Sari direct la conținut

Iranul transmite că nu vrea să escaladeze tensiunile din regiune, dar răspunsul său pentru uciderea liderului Hamas va fi „calculat și precis”

HotNews.ro
Iranul transmite că nu vrea să escaladeze tensiunile din regiune, dar răspunsul său pentru uciderea liderului Hamas va fi „calculat și precis”
Ministrul iranian de externe, Abbas Araqchi Foto: Icana News Agency/ZUMA Press Wir / Shutterstock Editorial / Profimedia

Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a fost asasinat pe 31 iulie, iar Iranul a promis că va pedepsi Israelul pentru acest gest făcut pe teritoriul său, dar până în prezent nu a desfășurat nicio acțiune.

Luni, ministrul iranian de Externe, Abbas Araqchi, i-a spus omologului italian Antonio Tajani că țara sa nu dorește să crească tensiunile din Orientul Mijlociu, dar va oferi un răspuns „calculat și precis”.

„Iranul nu caută să crească tensiunile. Cu toate acestea, nu se teme de acest lucru”, a declarat Araqchi, într-o discuție telefonică cu omologul italian, potrivit unui comunicat al ministerului de externe al Iranului.

Iranul „își va apăra integritatea teritorială, demnitatea, onoarea și mândria și îi va face pe ocupanții teroriști să regrete actul lor laș” de asasinare a liderului Hamas Ismail Haniyeh la Teheran, a declarat președintele iranian Masoud Pezeshkian, după asasinarea de la finalul lunii iulie.

Haniyeh participase la ceremonia de depunere a jurământului de către noul președinte al Iranului, Masoud Pezeshkian, înainte de a fi asasinat.

Haniyeh, care de obicei locuia în Qatar, a fost imaginea diplomației internaționale a grupului palestinian în timp ce războiul declanșat de atacul Hamas asupra Israelului la 7 octombrie făcea ravagii în Gaza, unde trei dintre fiii săi au fost uciși într-un atac israelian cu dronă.

Numit în fruntea Hamas în 2017, Haniyeh a pendulat între Turcia și Doha, capitala Qatarului, ceea ce i-a permis să evite restricțiile de călătorie din Fâșia Gaza și să acționeze ca negociator în discuțiile de încetare a focului sau să țină legătura cu Iranul, aliatul Hamas.

Israelul nu a revendicat niciodată public responsabilitatea pentru uciderea lui Haniyeh.

INTERVIURILE HotNews.ro