare un acord privind infrastructura energetică ca o modalitate de a atrage Kievul la discuții mai ample de încetare a focului. În caz contrar, a spus el, Moscova ar putea fi mai puțin motivată, deoarece crede că ar putea provoca mai multe daune infrastructurii energetice ucrainene decât poate Kievul să producă rafinăriilor de petrol rusești.

Biroul prezidențial ucrainean a declarat pentru Washington Post într-un comunicat că summitul de la Doha a fost amânat „din cauza situației din Orientul Mijlociu”, dar va avea loc într-un format de videoconferință pe 22 august, după care care Kievul se va consulta cu partenerii săi cu privire la punerea în aplicare a celor discutate.

Kremlinul nu a răspuns solicitărilor de comentarii, iar Casa Albă a refuzat să comenteze informația. Administrația Biden a spus de mult timp că momentul și doar Ucraina poate decide termenii unui potențial acord de încetare a focului cu Rusia.

Ucrainenii aveau îndoieli cu privire la reușita negocierilor și la sinceritatea rușilor

Diplomatul citat de WP a spus că Kievul și Moscova și-au semnalat disponibilitatea de a accepta aranjamentul înainte de aceste întâlniri, însă oficialii de la Kiev nu erau siguri cu privire la succesul negocierilor. Unii vedeau șansele unui posibil succes la 20%, iar alții anticipând perspective și mai proaste, au spus două persoane familiarizate cu discuțiile, chiar dacă atacul de la Kursk nu s-ar fi produs. 

Unul dintre motivele pentru care oficialii ucraineni s-au îndoit de sinceritatea Rusiei este campania extinsă de bombardare a infrastructurii energetice ucrainene din ultimele săptămâni. Continuarea bombardamentelor i-ar putea lăsa pe civili fără energie timp de ore întregi în fiecare zi în timpul lunilor reci de iarnă.

„Avem o șansă să trecem iarna aceasta și asta dacă rușii nu vor lansa noi atacuri asupra rețelei”, a spus un oficial ucrainean care a fost informat cu privire la negocierile programate.

Mișcarea Kievului de a intra în Rusia, care a ocupat aproximativ 20 la sută din Ucraina, a fost menită parțial să ofere Ucrainei mai multă putere în negocierile viitoare, au spus oficialii ucraineni și occidentali.

De altfel, ucrainenii au și spus că ofensiva va înceta dacă Moscova acceptă o „pace justă”. 

Mai mulți analiști și oficiali, inclusiv Vladimir Putin, au sugerat că unul dintre scopurile ofensivei ucrainene în Kursk ar fi întărirea poziției de negociere a Ucrainei cu Rusia.

Analiștii militari și-au exprimat scepticismul că forțele ucrainene pot menține controlul asupra teritoriului rus. De asemenea, Moscova a continuat să obțină câștiguri în regiunea Donețk din estul Ucrainei și nu a relocat trupele de acolo pentru a apăra teritoriul rus de ofensiva ucraineană.

Dar, în timp ce Kievul ar fi putut să-și îmbunătățească viitoarea poziție de negociere cu acapararea teritoriilor rusești, probabilitatea unor discuții de pace iminente pare diminuată. Putin a promis public săptămâna aceasta să nu-și înlăture poziția cu privire la negocieri din cauza atacului asupra teritoriului rus.

INTERVIURILE HotNews.ro